Fico plánuje pripraviť plán pre prechod Slovenska na elektromobilitu.Brainee X Canva, Martin Baumann/Canva, Tasr
StoryEditor

Slovensko by mohlo prejsť na elektromobily. Fico sľubuje, že do mesiaca pripraví legislatívny plán

Nikola Michalkova31.01.2024., 16:00h

Téma elektromobility stále vyvoláva v spoločnosti množstvo diskusií, pričom viacero ľudí sa k nej stavia negatívne. Robert Fico avizoval, že do mesiaca sa na Slovensku chystajú zmeny.

Lajkuj Brainee.sk na

Nedostatok nabíjacích staníc či nízky dojazd. Tieto argumenty často ľudí odrádzajú zakúpiť si elektromobil. Nie každý totiž má možnosť nabíjať auto doma. Okrem toho, nie všetky pumpy majú nabíjačku k dispozícii. Je pravda, že zlepšiť túto problematiku sa snažia aj nákupné centrá či obchodné reťazce, ktoré na parkoviskách majú priestor aj pre elektromobily, stále je ich tu nedostatok. Premiér Robert Fico ale vyhlásil, že do mesiaca pripraví legislatívny plán, aby Slovensko mohlo prejsť na elektromobily, píše sa na portáli Euractiv.sk.

Svet sa v oblasti elektromobility pohol dopredu a vo svete sa tak krajiny postupne pripravujú na budúcnosť. Existuje množstvo štúdií a správ o tom, ako spaľovacie motory znečisťujú ovzdušie. Prechod na elektromobily sa ale aj napriek ich ekologickej stránke stále stretáva s odporcami. Premiér Robert Fico ale hovorí, že na odkladanie prechodu na elektromobilitu nie je čas. 

image

FOTO Automobilky klamú, hovoria aktivisti. Billboardy propagujúce autá kreatívne prerobili

Rokovanie

Premiér Fico po rokovaní týkajúcom sa autopriemyslu a elektromobility vyhlásil, že do mesiaca pripraví konkrétny dokument, ktorý bude obsahovať nielen legislatívne, ale aj finančné opatrenia. Okrem toho chce do mesiaca vo vláde rokovať práve o prechode slovenského automobilového priemyslu na elektrické autá.

Rozhodnutie padlo po rokovaní Európskej komisie, na ktorom sa zúčastnili aj predstavitelia národnej rady, automobilového priemyslu a automobilových asociácií. Témou bola budúcnosť tohto priemyslu v našej krajine. Uskutočnilo sa 25. januára. „Bolo to do určitej miery unikátne stretnutie, pretože za stolom sedeli predstavitelia všetkých automobiliek, ktoré na Slovensku autá vyrábajú alebo sa chystajú vyrábať. Sedeli tam aj zástupcovia vysokého školstva, ale aj zástupcovia spoločností, ktoré sa chcú orientovať predovšetkým na výrobu autobatérií,“ opísal premiér.

Robert Fico dospel po rokovaní k záveru, že Slovensko nemôže čakať rok alebo dva. Svetové krajiny sú v oblasti elektromobility popredu, a preto podľa neho nemôžeme čakať, kým „nám svet ujde“. Premiér preto avizoval, že rozhodnutie prerokuje aj s ministerstvom hospodárstva, ktoré bude zastrešovať stratégiu prechodu Slovenska na elektromobily. „Do mesiaca bude spracovaný dokument, ktorý bude obsahovať celý rad konkrétnych legislatívnych, inštitucionálnych a finančných opatrení. Chceme vidieť jasný legislatívny plán,“ povedal Fico.

Podpora automobiliek

Premiér vyhlásil, že požiadal predstaviteľov automobiliek, aby podporili kroky vlády. „Bol by som veľmi rád, ak by na prelome februára a marca niekde na území Slovenska bolo špecifické zasadnutie vlády k všetkým úlohám, ktoré musí vláda prijať na prechod slovenského automobilového priemyslu na plnú elektromobilitu,“ dodáva Fico. Či sa to skutočne podarí, môžeme len hádať. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 19:23