TASR/AP
StoryEditor

Životný úspech mladého Slováka: Postúpil do finále turnaja ATP, kde sa stretne s Djokovičom

28.05.2021, 19:50
Autor:
TASRTASR
Alex Molčan si v srbskej metropole najskôr pripísal svoje prvé víťazstvo v hlavnej súťaži na okruhu ATP Tour, nikdy predtým nehral ani štvrťfinále.

Slovenský tenista Alex Molčan sa prebojoval do finále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Belehrade. V piatkovom stretnutí semifinále vyradil v pozícii kvalifikanta Argentínčana Federica Delbonisa nasadeného ako ôsmeho v 161-minútovej trojsetovej dráme 4:6 a dva razy 6:4. Čisto slovenské finále sa však nebude konať, Andrej Martin prehral so Srbom Novakom Djokovičom za 115 minút 1:6, 6:4, 0:6.

Dvadsaťtriročný Molčan dosiahol postupom do finále životný úspech. V srbskej metropole si najskôr pripísal svoje prvé víťazstvo v hlavnej súťaži na okruhu ATP Tour, nikdy predtým nehral ani štvrťfinále. "Vôbec neviem, čo mám povedať. Som neskutočne šťastný, nemôžem tomu uveriť. Najväčším šťastím pre mňa v tomto momente je, že si môžem zahrať finále proti Novakovi Djokovičovi, splnil sa mi sen. Ani v najdivokejších snoch som si takúto situáciu doteraz nepredstavoval," citovala Molčana oficiálna stránke Slovenského tenisového zväzu.

Do súboja s favorizovaným Argentínčanom pritom nevstúpil ideálne a na svojom podaní prehral hneď úvodný gem. Súperovi vzal servis dvakrát, no Delbonis ho v oboch prípadoch rebrejkol a v desiatej hre premenil prvý setbal. Takisto v druhom sete prišiel o podanie najprv Molčan, potom však uhral dva brejky a na 6:4 uzavrel na príjme prvým setbalom. Aj tretie dejstvo otvoril Slovák prehratým gemom pri vlastnom servise, Delbonisa však okamžite rebrejkol.

Podanie si prehral aj v piatej hre, ale v ôsmej vyrovnal na 4:4 a v desiatej opäť na príjme rozhodol pri prvom mečbale: "Bol som dnes chvíľami trocha naštvaný. Nehral som tak dobre ako v predchádzajúcich zápasoch, veľa som bojoval. Je to pre mňa veľmi sladké víťazstvo. Keď nehráte tak dobre, necítite sa na kurte až tak komfortne, a aj tak nakoniec zvládnete vyhrať, je to krásna emócia, cením si to ešte viac."

V predchádzajúcom semifinálovom dueli ťahal za kratší koniec ďalší slovenský kvalifikant Martin. Domáci favorit Djokovič vyhral prvý set hladko, keď nenasadeného súpera brejkol v druhom aj šiestom geme. Druhé dejstvo bolo omnoho vyrovnanejšie, Martin získal Djokovičovo podanie v druhej hre, no výhodu vzápätí stratil po rebrejku. V siedmom geme Slovák opäť prišiel o svoj servis, no Srba okamžite rebrejkol a ďalším úspechom na súperovom podaní v desiatom geme vyrovnal na 1:1, keď premenil druhý setbal. Rozhodujúci set však Martin neodštartoval dobre, svoj servis prehral hneď v úvodnej hre a Djokovič už zápas doviedol do víťazného konca "kanárom". Zhatil tým nádeje na čisto slovenský duel o trofej.

"Teším sa, že môžem hrať pred srbskými fanúšikmi, Belehrad je moje domovské mesto. Vždy som tu aj trocha nervózny, je to veľmi špecifický pocit, v ktorom sa miešajú očakávania s tlakom. Som šťastný, že v sobotu môžem zabojovať o trofej. Začiatok aj koniec semifinálového stretnutia som zvládol naozaj dobre, toto si chcem preniesť aj do finále. V závere druhého setu som niekoľkokrát poľavil v koncentrácii, tohto sa chcem vyvarovať," povedal Djokovič na webe atptour.com.

Molčan si chcel počas podujatia zatrénovať s osemnásťnásobným grandslamovým šampiónom, no zmeria si s ním sily v najväčšom zápase svojej doterajšej kariéry: "Pred pár dňami som prišiel za Djokovičom. Spýtal som sa ho, či by sme si nezatrénovali. Mal som smolu, lebo bol práve nahnevaný na jedného hráča. Akurát ani nepotreboval trénovať s ľavákom, tak z toho napokon nič nebolo. Ale na záver mi povedal, nech nie som sklamaný, že si proti sebe zahráme vo finále. Keď som to rozprával mojej priateľke, smiali sme sa na tom. Nakoniec sa to stalo skutočnosťou."

Úspech zverenca trénera Ladislava Simona a kondičného Dávida Olasza potešil aj prezidenta STZ Tibora Macka. "Je to fantastický úspech Alexa. Vkladali sme do neho nádeje a celý čas sme čakali, kedy urobí podobný výsledok. To, čo sa mu podarilo, však predčilo všetky očakávania. Blahoželám mu k postupu do finále a verím, že aj naďalej bude podávať bojovné a kvalitné výkony," povedal Macko

Generálny sekretár STZ Igor Moška dodal: "Gratulujem Alexovi, jeho trénerovi Lacovi Simonovi aj všetkým trénerom, ktorí Alexa v NTC viedli k skvelému prvému postupu do finále turnaja ATP Tour. Myslím si, že najkrajšou odmenou pre neho bude, že si môže zahrať finále proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi. Pevne verím, že ho v krátkom čase bude nasledovať aj ďalší mladý talentovaný hráč Lukáš Klein. Alexovi držím vo finále palce."

dvojhra - semifinále:
Alex MOLČAN (SR) - Federico Delbonis (Arg.-8) 4:6, 6:4, 6:4, Novak Djokovič (Srb.-1) - Andrej MARTIN (SR) 6:1, 4:6, 6:0

01 - Modified: 2024-04-13 11:22:07 - Feat.: - Title: Slovenské tenistky postúpili na finálový turnaj v Seville, o rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Jamrichová 02 - Modified: 2024-03-29 08:48:41 - Feat.: - Title: Djokovič si kouča ešte nevybral. Nemám predstavu, či vôbec nejaký bude, povedal srbský tenista 03 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 04 - Modified: 2024-03-02 17:25:00 - Feat.: - Title: Vládna SNS v Srbsku usporiada v hlavnom meste Belehrad nové voľby 05 - Modified: 2024-03-01 18:56:23 - Feat.: - Title: Rozhodcovi kričal do tváre. Ruského tenistu Rubľova diskvalifikovali za nadávky
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
20. apríl 2024 02:53