Ľudovít Ódor - Zuzana Čaputová v televízii TA3.Peter Mayer/
StoryEditor

Čaputová zverejnila mená nových ministrov. Pozri sa, kto bude v novej úradníckej vláde

TASR12.05.2023., 11:30h

Prezidentka v piatok zverejnila zoznam členov vlády odborníkov. Premiérom sa stane doterajší viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Vládu odborníkov vymenuje hlava štátu v pondelok.

Lajkuj Brainee.sk na

      Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky

      Jozef Bíreš  

Dlhoročne vedie Štátnu veterinárnu a potravinovú správu Slovenskej republiky. Verejnosti je známy z prípadov kontrol kvality zahraničných mäsových výrobkov, kontrol dvojakej kvality potravín či aktuálnych kontrol na prítomnosť pesticídov v obilí dovážanom z Ukrajiny.

Skúsenosti zbieral v Ústave experimentálnej a veterinárnej medicíny v Košiciach, v Akreditovanom klinickom skúšobnom laboratóriu na Univerzite veterinárskeho lekárstva, v Školskom poľnohospodárskom podniku Univerzity veterinárskeho lekárstva v Zemplínskej Teplici či vo Výskumnom ústave veterinárnej medicíny v Košiciach.

Študoval veterinárne lekárstvo, pôsobí ako profesor na Klinike prežúvavcov Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

      Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky

      Peter Balík  

Má skúsenosti s riadením európskych štrukturálnych a investičných fondov a národných inovačných a digitálnych politík zo Slovenska aj zahraničia. Pôsobil v diplomacii, na ministerstvách financií a hospodárstva. V Európskej investičnej banke sa venoval transformácii uhoľných regiónov Slovenska, Poľska a Česka a manažoval iniciatívu inteligentných miest a regiónov.

Od septembra 2020 riadi Sekciu inovácií, strategických investícií a analýz ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, kde zodpovedá za prípravu a implementáciu Mechanizmu spravodlivej transformácie a Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenskej republiky. Vyštudoval medzinárodné vzťahy a komparatívnu európsku politiku.

      Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

      Ivan Šimko  

Ako poslanec a člen vlády sa orientoval na oblasti legislatívy, práva, bezpečnosti a obrany. Po Nežnej revolúcii bol jedným zo zakladateľov Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré aj zastupoval ako poslanec Federálneho zhromaždenia a Národnej rady Slovenskej republiky. V období tretej vlády Vladimíra Mečiara sa zasadzoval za spoluprácu demokratických politických síl.

Bol ministrom spravodlivosti vo vláde Jána Čarnogurského a podpredsedom vlády Jozefa Moravčíka. Vo vládach Mikuláša Dzurindu bol najprv ministrom vnútra s úlohou upokojiť situáciu v polícii, potom ministrom obrany, v období príprav vstupu Slovenska do NATO.

Po odchode z vysokej politiky sa profesionálne venoval poskytovaniu poradenských, legislatívnych, konzultačných, lektorských a školiteľských služieb. Vyštudoval ekonómiu a právo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 08:27