Problémového medveďa už odchytili a usmrtili (ilu)TASR
StoryEditor

Problémovú samicu medveďa hnedého v obci Sučany už odchytil a uspal zásahový tím

Radka Rosenbergová17.06.2021., 12:20h
Stalo sa tak dnes ráno, pričom išlo o štvorročnú samicu s hmotnosťou 94 kilogramov. Tá si v obci hľadala potravu už od jesene minulého roka.
Lajkuj Brainee.sk na

Zásahový tím evidoval o jej výskyte v obci množstvo hlásení a sťažností. Medvedica vraj ničila majetok obyvateľov, najmä kompostery a odpadkové koše. Členovia zásahového tímu sa ju snažili odchytiť už viackrát, no neúspešne. Len v tomto roku vykonali až 25 hliadok v obci, počas ktorých sa ju opakovane snažili odplašiť. 

Okrem Zásahového tímu pre medveďa hnedého na lokalite vykonávali hliadkovaciu činnosť aj zamestnanci Národného parku Veľká Fatra a Národného parku Malá Fatra. Na túto medvedicu bolo vyše 70 sťažností. 

Išlo o štvorročnú samicu s hmotnosťou 94 kilogramov (ilu) Išlo o štvorročnú samicu s hmotnosťou 94 kilogramov (ilu) TASR

„Skúšali sme všetko od plašenia svetlom, hlukom, cez paintballové strelivo, výstrely z poplašnej pištole, až po medvedí sprej,“ vysvetľuje Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu Štátnej ochrany prírody SR pre medveďa hnedého. Podľa neho medvedica nebola vôbec plachá a pre obyvateľov bola veľmi nebezpečná. Usmrtenie jedincov medveďa je najkrajnejším riešením. Dochádza k nemu vtedy, ak plašenie jedincov už nie je účinné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 14:39