Slovenské mestá sa vyľudňujúWikipedia/Daniel Baránek, Pe-Jo
StoryEditor

Budúce slovenské mestá duchov? Tieto oblasti rapídne strácajú obyvateľov, o pár rokov môžu úplne spustnúť

Miroslav Kamody17.01.2024., 12:00h

Slováci sa v priebehu rokov presunuli naprieč našou krajinou ďalej - zvyčajne na západ. To všetko sa však deje na úkor ich rodných miest.

Lajkuj Brainee.sk na

Medzilaborce

Ani Múzeum moderného umenia Andyho Warhola nepomáha k tomu, aby sa do mesta život vracal. Osada čoby predchodca mesta vznikla zrejme ešte v druhej polovici 15. storočia a obyvateľstvo, ktoré stálo pri jej zrode, pozostávalo prevažne z rusínskeho, ale aj poľského a v menšej miere i valašského obyvateľstva.

Oblasť sa už v minulosti potýkala so zásadnými problémami. Neudržateľné sociálne a hospodárske pomery tu žijúceho rusínskeho obyvateľstva spôsobili, že od 16. storočia sa mená medzilaboreckých poddaných objavujú v zoznamoch zbojníckych družín.

image

Medzilaborce

Wikipedia

Ďalšia rana prišla s opatreniami počas Slovenského štátu - tunajšia židovská komunita patrila medzi najväčšie na Slovensku. Komunizmus priniesol dva veľké závody - strojársky a sklársky - ani jeden však už nefunguje. Počet obyvateľov za 11 rokov klesol o vyše tisíc - z 6 809 na 5 806 (prepad o 14,73 percenta), pričom nič nenasvedčuje tomu, že trend by sa mal zmeniť.

image

Ktoré slovenské mesto najlepšie ovláda anglický jazyk? Bratislava sa môže schovať, jasným víťazom je východ

Kremnica

Už od 10. storočia sa v meste a okolí ťažilo zlato a striebro. Kremnica je od roku 1328 slobodné kráľovské banské mesto a od 14. storočia je prezývaná Zlatá Kremnica. V meste sídli Mincovňa Kremnica, ktorá je najstaršia dodnes existujúca mincovňa na svete.

image

Kremnica

Wikipedia/Pe-Jo

A zatiaľ čo turisti sa sem hrnú nielen za históriou, ale aj kvôli európskemu festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, domáci mesto postupne opúšťajú. Rozvoju mesta bráni aj nestabilné podložie, ktoré je poprepichované štôlňami. Výsledkom je, že obyvateľstvo Kremnice sa oproti roku 2011 (5 601) znížilo na 4 812 ľudí, čo predstavuje prepad o 14,09 percenta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. máj 2024 04:04