Ľudia sa zhromaždili v hlavnom meste.Miroslav Kamody/
StoryEditor

Ľudia sa zomkli. Tisíce ľudi v hlavnom meste odsúdili útok na LGBTQ komunitu, prišla aj prezidentka

Martina Bednárová14.10.2022., 17:00h

V piatok podvečer sa ľudia zišli, aby vzdali úctu dvom zabitým, ktorí sa neprevinili ničím okrem toho, že boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste. A patrili do LGBT+ komunity. Prišla aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Lajkuj Brainee.sk na

Mladý muž Matúš a nebinárny Juraj prišli o svoj život v stredu večer pred podnikom v centre hlavného mesta. Niekoľko minút na nich striehol 19-ročný mladík Juraj, ktorý bez váhania zastrelil nič netušiacich, sediacich na lavičke.

image

Údajný vrah zo Zámockej sa vysmieval po vražde policajtom, že ho nevedia vypátrať. Toto všetko bolo v jeho manifeste

Skutok pobúril celé Slovensko, ľudia sa členmi LGBTQ komunity zomkli a v piatok večer pokojným zhromaždením odsúdili čin. Dav sa od Zámockej ulice tiahol až k Obchodnej. Podľa nášho redaktora prišli na event tisíce ľudí. Z davu sa ozýva angličtina, maďarčina, čeština. 

Zhromaždenia sa zúčastnila aj prezidentka s partnerom Jurajom Rizmanom.

Priebeh podujatia bol pokojný, ľudia zapaľujú sviečky, debatujú, ale aj sa objímajú, niektorí plačú. Na mieste sú médiá aj polícia, ktorá kontroluje priebeh zhromaždenia. Tisíce ľudí neodradilo ani sychravé počasie. Postupne sa dav presunul na Námestie SNP, kde je kultúrny program.

Pred davom vystúpil aj majiteľ Teplárne. Roman Samotný povedal, že ešte nevie, či podnik Tepláreň po vražde dvoch svojich blízkych nezatvorí. „Hlas každého z vás môže byť novou Teplárňou,“ hovorí majiteľ podniku a na Námestí SNP vyzýva dav ľudí, aby bojovali proti nenávisti láskou.

S príhovorom vystúpila aj prezidentka. Podľa nej by mala mať naša spoločnosť jasno v tom, čo je dobré a čo nie. „Prepáčte, mrzí ma, že naša spoločnosť nedokázala ochrániť vašich blízkych,“ hovorí prezidentka a dodáva, že LGBTI ľudia patria do našej spoločnosti a sú pre nás hodnotní.

Správu aktualizujeme.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:54