Nočné svietiace oblakyUnsplash/Joshua Humpfer
StoryEditor

VIDEO Polárnu žiaru na našej nočnej oblohe vystrieda ďalší jedinečný úkaz. Vidieť ho budeš môcť už o pár dní

Miroslav Kamody13.05.2024., 12:45h

Začína sa sezóna jedinečného úkazu, ktorý ti vyrazí dych. Najbližšie týždne preto upri svoj zrak smerom k nočnej oblohe.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský internet posledné dni naplno žil zábermi polárnej žiary nad našim územím. Ako však informuje portál iMeteo, už o pár dní tento jedinečný úkaz na oblohe vystrieda ďalší.

image

Viete, kedy je v lese čas na paniku? Tento kvíz preverí, ako dobre poznáte stopy zvierat na Slovensku

Čaká nás totiž sezóna nočných svietiacich oblakov, ktoré vyrážajú dych podobne ako polárna žiara. „Kým bežné oblaky sa nachádzajú vo výške do 12 kilometrov, tieto sú položené až šesťkrát vyššie, a to vo výške približne 83 kilometrov. V tejto výške sa vyskytujú bežne, avšak sú pre nás neviditeľné,” píše portál.

Jedinečný efekt

Keďže sa nachádzajú tak vysoko, odrážajú svetlo z nižších nadmorských výšok. Tento jedinečný efekt je najlepšie viditeľný tesne po západe slnka, keď je slnečné svetlo sa stále nachádza v horných vrstvách atmosféry, zatiaľ čo na jeho povrchu je už tma.

Oblaky preto na oblohe vyzerajú tak, ako keby svietili. Občas uch môžeš zahliadnuť aj na nočnej oblohe z územia našej krajiny. Sezóna tohto fenoménu na Slovensku začína na začiatku júna a potrvá niekoľko týždňov. Maj teda oči na stopkách, nočné svietiace oblaky sa môžu objaviť kdekoľvek a kedykoľvek.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. júl 2024 22:11