Unsplash/Lucy Chian
StoryEditor

Na Slovensku sa môže vyskytnúť tornádo. Meteorológovia varujú pred silnými búrkami

redTASR31.07.2021., 14:20h
Búrky s krúpami hrozia počas soboty vo východnej polovici územia Slovenska. Aktualizovaná výstraha Slovenského hydrometeorologického ústavu pred nimi varuje do 18.00 h.
Lajkuj Brainee.sk na

Búrky, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky s úhrnmi 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, sa môžu objaviť vo východnej časti Banskobystrického kraja, v Prešovskom kraji a v Košickom kraji.

„Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov,” upozorňujú meteorológovia. Počas nedele (1.8.) avizujú riziko búrok na celom území Slovenska s výnimkou krajného východu.

V nedeľu sa situácia zhorší

Na zajtrajší deň dokonca SHMÚ vydalo výstrahy 2. stupňa. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 - 30 m/s (70 - 110 km/h). „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká, dodávajú meteorológovia. 

SHMÚ

Portál iMeteo je v prípadne zajtrajška ešte o niečo konkrétnejší. Už v nedeľu ráno totiž podľa webovej stránky môžu vznikať na Slovensku a v okolitých krajinách búrky. Tie sa budú tvoriť vo vlhkom vzduchu, no najvýraznejším faktorom bude strih vetra (zmena rýchlosti vetra s narastajúcou výškou), ktorý bude priať vzniku silných búrkových systémov.

„Tieto systémy by sa mali vyskytovať najmä na fronte, čiže skôr na strednom a západnom Slovensku. Naopak, na východe sa zas môžu vyskytnúť supercelárne búrky. Tie môžu priniesť väčšie krúpy, prívalové zrážky a vzhľadom na očakávané stáčanie sa vetra v spodných vrstvách troposféry nie je vylúčený ani vznik tornáda,” píše sa na webe.

Búrky zasiahnu aj ťažko skúšanú Moravu

Moravu a Sliezko zasiahnu v nedeľu silné búrky. Český meteorologický ústav vydal výstrahu s vysokým stupňom nebezpečenstva. V oblasti môže napadnúť až 50 milimetrov zrážok, hrozí tiež rozvodnenie riek a škody na majetku, informovala česká spravodajská stanica ČT24 a portál iDNES.cz.

„V noci na nedeľu a v nedeľu cez deň očakávame v juhovýchodnej polovici krajine trvalý a miestami výdatný dážď s úhrnom presahujúcim 30 milimetrov za šesť hodín. Celkový úhrn (zrážok) za 24 hodín môže presiahnuť 50 milimetrov”, uviedli meteorológovia.

Výstrahu s vysokým stupňom nebezpečenstva pred búrkami vydali meteorológovia pre celý Juhomoravský, Zlínsky a Moravskosliezky kraj a pre väčšinu Olomouckého kraja. Výstraha platí v nedeľu od 9.00 h do 18.00 h. Okrem prívalových dažďov možno očakávať aj silný vietor, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť okolo 90 kilometrov za hodinu. V súvislosti s búrkami môžu padať aj krúpy.

„Možno očakávať škody na majetku, výpadky v energetike, problémy v doprave a podobne,” varujú meteorológovia. S výdatnými dažďami, prípadne aj búrkami súvisí tiež povodňová bdelosť, ktorá platí pre celú Moravu a Sliezko, ako aj pre niektoré oblasti na juhu a východe krajiny. Platiť bude od nedele 6.00 h ráno až do pondelkového poludnia. ČHMÚ očakáva najviac prvý stupeň povodňovej aktivity, a to predovšetkým pod horami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 12:00