Mnohí ju na sociálnych sieťach kritizovali (ilu)instagram.com/marshasplate
StoryEditor

Transrodovej Laurel Hubbardovej udelili ocenenie športovkyňa roka. Rozhodnutie sa nevyhlo kritike

ros04.10.2021., 10:30h
Toto rozhodnutie novozélandskej univerzity sa stretlo s obrovskou kritikou na sociálnych sieťach.
Lajkuj Brainee.sk na

43-ročná Laurel sa stala prvou transrodovou osobou, ktorá súťažila na olympijských hrách, keď v Tokiu nastúpila na vzpieranie žien s hmotnosťou 87 a viac kilogramov. Napriek tomu, že sa jej nepodarilo zdvihnúť potrebnú váhu, jej udelila Univerzita Otago na Novom Zélande ocenenie „športovkyňa roka“, uvádza portál Yahoo.

Na olympijských hrách súťažila ako 43-ročná v kategórii nad 87 kilogramov, kde však väčšinu jej súperiek tvorili ženy aj o dvadsať rokov mladšie. Sama priznala, že s veľkým úspechom nepočítala a krátko po nevydarenom predstavení na olympiáde ohlásila svoj odchod do športového dôchodku. Okrem toho priznala, že bola olympijskou etapou trochu „ohromená“.

„Nie je možné, aby športovci absolvovali olympijskú úroveň bez povzbudenia priateľov, rodiny a priaznivcov,“ povedala. „Toto ocenenie patrí všetkým, ktorí boli súčasťou mojej olympijskej cesty.“ Predsedníčka Asociácie študentov Univerzity v Otagu Michaela Waite-Harveyová uviedla, že Laurel je vhodnou držiteľkou tohto ocenenia. „Nemali sme vhodnejšieho kandidáta ako Laurel Hubbardovú, ktorá na tohtoročných olympijských hrách v Tokiu neuveriteľne dobre reprezentovala Otago a Nový Zéland,“ dodala. 

Nie všetci však boli z toho nadšení. Toto ocenenie sa stretlo s vlnou kritiky. Napriek tomu vítali transrodoví aktivisti z celého sveta Hubbardovej odhodlanie súťažiť na olympijských hrách. Tá sa vyjadrila, že chce všetkých takýmto spôsobom povzbudiť. Dodala, že víta diskusiu o problémoch, na ktoré poukázali kritici. „Som si istá, že by sme sa o tom mali rozprávať,“ povedala. „Aj keď v súčasnosti máme určité pravidlá v športe, bezpochyby sa zmenia.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:56