TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Minister Gröhling prezradil, ako bude vyzerať školský rok. Povinné testy nečakaj

kl17.08.2021., 13:36h
Branislav Gröhling zároveň prezradil, aký finančný príspevok môžu školy a škôlky od štátu očakávať.
Lajkuj Brainee.sk na

Minister školstva Branislav Gröhling vyhlásil, že cieľom rezortu je, aby deti chodili do školy prezenčne. Situáciu však komplikuje delta variant. 

Gröhling upozorňuje aj na povinnosť karantény po návrate zo zahraničia. "Je to dôležitá informácia pre rodičov, ktorí plánujú dovolenky v posledných týždňoch augusta," pripomenul minister v súvislosti s dovolenkami na konci prázdnin a nástupom do škôl. 

Výnimku z karantény majú očkované deti nad 12 rokov. Pri mladších deťoch sa prihliada na očkovanie rodičov. "Ak rodičia nie sú očkovaní, aj dieťa má povinnosť byť 14 dní v karanténe," pripomenul. 

V súvislosti s nadchádzajúcim školským rokom definoval minister tri pravidlá, podľa ktorých sa budú školy riadiť. Ako prvé Gröhling vyhlásil, že rezort už nebude školy zatvárať plošne. "V covid automate sú školy v každej farbe otvorené," vyhlásil.

Dobrovoľné testovanie

Zatvárať sa budú len individuálne triedy v prípade výskytu pozitivity. Na nástup do škôl nebude podmienkou test, čo je druhé pravidlo. "V súvislosti s rýchlosťou šírenia delta variantu stráca test výpovednú hodnotu," dodal.

Minister však doplnil, že školy môžu dobrovoľne na začiatku školského roka zadarmo pretestovať žiakov formou kloktacích testov v prípade, že o ne požiadajú. Gröhling ubezpečil, že rezort už má testy predobjednané. 

Počas jesene si budú môcť školy pre žiakov na doma objednať Ag testy s krátkymi tyčinkami na domáce použitie. Na každé jedno dieťa môžu rodičia získať 25 testov, ktoré by mali podľa ministra vystačiť na celú jeseň. Rovnako to bude dobrovoľné.

Povinnosti karantény

Ako tretie pravidlo Gröhling oznámil, že v prípade pozitívnych prípadov sa budú riadiť vyhláškami ÚVZ. To sa týka napríklad aj povinnosti karantény pre blízke kontakty nakazených. 

"Ak bol pozitívny žiak v triede, pôjde do karantény celá trieda a bude sa vzdelávať dištančne," pripomenul minister. Zároveň zdôraznil podmienku dvoch dní pred testovaním. Do karantény majú ísť všetky osoby, ktoré boli s nakazeným dva dni pred testom. 

V prípade, že bude pozitívny rodič, tak pôjde do karantény len jeho dieťa a celá trieda do karantény nemusí ísť.

Financie na dezinfekciu

Školy dostanú od ministerstva aj financie navyše, aby mohli zabezpečiť opatrenia, ako sú dezinfekčné prostriedky, rúška či žiariče. Päť eur na každého žiaka a zamestnanca dostanú školy na účet automaticky do 31. augusta, prisľúbil minister. 

Hromadné akcie ako sú školy v prírode, lyžiarske a stužkové rezort neodporúča organizovať. Je to podľa Gröhlinga možné zorganizovať, školy však musia počítať s tým, že sa podujatia kvôli zhoršenej situácii budú musieť zrušiť. 

Ďalšie záležitosti ako je organizácia školských klubov detí, či školských klubov detí, rieši semafor pre školstvo. 

Riaditelia dostanú k dispozícii aj dokument s právnymi radami a konkrétnymi prípadmi, aby sa mali o čo oprieť v prípade, že sa niektorí rodičia budú vyhrážať žalobami kvôli noseniu rúšok a podobne. Ministerstvo sa tak pripravuje na situácie, ktoré nastali už v minulosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 08:40