TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Predumývaš riad? Chyba. Slováci takto ročne minú vodu, ktorá by zaplnila celé Štrbské pleso

red22.04.2022., 09:08h
Napriek tomu, že voda je každým rokom vzácnejšia hodnota, stále ňou dokážeme obrovsky plytvať. Napríklad aj predumývaním špinavého riadu.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku máme viac ako dva milióny domácností a necelý milión z nich má umývačku riadu. Viac ako polovica takýchto domácností pred zapnutím umývačky špinavé riady ručne opláchne - predumýva. Za jeden týždeň sa takto v jednej domácnosti minie zhruba 54 litrov vody, čo ročne predstavuje takmer 1,4 miliardy litrov. A to je objem, ktorý by hravo zaplnil celé Štrbské pleso. Alebo vystačil všetkým obyvateľom Popradu na celý jeden rok.

Tieto údaje sa dajú odvodiť z prieskumu Water Usage Report Nielsen, ktorý skúmal spotrebiteľské správanie v Česku, Maďarsku a Poľsku s tým, že správanie slovenských domácností je podobné. Prieskum si dala vypracovať značka Finish, ktorá na trh dodáva náplne do umývačiek riadu.

21. apríla sa v Bratislave uskutočnila konferencia na tému Voda pre našu budúcnosť. Ako hostia vystúpili naozaj povolaní, napríklad klimatológ Jozef Pecho. 

Slováci predumývaním riadu za rok minú vodu, ktorá  by zaplnila celé Štrbské pleso Archív konferencia

​Za rok 2017 vyčíslili slovenskí poľnohospodári škody spôsobené suchom na 19,3 milióna eur. Sucho sa premietlo do významných strát aj v nasledujúcom roku. V okresoch Rimavská Sobota, Michalovce, Košice-okolie a Nové Mesto nad Váhom klesli výnosy až o 30 percent a viac.

Odhaduje sa, že už po roku 2025 sa vo vegetačnom období zvýši priemerná teplota pôdy na Slovensku o jeden stupeň Celzia oproti dnešku. Vlhkosť pôdy poklesne priemerne o 10 percent. Pôda bude intenzívnejšie mineralizovať, inými slovami – degradovať. Zvýši sa pôdna erózia. Okrem vody sa z krajiny začne vytrácať aj pôda.

Slováci predumývaním riadu za rok minú vodu, ktorá  by zaplnila celé Štrbské pleso Archív konferencia

Značka sa zároveň rozhodla podporiť iniciatívu Centra enviromentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica, ktoré s odbornou podporou expertov zo SHMÚ spúšťa pilotný projekt „Voda pre našu budúcnosť“.

„Na vybraných ôsmich školách v rámci celého Slovenska si deti s učiteľmi spravia vodné audity a zistia, kde a ako konkrétne vedia vodu ušetriť. V školských areáloch si zároveň vybudujú záhrady s rôznymi vodnými prvkami, napríklad minijazierkami, zrážkomermi či retenčnými nádržkami. Podľa našich odhadov za jeden rok môžeme len na týchto školách ušetriť až 32 000 litrov vody, odučiť vyše 12 000 hodín o vode alebo zlepšiť mikroklímu školských dvorov pokosením takmer 6 hektárov trávnikov iným spôsobom,“ hovorí Zuzana Gallayová z CVEEV Živica. CEEV Živica má s podobnými iniciatívami bohaté skúsenosti.

Ich projekt Zelená škola funguje už 17 rokov na 250-tich slovenských školách. Skúsenosti z pilotného projektu „Voda pre našu budúcnosť" sa následne prenesú do všetkých 250-tich škôl, ktoré sú súčasťou projektu Zelená škola.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:56