TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Ďalšia koaličná kríza? Sme rodina nepodporí návrh, ktorý by zohľadňoval zaočkovaných

TASR01.07.2021., 13:43h
Poslanci hnutia Sme rodina nebudú hlasovať za návrh, ktorým by sa napríklad pri vstupe do prevádzok zohľadňovala zaočkovanosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Z návrhu novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia totiž vyplýva, že Úrad verejného zdravotníctva by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, ktorý informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu covid-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

Návrh v stredu schválila vláda, chce, aby o ňom parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

​„Sme rodina nebude hlasovať za návrh zákona, ktorý by podmieňoval vstup do rôznych prevádzkových priestorov či na verejné podujatia preukázaním sa potvrdením o očkovaní proti ochoreniu covid-19, potvrdením o jeho prekonaní, či negatívnym testom,“ avizuje hnutie na sociálnej sieti.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 musí podľa Sme rodina zostať na dobrovoľnej báze. „Na ľudí, ktorí sa dať zaočkovať nechcú, nemôžeme vyvíjať nátlak v podobe neustálej povinnosti preukazovania sa testami, ktorých vykonanie je spoplatnené, alebo ich znevýhodňovať inými spôsobmi, ktoré rozdeľujú spoločnosť,“ doplnilo hnutie.

Štát považuje za racionálne a legitímne, aby ľudia zaočkovaní proti ochoreniu covid-19 mali slobodnejší a bezbariérovejší prístup k využívaniu svojich základných práv a slobôd. Dobrovoľná vakcinácia tak má byť zohľadnená pri prijímaní protipandemických opatrení. Dočasné zohľadňovanie GreenPassov v národnej legislatíve má podľa rezortu zdravotníctva podporiť pandémiou ťažko zasiahnutý sektor podnikania v službách a kultúre.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:55