TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík: Sme rodina zmenilo svoj postoj zo strachu pred antivaxermi

TASR02.07.2021., 13:43h
Predseda SaS a minister hospodárstva nerozumie postoju Sme rodina.
Lajkuj Brainee.sk na

Koaličné hnutie Sme rodina zablokovalo vládnu novelu, ktorá hovorí o očkovaní a testovaní ako podmienkach pre prípadný vstup do reštaurácií či podnikov. Povedal to predseda Sme rodina a Národnej rady (NR) SR Boris Kollár. Vládna novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa týka využívania covid preukazov, tzv. GreenPassov. V piatok sa očakávalo jej zaradenie do programu aktuálnej schôdze parlamentu, Kollár hovorí o jej preložení na neskôr. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský dodal, že sa dohodli na preložení novely na schôdzu so začiatkom 22. júla. Dovtedy sa budú podľa jeho slov snažiť vychytať muchy v návrhu. 

Odmieta, že by to Sme rodina robilo pre politický výtlak

„Mrzí ma, že vzniklo veľmi veľa dezinformácií pri snahe prijať zákon, ktorý mal byť dnes predložený v skrátenom legislatívnom konaní v parlamente a hnutie Sme rodina ho zablokovalo,“ uviedol Kollár. Odmieta, že by to Sme rodina robilo pre politický výtlak, ako aj ich označenia za antivaxerov. Deklaroval, že to robia pre ľudí, aby ešte viac nepolarizovali spoločnosť. „Hnutie Sme rodina nikdy nedovolí, aby sa robili dve kategórie občanov,“ poznamenal. Zároveň podľa vlastných slov nechce, aby sa kvôli plateniu za testy na covid-19 finančne zruinovali občania, ktorí sa nechcú, alebo nemôžu ísť očkovať.

Sme rodina trvá na tom, že očkovanie má byť dobrovoľné. Predstavitelia hnutia v piatok zároveň vyzvali občanov, aby sa dali zaočkovať. Podľa Kollára sa však nedá nútiť ľudí, ktorí sa nechcú dať očkovať, aby si platili za testy, ak chcú ísť do prevádzok. Šéf Sme rodina skonštatoval, že úprava bola pripravená narýchlo a ľudia by ju mohli zle pochopiť a prípadne aj zneužiť. „Zablokovali sme to a presunuli o mesiac neskôr,“ doplnil. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) Kollára podľa jeho slov ubezpečil, že sa nebudú deliť ľudia na dve kategórie.

Sulík reaguje 

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík však nerozumie tomu, prečo šéf parlamentu a Sme rodina Boris Kollár nezaradil do programu aktuálnej schôdze návrh o zavedení covid pasov na národnej úrovni. Návrh chcela SaS prijať v jednom balíčku s očkovacou prémiou a sprostredkovateľským bonusom. Keďže neprešiel, poslanci SaS v hlasovaní v parlamente nepodporili bonus a lotériu. Sme rodina s návrhom podľa Sulíka súhlasila, ale na poslednú chvíľu otočila a návrh zablokovala. Tým sa jeho schvaľovanie posunulo o mesiac. Šéf SaS to považuje za nekorektný postoj.

„Rokovania trvali celé hodiny, dospeli sme k spoločnej dohode. Spočívala v tom, že sme chceli jeden motivačný balíček, lotériu a odmeny, o čom si my nemyslíme, že je najšťastnejšie, ale okej. Malo to ísť v jednom balíčku s tým, že zaočkovaní budú mať viac slobôd,“ vyhlásil Sulík na piatkovej tlačovej konferencii. Pripomenul, že v koalícii na tom bola zhoda a Sme rodina s tým súhlasila aj na rokovaní vlády. Dodal, že viac slobody pre zaočkovaných podporila Sme rodina aj na koaličnej rade.

Sulík aj predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) hovoria, že Sme rodina svoj postoj zmenilo zo strachu pred „antivaxermi“. Minister hospodárstva pripomenul, že lotéria a odmeny budú stáť približne 100 až 200 miliónov eur. Skonštatoval, že návrh neposudzoval Útvar hodnoty pre peniaze. Očkovaní by mali byť podľa Bittó Cigánikovej úplne bez obmedzení.

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay si nemyslí, že lotéria je dobrý nápad. Treba podľa neho odmeňovať vakcinačné centrá a finančne podporiť výjazdy očkovacích tímov do obcí. „Zúfalo“ podľa neho chýba kampaň na podporu očkovania.  

Bittó Cigániková dodala, že nie je pravdou, že všetky testy si bude treba zaplatiť. Mobilné odberové miesta musia ísť ľuďom podľa nej bližšie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:56