pixabay.com
StoryEditor

Odpad, plytvanie potravinami, neekologické upratovanie. Ako sa tomu na Veľkú noc vyhnúť?

Marta Fandlová14.04.2022., 17:00h
Každý z nás oslavuje Veľkonočné sviatky iným spôsobom. Čo však máme všetci spoločné je to, že si na sviatky doprajeme viac jedla a oddychu ako bežne. Ako ale stráviť sviatky udržateľne a zodpovedne voči našej planéte? Zhrnuli sme pre teba zopár tipov a trikov ako na to.
Lajkuj Brainee.sk na

Nekupuj čokoládové zajace obalené v plaste

Vedel si o tom, že nie každá čokoláda, ktorú kúpiš v obchode, sa vyrába rovnako? Až 70 percent kakaových bôbov pochádza z krajín východnej Afriky ako Pobrežie Slonoviny, Ghana, Nigéria a Kamerun. Na plantážach na výrobu kakaa pracujú najmä deti. Výroba čokolády je úzko spätá aj s deforestáciou a ničením životného prostredia. Na výrobu kakaa sa zároveň míňa veľa vody – na jeden kilogram kakaa sa spotrebuje až 21 litrov. Práve preto nie každá čokoláda, ktorá je bežne predajná v obchodoch, je ekologická.

Ak nakupuješ čokoládové vajíčka či zajačikov je dôležité, aby bola na obale značka fair-trade, bin to bar alebo aspoň bio. Namiesto čokoládových zvieratiek, ktoré sú obalené zbytočnými plastami, skús darovať šibačom ekologickejšiu alternatívu.

​Nachystaj do sklenených pohárov zmes orieškov a sušeného ovocia, prípadne uvar do pohárikov domácu výživu z minuloročných jabĺk či hrušiek, ktoré máte v pivnici. Ak rád pečieš, upeč koláče zo surovín, ktoré nájdeš doma alebo vyrob z čokolády veľkonočné vajíčka. Všetko čo napečieš alebo uvaríš skús zabaliť do voskového obrúsku alebo do látkovej vreckovky. Voskové obrúsky a vrecká sú po rozbalení pripravené na použitie. Stačí ich vytiahnuť z obalu a zabaliť do nich potraviny. Aj vďaka tomuto kroku dokážeš ušetriť veľké množstvo obalov, či zbytočných plastov.

Cez sviatky plytváme jedlom omnoho viac

Veľkonočné sviatky a najmä Veľkonočný pondelok je často vnímaný ako sviatok hojnosti a dobrého jedla. Žiaľ, počas tohto obdobia vo veľkom plytváme najmä jedlom. Hlavnou príčinou je to, že nakupujeme viac ako dokážeme spotrebovať a nesprávne potraviny skladujeme. Odborníci dokonca prišli na to, že zatvorené obchody počas sviatkov plytvanie zvyšujú. Je to preto, lebo sa chceme predzásobiť potravinami a tak často kupujeme aj to, čo vôbec nepotrebujeme.

Na Slovensku pripadne ročne v priemere 163 kilogramov potravinového dopadu na človeka a až 9 percent domácností vyhadzuje potraviny každý jeden deň. Ak by sme jedlom plytvali menej, trojčlenná domácnosť by tak dokázala ušetriť až 500 eur ročne.

Pýtaš sa ako neplytvať toľko potravinami počas sviatkov? Naplánuj si nákup dopredu, nenakupuj hladný, sleduj dátum spotreby a uvar len toľko, koľko vieš, že zješ. Ak chceš jesť ekologickejšie, určite cez sviatky obmedz aj mäso.

Prírodná lufa skvelo nahradí hubku na riad

Neviem ako tebe, ale pri pojme jarné upratovanie si predstavím umývanie okien, drhnutie dlážky, či utieranie prachu - všetko sú to aktivity, ktoré nemám veľmi v láske. Agresívne dezinfekčné čistiace látky ničia nielen škodlivé, ale aj prospešné baktérie. Škodlivé baktérie tak začínajú byť voči nim odolné a čoraz ťažšie odstrániteľné. Skúšal si niekedy použiť ekologické čistiace prostriedky?

Sú biologicky odbúrateľné, nezaťažujú planétu a neškodia ani nášmu telu. Namiesto množstva rôznych prostriedkov siahni po univerzálnom čističi, ktorý má široké využitie - môžeš ho použiť na rôzne povrchy. Väčšinou sa predáva aj ako silný koncentrát, takže vydrží naozaj dlho. Skús namiesto hubiek či špongie použiť prírodnú lufu, ktorá sa po opotrebovaní môže bez problémov skompostovať.

Taktiež zo starého oblečenia a látok, ktoré už nepotrebuješ alebo má tvoja mama doma, môžeš vyrobiť handru na dlážku a podlahu.

Veľkonočné dekorácie končia v koši

Produkcia odpadu na Slovensku rastie najrýchlejšie z celej Európskej únii, priemerný Slovák vyhodí do odpadových košov ročne až 435 kilogramov odpadu. Po Veľkej noci v odpade skončia aj dekorácie, ktoré sme si v nákupnom ošiali pred Veľkou nocou kúpili na to, aby nám skrášľovali dom, či byt. Najčastejšie ľudia nakupujú veľkonočné košíky, vajíčka, či vence.

Po sviatkoch tieto dekorácie zostanú zaprášené v pivnici alebo skončia jednoducho v koši. Ekologickejšou formou výzdoby je živá výzdoba, je veľmi jednoduché inšpirovať sa prírodou. A ak náhodou na Veľkú noc maľuješ vajíčka, skús ich zafarbiť prírodnou farbou. Žltú farbu dosiahneš veľmi jednoducho kurkumou, červenú cviklou, modrú čučoriedkami, či červenou kapustou. Okrem toho, že vajíčka zafarbíš prírodnými farbami, užiješ si aj kopec zábavy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:09