Mladí a alkoholBrainee X Canva/
StoryEditor

Mladiství pijú viac ako dospelí, ukazuje prieskum. Slovensko sa nemá čím chváliť, v konzumácii alkoholu sme na popredných priečkach

Nikola Michalkova19.02.2024., 10:00h

Adolescenti pijú viac ako dospelí, ukázal prieskum. Pozri si, ktoré európske krajiny sa umiestnili na prvých priečkach. Je medzi nimi aj Slovensko.

Lajkuj Brainee.sk na

Mieru nadmerného pitia alkoholu skúmali medzi mladistvými vo veku 15 až 16 rokov v roku 2019. Zistilo sa, že vo väčšine európskych krajín je výrazne vyššia ako medzi dospelými. Častá konzumácia alkoholu v tak mladom veku totiž predstavuje problém v oblasti zdravia, keďže sa predpokladá, že alkohol budú piť aj v neskoršom veku.

image

Máš silnú opicu? Lekár odhalil, pri akých príznakoch je už potrebné vyhľadať lekársku pomoc

Prieskum

V roku 2019, kedy sa prieskum vykonával, viac ako tretina mladistvých žijúcich v Európskej únii uviedla, že za posledných 30 dní aspoň raz epizodicky konzumovali alkoholické nápoje. Medzi dospelými to bolo v priemere menej ako jedna pätina. Prieskum sa zameriaval predovšetkým na to, v ktorých európskych krajinách je miera epizodického pitia dospievajúcich najvyššia, píše sa na portáli Euronews.

Ťažké epizodické pitie alkoholu medzi mladistvými, ktoré sa definuje ako pitie piatich a viac nápojov počas jedného večera, sa v roku 2019 pohybovalo od 8 percent na Islande až po 59 percent v Dánsku. Po Dánsku nasleduje Nemecko s 55 percentami, pričom dievčatá pijú viac ako chlapci. Rakúsko získalo 49 percent a umiestnilo sa na treťom mieste. Slovensko ho nasleduje na štvrtej pozícii, pričom alkohol konzumuje 47 percent mladistvých. Aj v tomto prípade pijú viac dievčatá ako chlapci.

Po nás nasleduje Chorvátsko s 45 percentami, Holandsko s 43 percentami a Maďarsko má 42 percent. Nasleduje Bulharsko, Slovinsko, Malta a napokon aj naši českí susedia, ktorí majú 39 percent. Na poslednom mieste sa umiestnil Island s ôsmimi percentami.

Severské krajiny

Island, Nórsko, Švédsko a Fínsko v prieskume získali najnižšiu mieru nadmerného pitia alkoholu, pričom Dánsko je na prvom mieste. Pravdepodobne to ale súvisí s právnymi predpismi. Tie totiž ľuďom v Dánsku umožňujú prístup k alkoholu už v 16 rokoch, zatiaľ čo v iných krajinách to býva väčšinou od 18 rokov.

Rozdiel medzi mladistvými a dospelými

Pri tomto prieskume sa Slovensko umiestnilo na prvom mieste, pričom dospievajúci pijú epizodicky alkohol častejšie ako dospelí. Pri mladistvých sa to pohybuje okolo 47 percent, pričom u dospelých je to 12 percent. Za Slovenskom nasleduje Rakúsko, v ktorom epizodicky konzumuje alkohol 49 percent mladistvých a 16 percent dospelých. Na treťom mieste sa umiestnilo Taliansko. Naši českí susedia sa umiestnili na 16. mieste, pričom epizodicky konzumuje alkohol 39 mladistvých a 21 percent dospelých.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 08:05