Ľudovít Ódor - Zuzana Čaputová v televízii TA3.Peter Mayer/
StoryEditor

Čaputová zverejnila mená nových ministrov. Pozri sa, kto bude v novej úradníckej vláde

TASR12.05.2023., 11:30h

Prezidentka v piatok zverejnila zoznam členov vlády odborníkov. Premiérom sa stane doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Vládu odborníkov vymenuje hlava štátu v pondelok.

Lajkuj Brainee.sk na

      Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

      Martin Sklenár  

Skúsený analytik, diplomat a odborník na bezpečnostnú a obrannú politiku pôsobil v rezortoch obrany a zahraničných vecí. Bol súčasťou tímov, ktoré pripravovali a vyjednávali kľúčové strategické a obranné dokumenty.

Zastupoval Slovenskú republiku na rokovaniach týkajúcich sa bezpečnosti a obrany v rámci Európskej únie i NATO. Cenné medzinárodné skúsenosti získal ako diplomat na našom stálom zastúpení pri Európskej únii v Bruseli, na veľvyslanectve vo Washingtone a ako politický expert v misii OSN v Kosove. Na ministerstve obrany doteraz pôsobil ako generálny riaditeľ sekcie obrannej politiky. Vyštudoval medzinárodné vzťahy a diplomaciu.

      Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky

      Jana Dubovcová  

Ako sudkyňa sa nebála poukazovať na korupciu v súdnictve a kritizovať praktiky bývalého ministra spravodlivosti a predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefana Harabina, za čo čelila disciplinárnemu konaniu. Sudcovskej funkcie sa vzdala a úspešne kandidovala na poslankyňu parlamentu.

V roku 2012 ju zvolili za verejnú ochrankyňu práv. Z tejto pozície riešila mnohé podnety v oblasti politických, sociálnych, národnostných a ďalších práv. Z vlastnej iniciatívy realizovala prieskumy o činnosti orgánov sociálnoprávnej ochrany detí, práv mladistvých vo výkone trestu, prístupu seniorov k sociálnym službám, bezbariérovosti verejných budov, nevyplatených miezd či prieťahoch v súdnych konaniach. Zastala sa obetí policajného zásahu v Moldave nad Bodvou, ktorým nakoniec dal za pravdu aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Vyštudovala právo.

      Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky

      Miroslav Wlachovský  

Patrí do generácie zakladateľov modernej slovenskej diplomacie. Pôsobil aj ako analytik a publicista, bol šéfredaktorom časopisu Medzinárodné otázky a riaditeľom Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Spoluvytváral základné ideové dokumenty slovenskej zahraničnej politiky. V rezorte, ktorého sa ujme, zastával viaceré strategické a analytické posty. Ako diplomat bol vyslaný do Washingtonu a Viedne, neskôr bol veľvyslancom Slovenskej republiky v Spojenom kráľovstve a v Dánsku.

Bol tiež poradcom pre zahraničnú politiku premiérov Mikuláša Dzurindu a Eduarda Hegera. Vyštudoval filozofiu a sociológiu.

      Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky

      Soňa Gaborčáková  

Odborníčka na dlhodobú starostlivosť o odkázaných ľudí a na pomoc deťom a mladým ľuďom so zdravotným znevýhodnením. Vybudovala komplexný systém starostlivosti pre najzraniteľnejších – Dom svätej Anny v Starej Ľubovni.

V minulom volebnom období bola poslankyňou Národnej rady Slovenskej republiky ako nestraníčka zvolená za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti. Pôsobí tiež ako poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Starej Ľubovni. Od marca 2020 ako štátna tajomníčka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky zodpovedá za sekcie sociálnej a rodinnej politiky. Vyštudovala sociálnu prácu, sociálnu pedagogiku a vychovávateľstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 09:20