Programová konferencia strany Smer - Sociálna demokracia - zľava: Šefčovič, Bohuslav Sobotka, Fico,Sigmar Gabriel,Thomas Drozda,Peter Mayer/
StoryEditor

Rebríček moci v Európe so slovenským prekvapením. Tento politik je podľa Politico šiestym najvplyvnejším Európanom

TASR28.11.2023., 11:30h

Prvý podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič je šiestym najvplyvnejším Európanom, ktorý môže rozhodovať o dianí v Európe v roku 2024. Vyplýva to z rebríčka 28 najvplyvnejších osôb v Európe, ktorý v utorok predstavil týždenník Politico.

Lajkuj Brainee.sk na

Politico spresnil, že každoročný „rebríček moci“, čiže zoznam tých, ktorí udávajú smer diskusie a riadia rozhodnutia v Európe, sa teraz točí okolo myšlienky, či sa podarí európskym umierneným politikom zahnať na okraj radikálne politické sily, ktoré ohrozujú ich moc.

Každý z politikov alebo političiek má podľa Politico prívlastok, ktorý ho najviac charakterizuje. Šefčovič bol označený ako „spoľahlivý vizionár“.

image

WA 8 Brusel - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič počúva počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Bruseli v stredu 24. marca 2021. FOTO TASR/AP

European Commissioner for Inter-institutional Relations and Foresight Maros Sefcovic speaks during a plenary session at the European Parliament in Brussels, Wednesday, March 24, 2021. (Stephanie Lecocq/Pool via AP)

Stephanie Lecocq/Tasr

Pred slovenského eurokomisára sa dostali šéfka EK Ursula von der Leyenová, francúzsky prezident Emmanuel Macron, šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a turecký prezident Recep Tayip Erdogan.

Politico si pri predstavení Šefčovičovho profilu položil otázku, či existuje v eurokomisii práca, ktorú momentálne nerobí. Týždenník pripomenul, že 57-ročný Slovák vo svojom plnom treťom funkčnom období eurokomisára nazbieral toľko pracovných pozícií, že sa mu ani nevojdú na jednu vizitku.

image

TROŠKA TROSKA: To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo vo vlastnej pasivite

Šefčovič je zodpovedný za implementáciu Európskej zelenej dohody. Vedie dôležité pobrexitové rokovania so Spojeným kráľovstvom. Má na starosti medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Doťahuje rokovania o nových asociačných zmluvách s Andorrou, Islandom, Lichtenštajnskom, Monakom, Nórskom, San Marínom a Švajčiarskom. Je podpredsedom Energetickej platformy EÚ, ktorá zaisťuje spoločné nákupy zemného plynu, a jeho meno sa stále spája s Európskou alianciou pre batérie.

Týždenník pripomenul, že Šefčovič predtým, ako v roku 2009 dočasne nahradil v eurokomisii Jána Figeľa, bol slovenským veľvyslancom v Izraeli a vedúcim Stáleho zastúpenia SR pri EÚ. Dnes je najdlhšie slúžiacim členom kolégia komisárov.

Von der Leyenová mu zverila niektoré z najzložitejších portfólií v eurokomisii a Šefčovičovi sa podľa Politico podarilo úspešne sa popasovať s týmito výzvami. Najmä vďaka rokovaniam s Londýnom o doladení pobrexitových vzájomných vzťahov si získal povesť „pána Oprav to“ (Mr. Fix It).

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:17