TASR - Ján Krošlák
StoryEditor

Čo hovoria študenti na maturity? Vyčerpali sme v sebe všetku fantáziu, reagujú na slovenčinu

Adam Baláž17.03.2022., 14:00h
Minulý rok sa kvôli pandémii zrušili maturity. Tento rok študentov zaskočila náročnosť testov, aj keď im učitelia sľubovali, že ministerstvo bude na úroveň testov prihliadať kvôli takmer nepretržitému dvojročnému dištančnému štúdiu. Nestalo sa.
Lajkuj Brainee.sk na

V utorok sa konali písomné testy a slohové práce zo slovenského jazyka a v stredu to bol cudzí jazyk. Minulý rok bolo konečné hodnotenie výsledkov zo stredoškolského štúdia odvodené zo známok, ktoré študenti získali v priebehu predchádzajúcich štyroch rokov štúdia. Nejeden z nás závidel, že to mali ľahké. Nejeden užívateľ internetu si neodpustil nejaké to memečko, alebo ironickú poznámku. Ale v tomto roku to bolo iné.

Školy sa snažili vyjsť v ústrety

Tentoraz si študenti museli potrápiť hlavy, ak chceli strednú školu ukončiť. A nepomohli im ani petície, ktoré spisovali za to, aby sa maturity zrušili. Ako miernu útechu dostali 15 minút navyše na vypracovanie zadaní. Taktiež každá škola si môže zadanie ústnych maturít upraviť podľa toho, čo z učiva stihli a čo nestihli učitelia so študentami prebrať.

Spomínaš si ešte ty na otázky či na témy svojej slohovej práce? Bol si vtedy spokojný, alebo si gúľal očami?

Tohtoročné testy pochádzajú z minulého roka. Na webových stránkach NÚCEM (Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania) nájdeš upozornenie, že predné strany všetkých maturitných testov majú napísané MATURITA 2020. Vraj však nejde o chybu.

​Súčasťou maturít nie je len test, ale aj slohová práca. Spomínaš si ako ste sa cítili pri oznámení tém? Tešil si sa, alebo si prepadali zúfalstvu? Každý rok sa totiž zdá, že sú to tie ,,najhoršie témy“, aké kedy boli. Čo tento rok?

Študenti mali na výber zo štyroch tém:

Čaro roviny (umelecký opis),

Príroda je stále nekonečne populárnejšia ako dejiny.

Karel Čapek (diskusný príspevok),

Kde je vlastne náš domov? (Úvaha),

Som Ofélia (Beletrizovaný životopis literárnej postavy z diela Hamlet od Williama Shakespeara).

Na opise sa dá dobre vyblázniť, rovnako ako na diskusnom príspevku. Trúfam si tvrdiť, že téma úvahy bola zvolená výstižne vzhľadom k situácií, ktorá panuje u východného suseda. Úprimne som ale zvedavý, či si niektorí študenti vybrali životopis Ofélie a ak áno, ako sa s ním popasovali. Ja sa priznám, že by som si ju nevybral.

A čo na to študenti?

,,Sloh bol náročnejší, témy boli dosť ťažké a nepísalo sa to jednoducho.“ ,,Napísať sa to dalo, ale vyčerpala som asi všetku fantáziu v sebe.“ ,,Umelecký svet je mi blízky, tak sa mi zvolená téma (Čaro roviny) písala ľahko. Najťažšie bolo začať, ujasniť si o čom chcem písať, čo všetko chcem v texte spomenúť. Akonáhle som sa dostal ,,do nálady“ už to išlo takmer automaticky,“ znejú naprieč sociálnymi sieťami názory mladých.

Čo hovoria študenti na maturity? Vyčerpala som v sebe všetku fantáziu, reagujú na slovenčinu Facebook

​Čo sa týka cudzieho jazyka, tak oproti minulým rokom nenastala žiadna zmena, väčšina študentov si zvolila, ako doposiaľ, angličtinu. Z nej sa písomne maturovalo v stredu. Čo sa týka slohu z cudzieho jazyku, tak na výber je len jedna téma. Tento rok ňou bolo Transport and Traveling (Doprava a cestovanie).

Jediné, v čom bol rozdiel bolo, či si písal angličtinu B1 alebo B2. Ak B1, tak si mal ako keby napísať list kamarátovi o plánovaní výletu napriek Slovenskom. Rozsah mal byť 160-180 slov. Ak B2, tak úlohou bolo Doprava a cestovanie v mojom živote a rozsah bol 200-220 slov. Súhlasím s komentárom, že je to ľahšia téma ako tie, ktoré sú v slovenskej časti maturít. Ak ťa zaujímajú, aké ďalšie jazyky si vybralo najviac študentov, tak nimi sú nemčina a ruština. Aj k týmto témam sa na internete už vyskytli vyjadrenia.

,,Keď brat maturoval, tak vraj tiež boli na angline lepšie témy. Asi je to tak stále.“ ,,Som rada, že to nebolo ako na slovenčine.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:14