Nové vlakyZssk/Facebook
StoryEditor

Železnice zakúpili nové vlakové súpravy, pri skúšobnej jazde sa dve pokazili. Vlaky posilnia spoje do týchto miest

Nikola Michalkova15.02.2024., 11:00h

O stave vlakov na celom Slovensku by ľudia mohli rozprávať. Aktuálne sa na západnom Slovensku pridávajú štyri moderné súpravy.

Lajkuj Brainee.sk na

Stav slovenských železníc je v žalostnom stave a mnohí ľudia, ak majú možnosť, sa už ceste vlakom preto vyhýbajú. Na niektorých trasách stále jazdia zastarané vlakové súpravy, ktoré už svoj čas majú už dávno za sebou. Železničná spoločnosť Slovensko sa síce snaží trate modernizovať, stále to nie je na potrebnej úrovni, aby si ľudia volili cestu vlakom a nestratili pri tom nervy a svoju trpezlivosť. 

image

Bazén aj obchody s kabelkami. Takto vyzerajú luxusné vlaky, ktorými môžeš cestovať udržateľne

Najnovšie na západnom Slovensku pribudnú štyri nové vlakové súpravy, ktoré cestujúcim sľubujú moderné vybavenie a rýchlosť 160 kilometrov za hodinu, ako informuje portál sme.sk. Otázne však je, či sú koľajnice vôbec prispôsobené na takúto rýchlosť. Nové súpravy ZSSK kúpila za 77 miliónov eur od výrobcu Stadler.

Už pri ich skúške, ktorá sa konala 18. júla minulého roka, došlo k nehode, pri ktorej sa dve súpravy poškodili. Jednu z nich musel dodávateľ opraviť z náhradných dielov, tá druhá si vyžadovala oveľa väčšie opravy. Na slovenské koľajnice sa súpravy dostávajú až dnes, ale zatiaľ len tri z nich. Tú štvrtú dodajú v novembri tohto roka.

Nové a vybavené

Vlaky sa skladajú celkovo zo šiestich vozňov. Bude sa v nich nachádzať informačný systém, pripojenie Wi-Fi, kamery, systém počítania cestujúcich a klimatizácia. Do druhej triedy sa v každej súprave zmestí 530 cestujúcich, prvá trieda odvezie okolo 30 ľudí.

Premávať budú na trase Bratislava – Nové Zámky a Bratislava – Trenčín. Prvá vlaková súprava premiérovú cestu začne vo štvrtok 15. februára z Nových Zámkov do hlavného mesta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 08:51