StoryEditor

Od Hitlera ku Kohlovi: Celá minulosť slovensko-nemeckých vzťahov nie je známa, dokumenty zmizli

25.01.2019, 14:31
Nemecko patrilo medzi prvé krajiny, ktoré prvého januára 1993 uznali nezávislé Slovensko. Naše vzťahy však ovplyvňoval aj nacizmus a komunizmus.

Prvý január 1993. Slovensko prežíva prvé chvíle dlhoočakávanej samostatnosti. V skorých ranných hodinách sa v bratislavskom úrade vlády koná ceremónia, ktorá vstúpi do dejín. Chargé d´affaires nemeckého veľvyslanectva Dieter Bricke odovzdáva premiérovi Vladimírovi Mečiarovi do rúk verbálnu nótu o uznaní nezávislej Slovenskej republiky Nemeckom. Na slávnosti sa zúčastňuje prakticky celá slovenská politická špička – vedľa Mečiara stojí prvý predseda parlamentu Ivan Gašparovič, odovzdávanie dokumentov sledujú Peter Weiss, Oľga Keltošová, Július Tóth či Jozef Prokeš.

Storočie diplomacie

Nemecko bolo medzi krajinami, ktoré ako prvé uznali samostatné Slovensko. Diplomatické vzťahy medzi našimi štátmi sa však nepísali len počas posledných 26 rokov – vyvíjajú sa takmer celé jedno storočie. Práve im je venovaná publikácia Dejiny nemecko-slovenskej diplomacie 1922 – 1993, ktorú vlani v oboch našich jazykoch vydala dvojica nemeckých expertov Matthias Dornfeldt a Enrico Seewald.

Kniha ponúka dosiaľ nepublikované dokumenty a fotografie, prevažne z Politického archívu Spolkového ministerstva zahraničných vecí v Berlíne. „Jej súčasťou je unikátna fotografia zo spomínaného odovzdávania diplomatickej listiny premiérovi Mečiarovi, ako aj samotná verbálna nóta veľvyslanectva aj list vtedajšieho nemeckého ministra zahraničných vecí Klausa Kinkela slovenskému partnerovi Milanovi Kňažkovi. Tieto dokumenty boli dosiaľ tajné, a teda ukryté očiam verejnosti,“ hovorí pre HN politológ Enrico Seewald zo Slobodnej univerzity v Berlíne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
24. apríl 2024 15:32