Predseda Smeru Robert Fico s kolegami oslavuje víťazstvo v parlamentných voľbách 30. septembra 2023.Profimedia/Profimedia - Standardni Obsah
StoryEditor

VOĽBY 2023 ONLINE: V pondelok poverím víťaza volieb zostavením vlády, napísala prezidentka na Facebooku

Miroslav KamodyTASR01.10.2023., 08:16h

Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE. Sčítaných je už takmer 100 percent hlasov, v parlamente bude sedem strán.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko sa prebudilo do prvého dňa po parlamentných voľbách. Aj keď exkluzívne exit polly uverejnené po uzatvorení volebných miestností favorizovali Progresívne Slovensko, nakoniec vyhral s veľkým náskokom Smer-SSD Roberta Fica. Ten sa tak pokúsi zostaviť vládu a stať sa štvornásobným premiérom Slovenska.

image

VÝSLEDKY VOLIEB Smer vyhral, druhé je Progresívne Slovensko. Do parlamentu sa dostalo sedem strán

14:41 K voľbám sa vyjadrila prezidentka Čaputová. ,,V duchu našej ústavnej tradície zajtra poverím zostavením vlády víťaza volieb a zároveň som pripravená informovať lídrov strán o svojom postupe." Odkázala, okrem iného, na Facebooku.

13:21 "Budeme čakať na telefonát od pani prezidentky. Pokiaľ nebude poverenie na zostavenie vlády, tak nemá zmysel začínať akékoľvek rokovania. Ak dostaneme šancu na zostavenie vlády, tak vás chcem poprosiť o trpezlivosť. Budeme potrebovať tak dva týždne, aby sme si určili priority," povedal šéf Smeru Robert Fico. 

12:38 Predseda KDH Milan Majerský opätovne potvrdil, že hnutie do vlády so Smerom-SSD nepôjde. Nemá signály, že by to chcela Rada KDH zmeniť. Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini verí, že víťaz volieb dostane možnosť zostaviť vládu.  Podľa lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku nič nebráni ani neformálnym rokovaniam o vytvorení prípadnej alternatívy

12:25 Slováci, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia, odovzdali najviac hlasov Progresívnemu Slovensku. Hnutie získalo 35.701 hlasov, teda 61,7 percenta. 

Druhú najvyššiu podporu medzi zahraničnými Slovákmi mala SaS s 6252 hlasmi (10,8 percenta). Smer-SD bol tretí so ziskom 3531 hlasov (6,1 percenta).

Koalícia OĽaNO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí získala z cudziny 2208 hlasov (3,81 percenta). Za SNS hlasovalo 2197 voličov (3,79 percenta), KDH volilo 1920 ľudí (3,31 percenta). Republika oslovila 1852 voličov (3,2 percenta).      

V poradí ďalej nasledujú Demokrati s 1448 hlasmi (2,5 percenta), Hlas-SD s 1428 hlasmi (2,46 percenta).

image

GALÉRIA Internet reaguje na výsledky volieb. Pozri si najlepšie MEMEČKA, z ktorých sa budeš smiať cez slzy

Menej ako percento voličov zo zahraničia volilo hnutie Sme rodina (0,55 percenta), Aliancia (0,47 percenta), ĽSNS (0,38 percenta), Modrí, Most-Híd (0,34 percenta). Ďalšie strany získali menej ako 100 hlasov.

Zo zahraničia hlasovalo poštou v parlamentných voľbách rekordných 58.779 voličov.

11:41 - Aj víťazná strana veľmi dobre vie, kde je ukotvenie Slovenska. My vieme byť garantom toho, aby si Slovensko obnovilo pošramotené renomé a premiér a lídri strán boli vítaní na všetkých fóroch v rámci sveta, povedal Peter Pellegrini v diskusii na TA3.

11:36 - Robert Fico má po víťazstve Smeru otvorenú cestu k premiérskemu kreslu. Je o tom presvedčený analytik Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku. "Nemyslím si, že sa pokúsia zastaviť sankcie. Rétoricky to ale bude veľmi ťažké obdobie s Ukrajinou," uviedol s tým, že Fico podľa neho od extrémistických výrokov upustí a bude vládnuť viac pragmaticky.

image

Predseda Smeru Robert Fico s kolegami oslavuje víťazstvo v parlamentných voľbách 30. septembra 2023.

Profimedia/Profimedia - Standardni Obsah

11:22 - Maďarský premiér Viktor Orbán ako jeden z prvých zahraničných politikov zagratuloval Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. "Hádajte, kto je späť!" napísal napísal na sociálnej sieti X. "Vždy je dobré spolupracovať s patriotom. Teším sa na to."

11:13 - Cítim tú obrovskú váhu, ktorú Hlas má, pretože bez nás žiadna vláda nevznikne. A volebný pat by bol tiež zlou alternatívou, vyhlásil Peter Pellegrini v diskusii na TA3.

11:06 - Predseda KDH Milan Majerský si vie predstaviť aj prípadnú koalíciu s Progresívnym Slovenskom (PS) a SaS, no pripomenul červené čiary, ktoré si KDH "nakreslilo". Vyhlásil, že nemôže zradiť voličov hnutia.

image

Milan Majerský

TASR/Dano Veselský

11:04 - Väčšina maďarských médií si v nedeľu všíma víťazstvo Smeru na čele s Robertom Ficom v sobotňajších predčasných parlamentných voľbách na Slovensku, pričom osobitnú pozornosť venujú účinkovaniu spoločnej maďarskej strany Aliancia.

Koniec etnického politizovania, konštatoval server 444.hu v súvislosti s tým, že do zákonodarného zboru sa Aliancia nedostala. Voľby vyhral Robert Fico, maďarská strana sa opäť nedostala do parlamentu, píše szeretlekmagyarorszag.hu, ktorý podčiarkuje, že Fico je spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána.

10:58 - Branislav Gröhling z SaS predpokladá, že Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko zostavia koalíciu. Povedal to v povolebnej diskusii rádia Expres. Dodal, že Hlas bude rozhodujúci, či budeme mať hnedú koalíciu alebo koalíciu v rámci demokratických strán. Výsledok volieb vníma ako zdvihnutý prst od voličov a mrzí ho, že menšie strany sa nevzdali svojich hlasov.

image

GALÉRIA Mysleli sme si, že ich v parlamente už nikdy neuvidíme, no sú späť. Vo voľbách uspela Šimkovičová aj Kuffovci

10:38 - Po vymenovaní novej vlády a nového ministra vnútra bude vymenovaný aj nový policajný prezident, povedal Peter Pellegrini v diskusii na Markíze.

10:27 - Koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí nebude súčasťou novej vlády, ale pôjde do opozície. Uviedol to pred médiami líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič s tým, že iná kombinácia neexistuje. S "mafiou" kolaborovať nechce.

10:10 - Hlas bude rokovať so stranou Smer, ak ju osloví. Potvrdil to podpredseda Hlasu Erik Tomáš v diskusii televízie Joj. Líder hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič si myslí, že koalícia vznikne zo strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS a vráti sa mafiánsky štát.

image

Erik Tomáš

TASR/Michal Svítok

9:50 - Irena Bihariová z Progresívneho Slovenska v rádiu Expres potvrdila, že Michal Šimečka odíde z postu podpredsedu Európskeho parlamentu. Vzdá sa aj mandátu europoslanca. Predseda PS to v minulosti sľúbil v prípade, ak sa strana dostane do Národnej rady.

9:44 - „KDH urobí všetko preto, aby vznikla demokratická vláda,“ povedal podpredseda KDH Tomáš Merašický v diskusii denníka SME. Zopakoval však, že pre stranu platia všetky červené čiary, ktoré mali pred voľbami. KDH vylučovalo aj spoluprácu so Smerom.

9:34 - Výsledky volieb sledoval aj český premiér Petr Fiala. "Prajem Slovákom, nech povolebné vyjednávania vedú k zostaveniu dobrej vlády. Verím, že budeme na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch našich krajín," napísal na sociálnej sieti.

9:23 - "Víťaz volieb nesie najväčšiu zodpovednosť za ďalší vývoj, keďže vzbudil najväčšie očakávania verejnosti. Je teraz dôležité, aby ich napĺňal v prospech nás všetkých, v prospech Slovenska," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Výsledky volieb rešpektuje ako prejav vyslovenej dôvery voličov a blahoželá víťaznej strane Smer.

9:10 - Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková hovorí, že urobia všetko pre to, aby Robert Fico nezostavil vládu. V TV Joj uviedla, že rokovať chcú so všetkými stranami s výnimkou Smeru a SNS.

image

Podpredsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková a členka predsedníctva PS Zora Jaurová

TASR/Jaroslav Novák

8:52 - Tesne pred bránami parlamentu ostala Republika so ziskom 4,8 percenta a Aliancia so 4,46 percenta. Pod tromi percentami hlasov sú Demokrati (2,92) a Sme rodina (2,25).

Ďalšie politické subjekty získali menej ako jedno percento hlasov - ĽSNS (0,85), KSS (0,33), Pirátska strana (0,31), Modrí, Most-Híd (0,26), strany okolo Maďarského fóra (0,11), My Slovensko (0,09), SOS (0,08), Karma (0,08), Srdce - SNJ (0,07), Princíp (0,06), Spravodlivosť (0,04), SHO (0,04), Vlastenecký blok (0,04), SDKÚ-DS (0,02).

image

VOĽBY 2023: Ktoré politické strany sa skutočne venujú životnému prostrediu? Niektoré klímu úplne ignorujú

8:28 - Predbežný 15-percentný výsledok strany Hlas-SD vo voľbách umožňuje, ale aj bráni vzniku koalície. Akékoľvek rozhodnutie, akým smerom sa budú uberať rokovania o koalícii, bude prijímané jednomyseľným rozhodnutím predsedníctva strany.

V nedeľu nadránom to uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini s tým, že ich výsledok teší. Zároveň pogratuloval neoficiálnemu víťazovi volieb Smeru-SD a jeho predsedovi Robertovi Ficovi.

image

Peter Pellegrini

HN/Miroslava Spodniaková

8:16 - Fico sa pokúsi zostaviť vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová ešte koncom augusta potvrdila, že plánuje aj v týchto voľbách poveriť zostavením vlády predsedu strany, ktorá voľby vyhrá. Potvrdil to vtedy riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta Jozef Matej.

„Víťaz volieb teda dostane príležitosť zostaviť vládu. Na vymenovanie vlády však bude potrebné, aby získal aj minimálne 76 hlasov poslancov a mal teda potrebnú väčšinu na zabezpečenie vládnutia,” pripomenul Matej. Ak by sa Smer-SSD spojil s Hlasom a SNS, v parlamente by mal 79 kresiel.

8:00 - Po sčítaní 99,96 percenta hlasov je jasné, že Robert Fico a jeho strana Smer-SSD vyhrala voľby. Presné výsledky nájdeš v tomto článku.

image

VÝSLEDKY VOLIEB Smer vyhral, druhé je Progresívne Slovensko. Do parlamentu sa dostalo sedem strán

7:48 - Ako sa vyvíjal včerajší deň a čo všetko sa stalo počas noci po uzatvorení volebných miestností? To všetko sa dozvieš v našom článku, kde sme situáciu sledovali ONLINE.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 17:00