K incidentu sa vyjadrili viacerí politici.Oľano, Martin Baumann, Jaroslav Novák, Pavel Neubauer/Facebook, Tasr
StoryEditor

Politici reagujú na bitku Matoviča a Kaliňáka: Slovenskú politiku doviedli na dno, je to ponižujúci cirkus

nikTASR13.09.2023., 13:44h

K incidentu, ktorý sa stal dnes ráno na tlačovej konferencii strany Smer-SSD, sa vyjadrili aj viacerí politici.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované - K incidentu sa vyjadrili aj ďalší. Ľudovít Ódor hovorí, že „presne toto ukazuje, že 1. októbra sa môžete zobudiť do sveta, v ktorom bude nejaká banánová republika plná nenávisti. Toto chceme, takéto má byť Slovensko?“

Branislav Gröhling z SaS uviedol, že aj keď s niekým nesúhlasíme, fyzické útoky už sú za hranicou slušnosti.

Vyjadril sa aj predseda strany KDH Milan Majerský, ktorý hovorí: „Súťaž politických strán o voliča sa musí diať v rámci limitov bazálnej úcty k človeku. Môžem s politickým protivníkom nesúhlasiť, ale nemožno sa znížiť k fyzickým atakom a násiliu. Slovensko potrebuje upokojiť a posunúť sa dopredu.“

Na incident reagovala aj volebná líderka za stranu Demokrati Andrea Letanovská, ktorá si boj za Slovensko predstavuje inak. Hovorí, že by sa malo bojovať programom a riešeniami, ktoré pomôžu občanom. 

Robert Fico s členmi strany Smer-SSD dnes ráno zorganizoval tlačovú konferenciu týkajúcu sa migrantov. Následne ju prerušil Igor Matovič, ktorý sa dostal do priameho konfliktu s Robertom Kaliňákom. Na celý incident reagovali viacerí politici. 

Reakcie politikov

„Absolútne sa dištancujeme od takéhoto konania,“ vyjadril sa predseda Národnej rady SR a strany Sme rodina Boris Kollár. Zároveň kritizuje rozoštvávanie spoločnosti a chaos, ktorý toto konanie vyvoláva. Dodáva, že politika na Slovensku by takto vyzerať nemala a chybu vidí v obidvoch stranách. 

K incidentu sa vyjadril aj volebný líder strany Modrí, Most-Híd, Mikuláš Dzurinda. „Je to zahanbujúce, ponižujúce, ale hlavne je to nesmierne nebezpečné. To, čo sa odohralo, nemá nič spoločné s migráciou, je to o rozoštvávaní ako o metóde politického zápasu pred voľbami,“ vyjadril sa. 

„Presne takto to nemá vyzerať. Cielená provokácia, vulgarizmy, kopance aj úder do tváre. Bitka bývalého premiéra Matoviča s bývalým ministrom vnútra Kaliňákom. Až na takéto dno doviedli slovenskú politiku,“ reagoval aj predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimčeka. Zároveň predstaviteľov strany Smer označil za pokrytcov, keďže mali možnosť problém s migráciou riešiť v parlamente, no schôdzu nepodporili. 

Jana Bittó Cigániková tvrdí, že je škoda, že sa Igor Matovič takto nebil za spravodlivosť, keď jeho poslankyne nevydali šéfa Smeru pred súd alebo v prípade, keď nehlasovali jeho poslanci z kandidátky za zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku. 

„Kto po tomto pekle volí opäť Matoviča, volí pokračovanie pekla so všetkými jeho dôsledkami na život slovenských voličov,“ vyjadril sa Peter Pellegrini, líder strany Hlas-SD.

Zároveň dodal, že na politický cirkus sa nemá odpovedať násilím ani prehlbovaním rozdeľovania spoločnosti.

K incidentu sa vyjadril aj Robert Fico, ktorý na svoj Facebook zverejnil video, v ktorom sa zastáva svojich kolegov. Okrem toho dodal, že Matovič dostal len to, po čo si prišiel. 

„Ja keď som bol na vojne, tak ma vždy učili, že s debilom, bláznom sa nedá vyjednávať a že jedna facka je lepšia, ako 30 minút vyjednávania,“ povedal vo videu.

Na svojom Facebooku sa ešte pred pár hodinami hrdo chválil aj Richard Glück, ktorý Matoviča udrel päsťou. „Toto je odo mňa pre Matoviča za všetkých Slovákov, ktorým zničil životy,“ napísal. Video ale z Facebooku vymazal. 

Dobrý ťah?

„Toto je jasný signál, že Igor Matovič je schopný sa za svoje ideály biť. Myslím si, že mu to pomôže k zvoleniu,“ komentoval video politológ Tomáš Koziak. Nečaká však, že by to prinieslo až takú reakciu ako video z Cannes vo voľbách v roku 2020. 

image

Kaliňák dostal od Matoviča kopačku do hrude, Igor dostal aj päsťovku. Konflikt pred tlačovkou Smeru vyeskaloval do trápnosti

„Matovičovi voliči očakávajú takéto ostrejšie vystupovanie. Matovič je už čitateľný, vie sa, aké postoje zastáva a aké prostriedky je ochotný použiť. Toto do toho celkového kontextu zapadá. Možno takéto akcie budú pokračovať. Z hľadiska politického marketingu to bol dobrý ťah,“ dodáva Koziak.

Podľa neho to teraz do kampane vnesie väčšiu dynamiku. Expremiérovi to má len pomôcť. Podobne to vidí aj politický analytik Grigorij Mesežnikov: „Matovičovi ide o zvolenie a toto mu môže priniesť voličov.“ Podľa neho, napriek tomu, že sa Robert Kaliňák uchýlil k násiliu, voličom Smeru to neotrasie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 17:36