Dnes si pripomíname výročie SNP (ilu)commons.wikimedia.org
StoryEditor

Prezidentka vyzvala k spájaniu sa, premiér pripomenul hrôzy vojny: Politici si uctili pamiatku SNP

TASR29.08.2021., 16:00h
Pred areálom Pamätníka SNP sa pred začiatkom podujatia zhromaždilo aj niekoľko desiatok demonštrantov.
Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia SNP ocenila statočnosť jeho účastníkov, zároveň však vyzvala k spájaniu sa. „V zápase s absolútnym historickým zlom – akým boli nacizmus a fašizmus - sa rozhodujúca časť národa v auguste 1944 postavila na obranu ľudskosti a civilizácie,“ vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v príhovore na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP). Poukázala aj na aktuálnu zložitú situáciu, odsúdila podnecovanie k nenávisti a vyzvala k spájaniu sa. Účastníkov SNP dala za príklad boja za spoločné vyššie ciele.

„Nedopusťme, aby nenávisť ovládla našu krajinu, aby nám diktovala, čo si máme myslieť o našich blížnych, nenechajme sa ako spoločnosť rozdeľovať. Vezmime si príklad od našich povstaleckých hrdinov, ktorí bok po boku bojovali za spoločné vyššie ciele. My všetci spolu teraz tvoríme Slovensko. Budujme ho vo vzájomnom rešpekte, úcte, spolupráci a s pamäťou, vyhlásila v prejave prezidentka.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia SNP ocenila statočnosť jeho účastníkov Prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti výročia SNP ocenila statočnosť jeho účastníkov TASR

„Slovenské národné povstanie nebolo porazené vojensky ani politicky. Hrdinstvo vojakov povstaleckej armády nás dodnes napĺňa pozitívnou energiou a malo by byť príkladom hodným nasledovania aj pre dnešnú našu mladú generáciu. Mala by si byť vedomá, že aj jej dnešný pokojný a mierový život bol v minulosti vykúpený krvou a utrpením tých, ktorí sa odhodlali brániť vlasť a jej slobodu,“ uviedol Boris Kollár. SNP označil za unikát medzi odbojovými hnutiami v okupovanej Európe. „Máme byť na čo hrdí, máme sa čím pýšiť pred vlastným obyvateľstvom i pred Európou. Len si to akosi nevážime,“ dodal.

„Aj posledné udalosti v Afganistane svedčia o tom, že zánik politického vedenia a rozprášenie organizovanej armády, neznamená porážku. Pokiaľ sa nezlomí vôľa odporovať, pokiaľ posledný bojovník nezloží zbraň, nemožno hovoriť o porážke! A nič také sa na Slovensku na konci roku 1944 a začiatkom roku 1945 nestalo!“ zdôraznil Boris Kollár s tým, že politické ani vojenské vedenie kapituláciu nepodpísalo a po oslobodení sa začali plniť jeho ciele. 

Na snímke účastníci počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania Na snímke účastníci počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania TASR

Fašizmus a nacizmus na Slovensku nechceme, myslí si premiér

Aj predseda vlády SR Eduard Heger si prišiel uctiť pamiatku SNP v Banskej Bystrici. „Boj za slobodu má vždy zmysel, i keď to neznamená, že je aj posledný. Mier, sloboda a demokracia nie sú samozrejmosťou.“ Skonštatoval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na oslavách 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Pripomenul hrôzy vojny. Vyzdvihol úlohu účastníkov SNP a poďakoval sa im. Verí, že sme na Slovensku raz a navždy povedali nie fašizmu a nacizmu. Vyhlásil, že na účastníkov SNP a odboja preto môžeme byť právom hrdí.

Na snímke účastníci počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania Na snímke účastníci počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania TASR
Poznamenal, že v súčasnosti sa pozeráme na obdobie vojny s vedomím výsledku. „Hrdinovia SNP ten výsledok v lete 1944 nepoznali, ale spojili sily a verili. Verili, že ich boj za slobodu sa vydarí. Na týchto ľudí môžeme byť právom hrdí,“ uviedol Heger.

Vďaku vojnovým veteránom podľa neho nemožno vzdávať len počas štátnych sviatkov a pamätných dní. „Verím, že ak je táto vďaka úprimná, má presah aj na náš každodenný život,“ zdôraznil. Podotkol, že väčšina z nás nezažila vojnu na vlastnej koži. „Nezažili sme na vlastnej koži krutosť a bezcitnosť, ktorá spôsobila, že mnohí ľudia boli zotročovaní, boli posielaní do koncentračných táborov, mučení a nakoniec masovo vyvražďovaní,“ povedal.

Aj v tejto súvislosti si spomenul na padlých, ale i žijúcich hrdinov SNP. „Navždy ovplyvnili našu históriu a postavili náš národ na správnu stranu. Ukázali, že si na Slovensku ctíme hodnotu slobody, spravodlivosti, ľudskej dôstojnosti a demokracie. Raz, a verím, že navždy, sme sa postavili proti fašizmu a nacizmu a jasne sme povedali, že ho na Slovensku nechceme,“ zdôraznil Heger.

„Tisíce ľudí sa postavili zločinnému režimu a za ideál slobody dokázali položiť život. Aj súčasné udalosti vo svete nám ukazujú, aká krehká je sloboda a ako ľahko o ňu národ môže prísť,“ vyhlásila vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Dodala, že odkaz odvahy a odhodlanosti bojovať za ideály treba odovzdávať ďalším generáciám.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) považuje SNP za jeden z najvýraznejších momentov hrdinstva, odvahy a jednoty v našich dejinách. „Som nesmierne rád, že sme sa dnes v Banskej Bystrici mohli stretnúť s niekoľkými hrdinami SNP - priamymi účastníkmi bojov. Úprimne im prajem veľa zdravia, síl do ďalších dní a ešte mnoho príležitostí vyrozprávať ich osobný a ohromujúci príbeh mladším generáciám,“ podotkol na sociálnej sieti.

Podpredseda vlády a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič zdôraznil, že národ formuje svoj charakter v kritických situáciách. „Ukázali sme, že hrdosť, odvaha a ľudskosť sú viac, ako pôžitky z kolaborácie s nacistickým Nemeckom. Som hrdý na našich predkov, ktorí nám pripomenuli, že dôstojným národom sme vtedy, ak sa vieme s rovným chrbtom postaviť potupe a zlu, a to aj s nasadením vlastných životov,“ poznamenal.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) vyzdvihol, že hrdinovia SNP obetovali svoj život za ideály spravodlivosti, slobody a demokracie. „Sú to presne tie hodnoty, na ktorých dnes stojí Slovenská republika a aj naša zahraničná politika. Je preto našou povinnosťou nedopustiť, aby tento silný odkaz SNP zanikol v kriku hlasnej menšiny,“ upozornil.

Aj mimoparlamentné strany vyzdvihli hrdinstvo SNP i odkaz protifašistického odboja

Podľa predsedu KDH Milana Majerského nám SNP pripomína, že sloboda a demokracia stoja na každom z nás. „Dnes ich nemusíme brániť za cenu najvyšších obetí, ale každý deň sa musíme usilovať o to, aby sme o slobodu a mier neprišli. Vďaka hrdinským činom našich predkov, ktorí obetovali život v boji proti fašizmu, to mnohí dnes vnímajú ako samozrejmosť,“ poznamenal s tým, že život v demokratickej krajine je samozrejmosť iba do tej miery, do akej si ju budeme chrániť.

SNP a hrdinstvo jeho účastníkov si podľa Progresívneho Slovenska treba pripomínať aj preto, aby sa nič podobné ako fašistický režim viac nezopakovalo. „Ako vidíme aj na slovenskej politickej scéne, tieto tendencie v spoločnosti prežívajú dodnes a práve odkaz SNP by mal byť povzbudením pre všetkých, ktorí v dnešných neistých časoch hľadajú pozitívnu motiváciu bojovať proti fašistickým a extrémistickým myšlienkam. Demokracia je totiž dielo, ktoré nebude nikdy dokončené,“ zdôraznilo.

Na snímke bezpečnostné kontroly počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania Na snímke bezpečnostné kontroly počas centrálnych osláv 77. výročia Slovenského národného povstania TASR

Strana Spolu rovnako poukázala na to, že v parlamente i dnes sedia sily, ktoré podnecujú nenávisť voči menšinám a označujú ich za príčinu všetkého zla. „Je potrebné si pripomínať, že naši predkovia sa proti tejto nenávisti v minulosti postavili a mnohí v boji za slobodu položili svoje životy,“ dodali jej členovia. 

Most-Híd považuje za dôležité hovoriť o SNP v širšom kontexte a poukazovať na súvislosti medzi minulosťou a súčasnosťou. „Ľudia v povstaní bojovali proti fašizmu a nacizmu, a vtedy zvíťazili nad jednou z najkrutejších ideológií v dejinách ľudstva. Žiaľ, otvorených prejavov neonacizmu sme svedkami aj dnes,“ poznamenal.

Nevyhli sa ani demonštráciám

Oficiálny program osláv 77. výročia Slovenského národného povstania odštartoval v nedeľu predpoludním preletom leteckej techniky Ozbrojených síl (OZ) SR a pietnym aktom kladenia vencov. Nasledovali príhovory najvyšších ústavných činiteľov, prezidentky Zuzany Čaputovej, predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), krátky kultúrny program a zoskok výsadkárov.

Na oficiálnej časti dvojdňových osláv SNP sa z dôvodu pandémie COVID-19 tento rok v areáli Pamätníka SNP môžu zúčastniť len pozvaní hostia. Sú to najmä priami účastníci Povstania, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, najvyšší ústavní činitelia, predstavitelia diplomatických zastúpení v SR a zástupcovia politických strán. Pred areálom Pamätníka SNP sa pred začiatkom podujatia zhromaždilo aj niekoľko desiatok demonštrantov.

Na snímke pohľad na zhromaždených počas osláv  77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) na Jankovom vŕšku pri Uhrovci Na snímke pohľad na zhromaždených počas osláv 77. výročia Slovenského národného povstania (SNP) na Jankovom vŕšku pri Uhrovci TASR
Pietny akt pri výročí SNP (ilu) Pietny akt pri výročí SNP (ilu) TASR

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:20