Kim Čong-unTASR/AP/KCNA
StoryEditor

Zákaz nosenia modrých riflí či smiať sa. 10 bizarných zákonov v Severnej Kórei, ktoré „génius“ Kim nariadil

kov02.12.2021., 14:00h
Nedávno svet obletela správa o tom, že obyvatelia KĽDR majú zakázané obliekať si kožené kabáty. Ich vodca Kim Kim Čong-un totiž nechce, aby ľudia „kradli jeho štýl“. Za porušenie tohto zákona hrozí väzenie. Tento bizarný zákon je však iba špičkou ľadovca. V Severnej Kórei totiž platia mnohé absurdné zákony. Vybrali sme ti tie najbizarnejšie.
Lajkuj Brainee.sk na

Génius Kim Čong-un

O vodcovi tohto štátu sa severokórejské deti v škole učia, že bol extrémne nadaným dieťaťom. Vraj už v ôsmich týždňoch svojho života rozprával, a v trinástich týždňoch chodil. Riadiť auto sa naučil ako trojročný a v deviatich už vyhrával v pretekoch jácht. To však nie je všetko. Počas svojich vysokoškolských štúdii bol nadľudsky tvorivý a napísal 1 500 kníh a stihol aj zložiť šesť opier. Bravo!

Zakázaný internet

Internet nemôže používať len tak hocikto. V KĽDR ho používa najmä vláda a občas sa k nemu dostanú aj nejaké významné osoby. Jeho obsah je však tvrdo cenzurovaný, k dispozícii je iba 26 stránok, ktoré môžu ľudia navštíviť. Samozrejme, Kim Čong-una sa to netýka. Skús si svoj život predstaviť bez internetu.

Bizarnosti v Severnej Kórei Muž na internete Unsplash/Sergey Zolkin

Na výročie smrti Kim Il-Sunga je zakázaný smiech

Otec národa Kim Il-Sung (starý otec súčasného vodcu) zomrel 8. júla. To sa samozrejme v KĽDR pripomína každý rok a v tento deň, je zakázané sa smiať či hovoriť nahlas. Národ vtedy musí smútiť. Ak to obyvatelia porušia alebo nesmútia „dostatočne", pôjdu do pracovných táborov.

Modré rifle sú prísne zakázané

Po celom svete sa modré rifle, ako klasický kus oblečenia, tešia obľube. V Severnej Kórei je to však prísne zakázané. Vodca ich totiž považuje za symbol svetového imperializmu, a ten nebude Kim čong-un podporovať ani náhodou. Zákaz sa vzťahuje aj na návštevníkov krajiny. Taký Homer Simpson by sa tomu tiež nepotešil.

Bizarnosti v Severnej Kórei modré rifle Unsplash/Haley Phelps

Učitelia musia vedieť hrať na akordeóne

Tento klávesový hudobný nástroj je v krajine považovaný za tradičný. V 90. rokoch minulého storočia preto vláda nariadila, že každý učiteľ naň povinne musí vedieť hrať. Nezáleží či máš nejaký hudobný talent, alebo si úplne hluchý.

Bizarnosti v Severnej Kórei Akordeón Unsplash/Vito Natale

Obmedzený výber účesov

Vládna moc samozrejme zasahuje aj do výzoru občanov. Tí majú na výber len isté množstvo účesov, ktoré môžu nosiť. Muži majú v ponuke 10 účesov a ženy 18. Vzťahuje sa to aj na spôsoby, akým si ich učešú. Nemôžu si ich predsa učesať len tak, podľa seba. Zároveň dĺžka vlasov nesmie presiahnuť nariadený štandard. Vydaté ženy musia nosiť krátke vlasy, slobodné ich môžu mať o čosi dlhšie. Prefarbenie vlasov je prísne zakázané.

Bizarnosti v Severnej Kórei 28 druhov účesu Facebook/FactoReality

Za sledovanie porna hrozí poprava

Sledovanie alebo šírenie porna je v KĽDR absolútne zakázané. Páchateľovi hrozí trest smrti. Ruku na srdce, koľkí z nás by v KĽDR boli už dávno mŕtvi?

Bizarnosti v Severnej Kórei pozeranie porna Unsplash/Franco Alva

​​Šoférovať auto nemôže každý

Zápchy na cestách, plných áut ti v Severnej Kórei rozhodne nehrozia. Šoférovať či vlastniť auto tam totiž môžu iba štátni úradníci. Cesty sú tak pomerne prázdne, pretože po nich jazdí málokto.

Bizarnosti v Severnej Kórei šoférovanie auta Unsplash/Vladimir Proskurovskiy

V KĽDR je rok 110

Silu kultu osobnosti demonštruje aj to, že v roku 1997 zaviedli kalendár Juche, na základe tretieho výročia úmrtia Kim Il-Sunga. Jeho narodenie krajina označila ako Deň Slnka, a rok 1912, kedy sa narodil ako rok 1 (čiže teraz tam majú rok 110).

Bizarnosti v Severnej Kórei marihuana Unsplash/Esteban Lopez

Marihuana je legálna 

Tento fakt pôsobí v našom rebríčku dosť zvláštne. Napriek všetkým možným v skutku bizarným obmedzeniam, KĽDR neklasifikuje marihuanu ako drogu. Hovorí sa, že krajina je marihuanový raj a obyvatelia ju pestujú vo veľkom množstve. Rastlina sa dá kúpiť verejne a fajčiť hocikde. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 01:23