Rodičia Jána Kuciaka.Final Cut For Real Aps/
StoryEditor

Myslel som si, že ľudia Ficov návrat nedovolia, hovorí otec Jána Kuciaka

iDnes.cz01.10.2023., 13:00h

Vo februári 2018 zabil nájomný vrah jeho syna, investigatívneho novinára Jána Kuciaka, a jeho snúbenicu. Za to, čo písal. Šokujúca vražda vtedy vyhnala do ulíc desaťtisíce ľudí a prinútila vtedajšieho lídra strany Smer - sociálna demokracia a premiéra Roberta Fica odstúpiť. Držali transparenty, na ktorých bolo napísané Fico = vrah. Teraz sa prizerajú tomu, ako sa Fico vracia do vrcholovej politiky.

Lajkuj Brainee.sk na

Kuciak vtedy písal o podvodoch v miestnej samospráve, pričom Robert Kaliňák bol bývalým ministrom vnútra vo všetkých Ficových vládach, bývalý policajt Tibor Gašpar policajným prezidentom a podobne. Vyzerá to tak, že všetci spomínaní prežili svoju politickú smrť a po včerajších parlamentných voľbách sú späť. Voľby vyhral Smer a bude zostavovať novú vládu. „Ľudia zabudli. Rýchlo zabudli,“ hovorí zdrvený otec novinára Jozef Kuciak pre Idnes.cz.

Hovorí, že on sám sa rozhodoval medzi stranou Progresívne Slovensko a Demokratmi, ktorých nakoniec volil. Tá však vo voľbách neuspela a získala menej ako tri percentá hlasov, takže jeho hlas prepadol.

Čo ste si povedali, keď ste videli, že víťazom volieb bude Smer - SSD na čele s Robertom Ficom, symbolom systému korupcie, podvodov a mafie, o ktorom písal váš syn?

Že to nie je možné. Som strašne sklamaný z týchto volieb a ich výsledku. Jediné dobré je to, že sa do parlamentu nedostala fašistická strana Republika. Dopadlo to tak, ako rozhodli ľudia. Ale pre nás sa to ešte neskončilo, bojujeme ďalej.

Myslíte si, že má zmysel odsúdiť niekoho za objednávku vraždy vášho syna a jeho priateľky, keď súd potrestal strelca, jeho komplicov a objednávateľov vraždy, ale kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera a jeho asistentku Alenu Zsuzsovú dvakrát oslobodil spod obžaloby, že si vraždu objednali?

Áno. Verím, že súdne procesy, ktoré sa pravdepodobne opäť začnú začiatkom roka, nakoniec rozhodnú spravodlivo.

Vráťme sa k času po vražde. Desaťtisíce ľudí v uliciach, transparenty s fotografiou Roberta Fica za mrežami, Fico celý od krvi, výzvy na odstúpenie, ktorým sa nebránil. Prečo sa teraz nálada v spoločnosti tak obrátila a Robert a Robert (Fico a Kaliňák) sú späť?

Na Slovensku je možné všetko. Ľudia sa rýchlo rozhoria, rýchlo rozdúchajú vášne, ale aj rýchlo vychladnú. Prihoďte dezinformáciu a je to. Ale ja som si myslel, že toto už ľudia nedovolia. Návrat Fica.

Aká je teda kombinácia, ktorá umožnila jeho vzkriesenie po politickej smrti? Koronavírusová kríza, vojna na Ukrajine a energetická kríza?

Áno, presne tak. Kombinácia, ktorej sa chopili aj dezinformátori s rôznymi teóriami, a všetko sa to začalo tým, že Igor Matovič (zakladateľ hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, predseda vlády SR od marca 2020 do apríla 2021, pozn. red. Nezvládol ju politicky. Hádky, nezhody v koalícii, jej rozpad a korunovácia, energetická kríza a drahota a napokon vojna opäť zachránili Fica. To mu umožnilo vrátiť sa späť.

A s ním napríklad Tibor Gašpar, bývalý policajný prezident, ktorý bol obvinený a uväznený za korupciu a odstúpil pár mesiacov po vražde vášho syna, bol teraz veľmi vysoko na kandidátke na deviatom mieste...

To je najväčší výsmech. A najhoršie, čo by sa mohlo stať, by bolo, keby sa Gašpar opäť stal policajným prezidentom. Tým by sa veľa vecí zametlo pod koberec ako predtým.

Hovorili ste s matkou snúbenice vášho syna Zlaticou Kušnírovou?

Áno, dnes ráno sme spolu telefonovali. Je ešte viac rozčarovaná ako my, všetko prežíva oveľa emotívnejšie ako my. Ale je to jasný signál - ľudia zabudli, veľmi rýchlo. Je to smutné, ale je to pravda.

Viem, že každý deň chodíte na hrob svojho syna tu v Štiavniku. Pomodliť sa, porozprávať sa s ním. Čo mu tam hore dnes poviete?

Že som strašne sklamaný, že mi je ľúto, že ľudia rýchlo zabudli, za čo bojoval. Ale on by to nebral tak ako ja. Len by pokračoval v písaní, stále by opisoval všetky veci, na ktoré by prišiel, a stále by to bral ako svoju prácu a svoje poslanie. Verím, že jedného dňa sa aj on dočká spravodlivosti a my sa dozvieme, kto si objednal jeho smrť. Lenže teraz je to správa, že ľudia radšej veria dezinformáciám.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafry, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:54