Slovenská autonómna vláda v decembri 1938. Zľava Miloš Vančo, Matúš Černák, Jozef Tiso, Ferdinad Ďurčanský, Karol Sidor a Pavol Teplanský.Profimedia
StoryEditor

Smutné výročie, ktoré si však treba pripomínať. Pred 85 rokmi vznikol Slovenský štát, bábka v rukách Hitlerovho Nemecka

ČTK14.03.2024., 08:00h

Nový štátny útvar, známy ako Slovenský štát, vznikol 14. marca 1939 a nasledujúcich šesť rokov jeho existencie bolo poznačených viacerými paradoxmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeho predstavitelia vo svojich prejavoch hovorili o samostatnosti, hoci krajina bola závislá od nacistického Nemecka. A zatiaľ čo desaťtisíce Židov skončili v nacistických koncentračných a vyhladzovacích táboroch, pre inú časť obyvateľov predstavoval štát pod vedením prezidenta Jozefa Tisa ostrovček relatívneho pokoja vo vojnou zmietanej Európe.

Volanie po úplnej samostatnosti sa objavovalo už na jeseň roku 1938, keď Slovensko získalo autonómiu v rámci pomníchovskej Československej republiky. Hlinkova slovenská ľudová strana (HSĽS), ktorá mala v krajine mocenský monopol, však bola v tejto veci rozdelená. Jej radikálne krídlo bolo za nezávislosť a rokovalo o nej s predstaviteľmi nacistického Nemecka. Naproti tomu konzervatívne krídlo ľuďákov sa k tejto možnosti stavalo váhavo.

image

Slovenské národné povstanie v kocke. 80-tisíc ľudí bojovalo za slobodu, dostali sme sa na správnu stranu dejín

Tiso v Berlíne

Hitler, pre ktorého samostatné Slovensko predstavovalo okrem iného výhodný nástupný priestor k plánovanej územnej expanzii, sa preto rozhodol konať. Na 13. marca 1939 si pozval predsedu ľuďákov, katolíckeho kňaza Jozefa Tisa do Berlína, kde ho postavil pred voľbu: buď Slovensko vyhlási samostatnosť, alebo bude „ponechané svojmu osudu”. Druhá možnosť by v praxi znamenala rozdelenie územia medzi susedné štáty, najmä Maďarsko.

Hneď po svojom návrate Tiso oboznámil s obsahom rokovania Snem slovenskej krajiny v Bratislave. Krátko po poludní 14. marca 1939 bola týmto zákonodarným zborom vyhlásená samostatnosť Slovenska. Slovenská republika, ako sa nový štát volal od prijatia ústavy v lete 1939, bola satelitom Nemecka.

Vláda ušla do Rakúska

Jasným dôkazom bola takzvaná ochranná zmluva, uzavretá ešte v marci 1939, v ktorej sa Bratislava zaviazala vykonávať zahraničnú politiku v úzkej zhode s Nemeckom. Berlín taktiež kontroloval dôležité slovenské podniky. V súvislosti s vojenskou porážkou nacistického Nemecka Slovenský štát zanikol 3. mája 1945 potom, celé jeho územie dobyli vojská Sovietskeho zväzu a ich spojencov.

Slovenská vláda, ktorá utiekla do rakúskeho exilu, kapitulovala 8. mája 1945. Podľa teórie právnej kontinuity Československej republiky presadzovanej Edvardom Benešom Slovenský štát neexistoval a po skončení druhej svetovej vojny Československá republika obnovila zvrchovanosť na území Slovenska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:13