Ohňostroj v týchto mestách nebudeBrainee X Canva/
StoryEditor

Oslavy Nového roka sa blížia. V týchto slovenských mestách ohňostroj nečakaj, zrušili ho

nik18.12.2023., 15:00h

Niektoré mestá na Slovensku sa rozhodli aj tento rok vynechať hlučné oslavy Silvestra. Ohňostroj preto v týchto mestách nečakaj.

Lajkuj Brainee.sk na

Ohňostroj či iná zábavná pyrotechnika patrila dlhé roky k tradičnému vítaniu Nového roka. Zatiaľ čo niektorým ľuďom poskytuje nepochopiteľnú radosť z hluku a svetiel, iným spôsobuje stres. Nezabúdajme ani na zvieratá, ktoré sa hlasných výbuchov boja a práve na Silvestra je najviac prípadov, keď domáci miláčikovia ujdú. Preto sa niektoré mestá rozhodli Nový rok vítať iným, tichším a ekologickejším spôsobom. 

Trnavský kraj

Mesto Hlohovec tento rok ohňostroje mať nebudú. Hlučné oslavy príchodu Nového roka sa rozhodli stopnúť z viacerých dôvodov. Rozhodnutím chcú totiž ochrániť zvieratá a prírodu, ale aj predísť viacerým zraneniam ľudí, ktoré sa s používaním pyrotechniky spájajú. „Mesto nevyčlenilo finančné prostriedky na ohňostroj za posledných deväť až desať rokov,“ vyjadrila sa Miroslava Hankoščáková, uvádza sa na portáli Trnavské rádio.

image

Žiaden silvestrovský ohňostroj. Považská Bystrica nevyhodí peniaze do vzduchu, radšej podporí nemocnicu

K Silvestru bez pirátov a delobuchov sa pridáva aj Sereď, kde mestskí poslanci nielen zrušili ohňostroj, ale aj zakázali používanie hlučnej pyrotechniky. Výnimkou je detská pyrotechnika, ktorá je bezpečnejšia a nevytvára hluk.

Ohňostroj si neužiješ ani v Trnave, kde sa už nekoná dlhšiu dobu. Dôvodom je ekologická záťaž na ovzdušie a chcú sa snažiť privítať Nový rok bez toho, aby spôsobili stres ľuďom a zvieratám. Tento rok sa na Trojičnom námestí bude konať diskotéka a príchod Nového roka oslávia tancom a svetelnou projekciou.

Žilina a Martin

Mesto Žilina sa tiež rozhodlo príchod roka 2024 privítať v tichšej atmosfére. Namiesto hlučnej pyrotechniky pripravili svetelný mapping (svetelná show). Show bude trvať najskôr 2,5 minúty, následne sa ľudia môžu tešiť na vj-ing, ktorý bude trvať hodinu.

Mesto Martin už minulý rok avizovalo, že používanie zábavnej pyrotechniky zrušia natrvalo. Preto ani tento Silvester nebude výnimkou a ohňostroja sa nedočkáš.

Košice a Prešov

Košice sa tiež rozhodli ušetriť peniaze na ohňostroji a zrušiť tento druh zábavy. Ani v Prešove tento rok ohňostroj neuvidíš. Nahradia ju svetelno-laserovou show, keďže je to ekologickejšia a tolerantnejšia forma osláv.

Nitra a Topoľčany

V meste Nitre sa tiež oslavy Nového roka ohňostrojom nebudú konať. Je to tak už od roku 2019, keď sa mesto rozhodlo hlučnú pyrotechniku vynechať. Chcú sa tak zbaviť hluku či škodlivých látok v ovzduší, ale aj chrániť zraniteľnú časť obyvateľstva či zvieratá. Tento rok namiesto pyrotechniky mesto plánuje usporiadať diskotéku, ktorá sa bude konať od jedenástej hodiny večer až do jednej ráno. Ani mesto Topoľčany nezahrnulo ohňostroj vo svojom programe na Silvestra.

Bratislava

Hlavné mesto už niekoľko rokov zakazuje používanie pyrotechniky. Tento rok to nebude inak, a ako sa vyjadril hovorca magistrátu Peter Bubla, Bratislava nebude vítať Nový rok ohňostrojom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 21:59