Banka láskyJán Krošlák/Tasr
StoryEditor

Pred rokom vyhorela Banka lásky. Opravy musíme stihnúť do konca roka 2025, je to šibeničný termín, hovorí spoluzakladateľ

Nikola Michalkova25.03.2024., 13:00h

Banka lásky, obľúbená atrakcia nielen pre zamilovaných v Banskej Štiavnici, musela zatvoriť svoje brány po ničivom požiari. Kedy plánujú otvoriť a čo sa za rok zmenilo sa dozvieš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

18. marca 2023 Slovensko obletela smutná správa o nešťastnej udalosti. Požiar zachvátil niekoľko historických budov. Zhorela aj expozícia v obľúbenej Banke lásky, ktorú pravdepodobne poznáme všetci, a to bez ohľadu na to, či sme ju navštívili alebo nie. Každý si pamätá tie hrôzostrašné titulky v správach. So zatajeným dychom sme sledovali, ako to dopadne a či sa niečo podarí zachovať. Emócie boli na maximum, a asi každý po tejto správe zhrozene sledoval spúšť, ktorú oheň spôsobil.

Láska zostala

Najväčší šok ale prežívali tí, ktorí Banku lásky vytvorili. A medzi nimi je aj spoluzakladateľ Igor Brossmann. „Bol to šok a zdesenie, keď sme videli, ako horí jeden dom na námestí za druhým. Čo sa týka nášho Domu Maríny, v ktorom sídlila Banka lásky, tak dnes vieme, že je poškodený oveľa viac, ako sme si mysleli prvé dni po požiari,“ opísal Brossmann.

image

GALÉRIA Požiar v Banskej Štiavnici: Čo všetko o ňom vieme a ako sa dá pomôcť pri obnove?

V dome zhorelo celé podkrovie, historické trámové stropy a medzi troskami bola aj celá expozícia Banky Lásky. Trezor lásky, považovaný za hlavnú atrakciu v celom dome, akoby zázrakom zostal nedotknutý. „Hovoríme, že múry zhoreli, ale láska zostala,“ hovorí. Avšak čo nezničil ohnivý živel, o to sa postarali jarné dažde, keďže dom zostal bez strechy.

Čo sa stalo?

Po požiari sa začalo policajné vyšetrovanie, ktoré je v súčasnej dobe už ukončené. Igor Brossmann opísal, že požiar vznikol v podkroví domu, ktorý nie je súčasťou Banky lásky. Vznikol v podlahovom medzi priestore, kde sa nachádzajú rozvody. „Príčinou bol elektrický skrat spôsobený s najväčšou pravdepodobnosťou tým, že kuny prehrýzli káble. Problém s kunami majú všetky historické budovy na námestí,“ vysvetlil. V záverečnej správe sa uvádza, že požiar sa šíril najmä kvôli veternému počasiu.

Finančné zbierky

Udalosť vyvolala obrovskú spolupatričnosť ľudí a začali sa organizovať aj zbierky pre poškodené budovy. Peniaze hneď po požiari začalo zbierať aj Donio. Avšak Igor Brossmann tvrdí, že peniaze z tejto zbierky nedostali. Momentálne v tejto veci prebieha policajné vyšetrovanie. Finančne pomohlo všetkým poškodeným aj mesto, ktoré zriadilo transparentný účet. „Vyzbieralo sa niečo nad 300 tisíc eur. Časť z tejto zbierky poslanci mestského zastupiteľstva rozdelili medzi poškodené budovy, teda aj nás,“ vysvetlil Brossmann.

Na opravu prispel aj štát. Vtedajšie vlády Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou schválili mimoriadnu finančnú pomoc pre budovy, ktoré požiar poškodil, a ktoré sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie UNESCO. „Súčasná vláda dotiahla proces do konca v objemoch schválených predchádzajúcimi vládami. Na obnovu našej budovy (nie expozície Banky lásky) sme dostali príspevok vo výške troch miliónov eur,“ hovorí.

Ako ale spoluzakladateľ odhaduje, suma na obnovu budovy, ktorej súčasťou je aj spomínaná Banka lásky, je približne štyri milióny eur. „Podmienkou poskytnutia štátnej dotácie je ukončenie stavebných prác do 31. decembra 2025, čo je, vzhľadom na rozsah poškodenia, šibeničný termín.“

Otvoriť skôr sa im nepodarí

Keď si otvoríš webovú stránku Banky lásky, nájdeš tam informáciu, že otvoriť plánujú až v roku 2026. Budova totiž potrebuje totálnu rekonštrukciu – vymeniť podlahy a rozvody, zreštaurovať historické artefakty, nanovo postaviť vrchné podlažie a strechu. „Je to oveľa väčšia budova, ako sa môže z ulice zdať. Preto ak otvoríme na konci roka 2026, najneskôr na Valentína 2027, budeme nesmierne šťastní,“ vysvetľuje.

Až po oprave budovy sa budú môcť pustiť do samotného budovania expozície Banky lásky. Tú ale plánujú rozšíriť. „Chceli by sme ju vybudovať v celom Dome Maríny (doteraz bola približne v polovici domu) tak, aby bola desaťkrát lepšia ako tá, čo zhorela. Aby po nominácii na Európske múzeum roku 2021 sme sa niekedy v roku 2027 tým Európskym múzeom roka aj stali,“ opisuje Brossmann.

image

Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ

Okrem tejto motivácie ich však poháňa aj spolupatričnosť Slovákov či ľudí zo sveta. To im dodáva silu, aby pokračovali v obnove krásnej atrakcie. „Nálady sme mali v priebehu roka rôzne, ale posledné mesiace, aj po obrovskej publicite vo svete (na Valentína sme boli na titulke New York Times) sme brutálne odhodlaní do toho ísť. Pretože vidíme, že Sládkovičova Marína ako najdlhšia ľúbostná báseň sveta má obrovský exportný potenciál zviditeľňovať Slovensko vo svete,“ hovorí.

Bezpečnostné opatrenia

Aj napriek tomu, že v dome bol moderný elektronický protipožiarny systém, nezabránil tomu, aby sa požiar rozšíril. Keďže ale v súčasnosti existujú aj modernejšie systémy, o ich inštalácii sa momentálne vedú diskusie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:32