Kladivo na Matovičov populizmus. Trápite svojimi dojmami celú krajinu, odkazujú analytici.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Populista Matovič sa nezaprie. Analytici vyvracajú tvrdenia ministra financií

kov30.06.2022., 13:00h

Analytici z projektu Dáta bez pátosu pravidelne vyvracajú chybné analýzy ministra financií. Dokonca Igora Matoviča už dlhšie vyzývajú k stávke.

Lajkuj Brainee.sk na

Minister financií Igor Matovič včera na Facebooku prostredníctvom postu avizoval, že „vo štvrtok o 14:00 Slovensku prezradí jednu dobrú správu.“ Expremiérových prekvapení sa už pomaly začíname báť. Za každým grandióznym avízom nasleduje ešte grandióznejšie gesto, nad ktorým väčšinou odborníci a ostatní politickí kolegovia krútia hlavou. Vo štvrtok má ísť o predstavenie novej daňovej prognózy ministerstva.

Dnes všetci očakávajú vysvetlenie toho, z čoho zaplatí svoj miliardový rodinný balíček, ako aj zvyšovanie platov učiteľov, lekárov a štátnych zamestnancov, ktoré by malo vyjsť na stovky miliónov eur.

Ostrá kritika

Na Matovičov post o „dobrej správe“ však poriadne tvrdo zareagovali analytici z projektu Dáta bez pátosu, ktorí pravidelne upozorňujú na chyby a nesprávne analýzy ministra financií.

image

Spoločnosť Meta zablokovala profil ďalšiemu slovenskému dezinformátorovi. Redakcii sa vyhrážal žalobou

„Kedysi začal TLAČovinami, dnes riadi krajinu TLAČovkami. Pomýlený magister, či bakalár s prácou z chorvátskej pláže. Dobrý proti korupcii, mizerný na financministerstve,“ píše sa v úvode štipľavého príspevku na sociálnej sieti.

Analytici dlhodobo tvrdia, že „ministerstvo financií má zlé, nízko a konzervatívne nastavené a predikované príjmy verejnej správy. Tieto príjmy platia občania, živnostníci a firmy. Pretože dnes v lete 2022 sú ceny priemerne o 20% vyššie ako boli v zime 2021.“

„Daňová prognóza vášho daňového výboru z júna bude o stovky miliónov v daňových príjmoch vyššia ako tá marcová. Rozdiel jún vs. marec nebude začínať na mieste stoviek jednotkou, ale násobne vyšším číslom,“ myslia si odborníci.

Uvádzajú, že skutočné daňové príjmy oproti schválenému rozpočtu na rok 2022 budú vyššie o minimálne 1 miliardu a nie o (marcovou) daňovou prognózou predikovaných +327 miliónov eur alebo Matovičom dnes odhadovaných +450 miliónov eur.

„Už za menej ako polovicu roka máme nárast nominálne vyšší, ako je daňová prognóza na celý rok, a to sa len rozbiehame po Covide, po PN-kách, po OČR-kách, pri zvyšujúcich sa cenách,“ vysvetľujú analytici.

Dokonca ministra financií už dlhšie vyzývajú k stávke. „Odrobím u Vás na ministerstve rok zadarmo, ak prehrám 1) a ďalší rok ak prehrám (2). Ale Vy nás prestanete trápiť, ak vyhrám...viete čo myslím,“ píše na sociálnej sieti admin stránky.

Platy učiteľov treba zdvihnúť, ale iným spôsobom

Analytici tvrdia, že platy učiteľov treba zdvihnúť. „Fakt sú 28 mesiacov zárobky na školách na tej istej úrovni. Inflácia za tých 28 mesiacov urobila papierovo viac ako 15%, a reálne cez 20%.“

„Nedvíhajte tón vášho hlasu, nedvíhajte žiadne dane, zdvihnite platy učiteľom. Je to 180 mil. eur tento rok a daňoví poplatníci to zaplatia za 3 dni (19 miliárd daní v roku 2022). A ešte sa Vám pri EDS (efektívnej daňovej sadzbe) = 16% aj 25 miliónov vráti naspäť na DPH.“

Nárast ceny benzínu

Nedávno analytici poukázali na to, že „minister financií pred koncom mája tlmočil, že má prísľub od Slovnaftu, a že koncové ceny palív nenarastú (Slovnaft toto poprel), ale Igor Matovič to nepoprel a ani nevzal naspäť,“

„Ten istý minister odmietol akceptovať návrh na zníženie spotrebnej dane na benzín a tak ju máme na 51 centoch,“ upozorňujú.

image

Nárast ceny benzínu.

Facebook/Dáta Bez Pátosu

Ceny benzínu pritom na Slovensku narástli za 3 týždne o 8 centov, čo na 50 litrovej nádrži robí 4 Eurá - čo je napríklad cena obedu pre dieťa.

Ako príklad uvádzajú riešenie problému v Nemecku. „V Nemecku ministri zasadli a od 1. júna znížili spotrebnú daň na benzín o 30 centov. Dali prísľub a tlačili na miestne "slovnafty", aby to premietli do koncových cien,“ uvádzajú.

"Spotrebná daň na benzín v Nemecku je 36 centov. To je o 15 centov menej ako na Slovensku. To už je na nádrži aj s 20% dph na týchto 15 centov skoro 10 eur. To už je obed menúčko pre mamu a 1 dieťa. Ceny benzínu v Nemecku klesli za 3 týždne o 23 centov," uzatvárajú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:05