Ľudovít Ódor, Národná banka Slovenska, NBSHN/Pavol Funtal
StoryEditor

Maďarské médiá o predsedovi úradníckej vlády Ódorovi: Slovensko má prvého maďarského premiéra v histórii

kam10.05.2023., 13:00h

Maďarské médiá informujú o prvom maďarskom premiérovi na Slovensku. Len jedno z nich otvorene priznalo, že ide o tému, ktorá bude, na rozdiel od našej krajiny, rezonovať len u našich južných susedov.

Lajkuj Brainee.sk na

Viaceré maďarské médiá v priebehu posledných dní zaplavili správy o tom, že Slovensko bude mať prvého maďarského premiéra. Reč je o predsedovi úradníckej vlády Ľudovítovi Ódorovi, ktorý akceptoval žiadosť prezidentky Zuzany Čaputovej a ujme sa riadenia vlády do predčasných volieb.

„Slovenskú vládu môže od budúceho týždňa viesť maďarský rodák Lajos Ódor,” napísal maďarský Forbes. Portál zároveň vyzdvihuje aj to, že zohral „veľkú úlohu v tom, že náš severný sused už takmer 15 rokov platí eurami.”

image

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Eduarda Hegera. Toto je nový predseda úradníckej vlády

Prvý maďarský premiér na Slovensku

Szabat Európa upozornil aj na to, že Slovensko doteraz úradnícku vládu ešte nemalo: „Krajinu bude takáto vláda riadiť po prvý raz vo svojej histórii a je to prvýkrát, čo bude mať Slovensko maďarského premiéra.”

Stredoškolské štúdium absolvoval Ódor na Gymnáziu Selyeho Jánosa, jednej z najvýznamnejších inštitúcií maďarského stredného školstva na Slovensku, všíma si portál Magyar Nemzet.

Aj portál 444 pripomenul, že Ódor má maďarský pôvod a až do vysokej školy navštevoval výlučne maďarské vzdelávacie inštitúcie. Predseda úradníckej vlády vyštudoval špecializáciu matematika-management na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. 

image

Ľudovít Ódor.

HN/Peter Mayer

Nikto okrem Maďarov ho tak nevníma

Ako však dodáva portál 24, „ani slovenská tlač ho neberie ako maďarského národnostného politika, vo verejnom živote nevystupoval vo farbách maďarských strán na Slovensku, ale ako finančný poradca slovenských politikov.” Počas vlády premiérky Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012 bol aj poradkyňou premiéra a ministra financií Ivana Mikloša. 

„Pravdepodobne bude len akousi kuriozitou ako predseda vlády maďarského pôvodu – o čom budeme uvažovať predovšetkým v Maďarsku, keďže on sám doteraz ako menšinový politik ani funkcionár nevystupoval. Navyše Ódor vo svojom životopise na blogu svoje maďarské korene nespomína,” dodáva web.

image

Prezidentka má dosť Ficových urážok. Robiť z niekoho terč svojimi nenávistnými klamstvami už na Slovensku zabíjalo, odkázala

Žiadna komplikácia

Pre rodáka z Komárna Ódora, bez ohľadu na jeho národnosť, nič z vyššie uvedeného nepredstavuje absolútne žiadnu komplikáciu pri vykonávaní svojho dočasného úradu. 

Za predsedu vlády môže byť vymenovaný každý občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do Národnej rady Slovenskej republiky. A na to stačí, aby mal ako občan volebné právo, dosiahol vek 21 rokov a mal trvalý pobyt na území Slovenska.

image

Môže za to Brusel, vyhovárajú sa Maďari, ktorí z eurofondov postavili chodník v korunách stromov bez stromov

Portál Szabat Európa sa pozrel aj na ďalšie diskutované mená v úradníckej vlády s maďarskou národnosťou. „Zdá sa isté, že rezort kultúry povedie Gyula Barczi, ktorý je tiež maďarskej národnosti, pričom finančné portfólio prevezme Mihály Horváth (Michal Horváth), tiež Maďar, hlavný ekonóm Slovenskej národnej banky a Ódorov kolega.”

Okrem toho však upozornil aj na rýchly koniec kontroverzného Györgyho Gyimesiho, ktorý sa preslávil zákonom o zákaze dúhových vlajok. Ten sa do parlamentu dostal ako náhradník na listine OĽaNO v roku 2020, kde doteraz mohol sedieť na mieste Jaroslava Naďa, ktorý sa však vracia na jeho miesto.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:22