Takejto snehovej nádielky sa už nedočkámeTASR/AP Photo/Matt Rourke
StoryEditor

Zima na Slovensku ide do finále. Ako budú vyzerať jej posledné dni a na aké počasie sa musíš pripraviť?

Miroslav Kamody19.02.2024., 15:00h

Ako bude na našom území vyzerať záver zimy? Slovákov, ktorí majú radi zasneženú bielu krajinu, zrejme nepotešíme.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď to tak vonku možno nevyzerá, no na Slovensku ešte stále máme zimu - minimálne tú meteorologickú. Ako píše portál iMeteo, zima na území našej krajiny oficiálne končí na konci februára. Už teraz to však na viacerých miestach vyzerá ako na jar.

Zima už zrejme povedala posledné slovo

„Posledná výraznejšia vlna sneženia prišla pred zhruba mesiacom a odvtedy nás zasiahla vlna výdatných dažďov a oteplenia, ktoré roztápa sneh aj z našich hôr,” píše portál. Mnohé z lyžiarskych stredísk preto postupne oznamujú koniec sezóny. A kto dúfa, že zima sa ku konci ešte naposledy poriadne nadýchne, ten bude poriadne sklamaný.

image

Kanárskym ostrovom hrozí kolaps. Obľúbená destinácia nezvláda nápor turistov

Aj napriek tomu sa však zmeny počasia dočkáme. „Nadchádzajúce dni bude naše územie vystavené vlhšiemu západnému prúdeniu, ktoré bude do našej oblasti prinášať jednotlivé vlny zrážok, no keďže budeme aj naďalej vystavení teplému prúdeniu, tak zrážky budú prevažne vo forme dažďa.”

Veľa dažďa, sneh už len v Tatrách

Počas celého tohto týždňa sa tak musíš pripraviť na prevažne oblačné až zamračené počasie. A s blížiacim sa víkendom to bude len horšie. „Od piatka, pravdepodobne až do nasledujúceho pondelka, nás čaká mimoriadne upršané počasie, ktoré na naše územie prinesie desiatky milimetrov zrážok. Snežiť bude výlučne na hrebeňoch Tatier.”

image

Na snímke žena s dáždnikom kráča počas dažďa po Vajanského nábreží

TASR/Dano Veselský

Na druhú stranu, teploty zostanú na toto obdobie vysoké a budú sa pohybovať od +5 až do +13 °C, pričom mrznúť by už nemali ani v noci. iMeteo dodáva, že napriek očakávaniam sa v Európe dokonca naopak výraznejšie oteplí. Toto počasie sa však nateraz bude držať v západnej Európe. Pripraviť sa tak v najbližších dňoch musíme na sychravé počasie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:34