Pre Petru Vlhovú sa po strašidelnom páde sezóna skončila.Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Pre Petru Vlhovú sa po strašidelnom páde sezóna skončila. Vyšetrenie v nemocnici odhalilo poškodené väzy v kolene

TASRMichal Čiernik20.01.2024., 16:39h

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová utrpela po páde v pretekoch Svetového pohára v Jasnej poranenie väzov v pravom kolene a sezóna sa pre ňu skončila. Na brífingu o tom informoval jej tréner Mauro Pini.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťosemročná Slovenka spadla na domácom svahu v Jasnej ešte v prvom úseku trate, zo zjazdovky ju zviezli na záchranných saniach a následne transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice v Ružomberku. Na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si navyše podvrtla koleno. „Správy sú bohužiaľ smutné. Petra utrpela poškodenie väzov v kolene, je v opatere lekárov, ktorí sa špecializujú na tento druh zranení,“ povedal manažér tímu Richard Galovič.

image

Hrôzostrašný pád Petry Vlhovej. Z obrovského slalomu v Jasnej ju musel brať vrtuľník

Slovenská reprezentantka sa pri nekontrolovateľnom páde silno udrela aj do hlavy a výrazne si narazila aj rameno. Aj preto boli jej vyšetrenia rozsiahle. „Chcem poďakovať lekárom za prácu, ktorú urobili, vážime si to. Je mi ľúto, že pre nás toto dôležité podujatie dopadlo takto a nebudeme môcť ukázať, čo Petra natrénovala a čo si priala ukázať. Verím, že bude na lyžiach čo najrýchlejšie, ako sa bude dať a že fanúšikom vráti to, čo jej dali,“ dodal manažér.

Nebezpečný pád

Podľa jeho slov Vlhová komunikovala až v nemocnici. „Pri odlete z Jasnej veľmi nie, bola trochu podchladená a ubolená. Ale z nemocnice už áno. Je stabilizovaná a vyšetrenia išli podľa plánu. Verím, že budeme môcť čoskoro začať s naplánovaným programom,“ dodal jej manažér.

V čase brífingu, na ktorom Vlhovej tím oznámil jej stav, sa lyžiarka nachádzala ešte v nemocnici. „Viem, že dokončovali posledné testy, lebo pád bol dosť nebezpečný, i keď to nebolo v najvyššej rýchlosti. Ale aj v tejto rýchlosti bývajú pády devastačné. Aj my sme boli vyľakaní. Petra je veľmi silná, stavbu tela má skvelú, doteraz nemala vážnejšie zranenie. Vďaka pozitívnym vlastnostiam prekoná aj toto náročné obdobie. Verím, že sa vráti silnejšia, ako doteraz bola,“ vysvetlil Galovič.

Smutná správa zasiahla fanúšikov, ktorí sa tešili na jej nedeľné vystúpenie v slalome, udalosti emotívne prežívali aj jej rodičia. „Otec Igor mal slzy v očiach a to nevidíte často. Nechcete vidieť svoje dieťa v tejto pozícii,“ uzavrel pre TASR Galovič.

Z nemocnice poslala odkaz aj samotná lyžiarak. „Ďakujem všetkým za obrovskú podporu. Verím, že všetko zvládnem. Budem bojovať o čo najskorší možný návrat na lyže,“ odkázala Vlhová z vojenskej nemocnici v Ružomberku, kde sa podrobila viacerým testom.

Spadlo až 14 pretekárok 

V "obráku" v Jasnej nakoniec triumfovala švédska lyžiarka Sara Hectorová. Tridsaťjedenročná pretekárka si postrážila náskok z 1. kola a odsunula na 2. miesto Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá stratila priepastných 1,52 sekundy. Tretia skončila Alice Robinsonová z Nového Zélandu (+2,71). V prvom kole sa predstavili aj ďalšie dve slovenské nádeje, prebojovať sa do postupujúcej tridsiatky sa im však nepodarilo. Rebeka Jančová skončila 46. a Sophia Polak obsadila 56. miesto.

Nedarilo sa však viacerým favoritkám, ktoré sa so zamrznutou traťou poriadne natrápili. Dokopy v obrovskom slalome v Jasnej spadlo až 14 pretekárok. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:24