TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Z extrému do extrému. Slovensko dnes zasiahnu vysoké horúčavy, ale aj silné búrky

TASR28.07.2021., 09:50h
Na juhu a východe Slovenska by v stredu poobede mohla teplota miestami vystúpiť až na 34 stupňov Celzia. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Avizuje tiež búrky, a to takmer na celom území Slovenska.
Lajkuj Brainee.sk na

Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami platí pre niektoré okresy Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho, Trnavského a Prešovského kraja od 14.00 h do 18.00 h.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ dodali meteorológovia s tým, že u niektorých osôb je vysoká pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí takmer pre všetky okresy. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť od 20 do 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

SHMÚ

​Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v stredu poobede výstrahu pred vysokými teplotami v niektorých okresoch až na druhý stupeň. V okrese Nové Zámky a Trebišov by sa teploty mohli vyšplhať až na 35 stupňov Celzia. Informuje o tom na svojom webe.

Na juhu a juhovýchode krajiny platia do 18.00 h výstrahy pred horúčavami prvého stupňa. Teploty tu môžu dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. Podľa meteorológov by u niektorých ľudí mohlo hroziť nadmerné zaťaženie organizmu.

SHMÚ upozornil, že pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:30