V Salzburgu Nemci prijali Jozefa Tisa s najvyššími poctami ako predstaviteľa suverénneho štátu, aby mu vzápätí pripomenuli, od koho závisí budúci vývoj Slovenska.Profimedia
StoryEditor

Dokážeš odhaliť nácka? Nový kvíz umožňuje odhaliť extrémistické motívy politikov

TASR09.09.2021., 17:15h
Internetový kvíz Odhaľ nácka umožňuje jednoduchou a atraktívnou formou stredoškolákom zorientovať sa v spleti neznášanlivých výrokov politikov a odhaliť v ich myslení a konaní extrémistické motívy.
Lajkuj Brainee.sk na

Kvíz spustil Friedrich Ebert Stiftung (www.fes.sk) na Slovensku a dvojtýždenník antifašistov Bojovník pri príležitosti 80. výročia vydania tzv. Židovského kódexu. TASR o tom informoval šéfredaktor periodika Braňo Ondruš.

„Neofašizmus a neonacizmus a predovšetkým dnešný antisemitizmus je iný ako ten z obdobia druhej svetovej vojny,“ upozornil predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár.

„Je rafinovaný, modernizovaný. Ťaží z problémov. Pomenováva ich, hľadá vinníkov, ale ak vôbec nejaké riešenia ponúka, sú založené na násilí, nenávisti a diskriminácii,“ poznamenal. Kvíz obsahuje 18 výrokov, ku každému sú štyri možnosti.

​Po označení autora výroku sa objaví informácia o správnej odpovedi a krátky text s fotkou, ktorý súťažiacich oboznámi s dobovým kontextom výroku a jeho obsahu. Študenti sa môžu otestovať do 9. októbra.

Po jeho absolvovaní budú zaradení do žrebovania o možnosť účasti na exkurzii do bývalého koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau, v ktorom Múzeum SNP prevádzkuje slovenskú národnú expozíciu. Každý z vyžrebovaných si na exkurziu môže zobrať ešte dve kamarátky alebo kamarátov. Adresa kvízu je https://odhal-nacka.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 18:43