Neľudské zaobchádzanie: Vozíčkarke Zorke zamkli vo vlaku do Berlína WC, predtým musela cestovať v sklade.Facebook/Zorka Lednarova/Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím
StoryEditor

Neľudské zaobchádzanie: Vozíčkárke Zorke zamkli vo vlaku do Berlína WC, predtým musela cestovať v sklade

TASRkov21.08.2022., 08:43h

Cestovanie imobilnej umelkyne Zorky Lednárovej vlakom bolo opäť problémové.

Lajkuj Brainee.sk na

Vozičkárka Zorka Lednárová, ktorá v júli musela cestovať vlakom v sklade s občerstvením, mala tento týždeň pri ceste z Bratislavy do Berlína opäť problém. Vo svojom vagóne pre imobilných cestujúcich mala totiž zamknuté toalety. Na webovej stránke na to upozornil Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Po júlovej ceste, keď na vozičkárku a jej syna padali plechovky s nápojmi, bola Lednárovú na bratislavskej železničnej stanici osobne odprevadiť a skontrolovať situáciu aj komisárka Zuzana Stavrovská.

Zamknuté WC

Zrejme aj vďaka nedávnej medializácii to podľa úradu komisára „išlo takmer ako po masle". Neskôr sa však vyskytli komplikácie, o ktoré sa mali podľa úradu postarať česká a maďarská železničná spoločnosť.

image

Kňaz Jurčík sa priznal k zneužívaniu maloletého. Chlapcovi tvrdil, že mu tak pomáha dospieť

„Vraj maďarská železničná spoločnosť, ktorej vozeň patrí, nesprevádzkovala (nenapustila) vodu vo WC, a tak ho jednoducho zamkli," informoval úrad. Podľa neho si vozíčkarka cestu vopred ohlásila, ako si prepravné spoločnosti žiadajú na zabezpečenie cestovania ľudí so zdravotným postihnutím.

„Skúste cestovať vlakom 5 hodín z Prahy až do Berlína bez možnosti ísť na toaletu, v situácii, keď ste odkázaný nielen na invalidný vozík, ale aj dýchací prístroj,“ napísal Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím na sociálnej sieti.

Úrad avizoval, že júlový prípad, keď Lednárová musela cestovať v sklade s občerstvením, rieši. Stretli sa aj s jej právnou zástupkyňou. „Avizovala, že pripravuje podanie žaloby," uviedol a dodal, že pri tom budú plne súčinní.

V júli prijal Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím 40 podnetov, čo je rovnaké množstvo ako v roku 2018. Zároveň je to však o 20 podnetov menej ako vo februári tohto roka. Podľa Stavrovskej chodia podnety približne v rovnakom počte a rovnakým tempom, ako aj v iných obdobiach. K štvrtku (18. 8.) má úrad zaevidovaných za august 28 podnetov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 19:03