Voľby by na konci júla vyhrala strana Smer-SD.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

PRIESKUM Voľby by na konci júla vyhrala strana Smer-SD. Matovičova koalícia by sa do parlamentu nedostala

TASR29.07.2023., 09:30h

Voľby do Národnej rady SR by koncom júla vyhrala strana Smer-SD s podporou 18,1 percenta voličov. Tesne nad hranicou zvoliteľnosti by boli aj strany SaS a SNS.

Lajkuj Brainee.sk na

Po Smere by nasledoval Hlas-SD so 16 percentami a Progresívne Slovensko (PS) s podporou 14,3 percenta. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre TV Markíza.

So ziskom 8,7 percenta hlasov by skončila na štvrtom mieste Republika. Pred bránami parlamentu by ostala koalícia hnutia OĽANO a priatelia so stranami Za ľudí a Kresťanská únia (6,2 percenta), ktorá potrebuje na vstup do parlamentu najmenej sedem percent.

Do Národnej rady SR by sa tiež dostali Sme rodina i KDH, ktoré by získali po 5,6 percenta hlasov. Päťpercentnú hranicu by prekročila aj SaS s 5,2 percenta hlasov a SNS s 5,1-percentnou podporou.

Mimo parlamentu Aliancia aj Demokrati

Mimo parlamentu by zostali Aliancia (4 percentá), Demokrati (3,8 percenta) či Kotlebovci-ĽSNS (2,3 percenta). Viac ako jedno percento by získali Modrí, Most-Híd (1,8 percenta) a Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana (1,2 percenta). Pirátska strana-Slovensko by získala 0,6 percenta hlasov. Zvyšné strany by dostali menej ako po 0,5 percenta hlasov.

image

Výsledok konšpirovania politikov? Podľa prieskumu sa viac ako 36 percent Slovákov obáva zmanipulovania volieb

Smer-SD by mal podľa prieskumu v parlamente 35 kresiel, Hlas-SD 31, PS 27 a Republika by mala 16 poslancov. Sme rodina a KDH by obsadili po 11 poslaneckých miest, SaS 10 a SNS 9. Prieskum sa konal od 21. do 26. júla na reprezentatívnej vzorke 1024 respondentov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 08:17