Predpoveď počasia na októberMichel Euler/Tasr
StoryEditor

Aké bude počasie v októbri? Do Európy sa vracajú 35-ky, takto to bude vyzerať na Slovensku

Miroslav Kamody04.10.2023., 09:30h

Tohtoročný september možno hodnotiť ako veľmi, dokonca až mimoriadne teplý. Pri zhodnotení počasia v deviatom mesiaci roka o tom informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Lajkuj Brainee.sk na

Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu (19,9 stupňa Celzia) bola zaznamenaná v Bratislave, takmer na všetkých staniciach však prekonávala rekordy.

„Napríklad v Hurbanove bol prekonaný rekord 19,2 stupňa Celzia z roku 1932,” priblížil SHMÚ. V regióne dolné Pohronie zaznamenali absolútne najvyššiu teplota vzduchu, 12. septembra namerali v Želiezovciach 33,2 stupňa Celzia.

image

Konečná pre ľudstvo? Na Zemi vznikne nový superkontinent, podľa vedcov na ňom nemáme šancu prežiť

Nadpriemerné teploty

September je však minulosťou. Ako bude vyzerať počasie najbližší mesiac? Predpovede naznačujú, že začiatok mesiaca bude opäť veľmi teplý, píše Peter Minárik pre portál iMeteo.

„Začiatok októbra poznačí tlaková výš, ktorá sa nasunie nad naše územie od západu a opäť prinesie prevažne slnečné a veľmi teplé počasie. V porovnaní s dlhodobým normálom budú teploty o zhruba 5 °C vyššie ako je bežné. Postupne by sa malo ochladiť a teploty by mali poklesnúť, no stále by sa priemerná teplota v októbri mala pohybovať o 1 až 3 °C vyššie ako je dlhodobý normál,” predpovedá.

image

Predpoveď počasia na október

Unsplash/Jordan Wozniak

Zrážok by v prvej polovici mesiaca malo byť málo, dokonca až podpriemerne. Inak to bude až v závere mesiaca, kedy sa situácia otočí a zrážok bude nadpriemerne veľa. „Mesiac október ako celok by mal skončiť teplotne nadpriemerný a zrážkovo priemerný,” dodáva Minárik.

A čo počasie v zahraničí? Najmú v obľúbených dovolenkových destináciách Slovákov? 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 10:36