Reuters
StoryEditor

Uvažuješ o ubytovaní ukrajinských utečencov? Na tieto veci by si rozhodne nemal zabudnúť

TASRkam17.03.2022., 07:00h
Pomoc by mala byť prirodzená. Mnohých však presvedčí až finančný príspevok. Nezabúdaj však, že to ani zďaleka nie je iba o ňom.
Lajkuj Brainee.sk na

Vláda dnes schválila príspevok za ubytovanie odídencom má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Vyplácať sa bude cez obec. Vyplýva to z opatrení v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktoré v stredu schválila vláda.

Príspevok môže mnohých presvedčiť

Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku upraví samostatné nariadenie vlády. Ubytovateľ by ho mal možnosť získať aj za najviac sedem nocí predtým, ako ubytovaný získal dočasné útočisko, najskôr však od 26. februára 2022.

HN/Nina Janešíková

​Príspevok môžu získať fyzické i právnické osoby poskytujúce ubytovanie vo svojej nehnuteľnosti, ale aj obce a vyššie územné celky. Ubytovanie musia poskytovať bezplatne.

Minister financií Igor Matovič priblížil, že príspevok pre súkromnú osobu, ktorá ubytuje odídenca, bude za dospelého sedem eur na noc a za dieťa 3,50 eura na noc. Za deti sa v tomto prípade považujú osoby do 15 rokov, dospelí sú nad 15 rokov.

Prichýlenie si poriadne premysli

Keď tento návrh prejde parlamentom, množstvo Slovákov, ktorí doteraz (na rozdiel od dobrovoľníkov) váhali nad poskytnutím ubytovania, začne byť zrejme otvorenejších prijatiu Ukrajincov. Nemysli si však, že je to také jednoduché.

„Presídlenie v ktorejkoľvek krajine vytvára náročné situácie pre utečencov hľadajúcich nový život, ako aj pre komunity, v ktorých sú presídlení,” hovorí docentka Sophie Alkhaled z univerzity v Lancasteri. Tá od začiatku sýrskej vojny v roku 2011 skúmala a pracovala so sýrskymi utečencami. Tí utekali do Jordánska, ale aj Európy.

„Mnohí v hostiteľských komunitách sympatizujú s utečencami a zároveň sa obávajú toho, čo môžu zahraniční migranti, ktorí sa sťahujú do ich miest a dedín, znamenať pre ich miestne kultúrne a ekonomické prostredie.”

Alkhaled vypracovala aj niekoľkobodový plán pre každého, kto chce prijať utečencov do svojej domácnosti. My sme si ho dovolili doplniť o praktické informácie o tom, s čím treba pomôcť ukrajinským utečencom po tom, čo prídu k tebe domov.

HN/Filip Duffala

Musíš ponúknuť viac ako len strechu nad hlavou

Privítať utečenca vo svojom dome je oveľa viac ako len poskytnúť posteľ. Hostitelia sa stávajú kľúčom k integrácii utečencov do novej spoločnosti.

Hostitelia to robia tak, že navádzajú utečencov do vzdelávacích inštitúcií a uvádzajú ich do siete miestnych ľudí a potenciálnych pracovných príležitostí. Medzi ďalšie neoceniteľné každodenné úlohy patrí poskytovanie bezpečného prostredia, vysvetľovanie miestnych tradícií, podpora rozvoja jazyka a tlmočenie listov či e-mailov.

Nezabudni na základné informácie

Ak k tebe Ukrajinci prišli po tom, čo prešli hranice, pravdepodobne doteraz nemali veľa času zisťovať si, ako to funguje na Slovensku. Je preto dôležité vedieť, čo a ako. Ak majú utečenci platný biometrický pas, môžu sa zdržiavať na území Slovenskej republiky a schengenskom priestore 90 dní.

​Aby mohli ostať legálne na území SR dlhšie, počas tejto doby sa budú musieť rozhodnúť, či požiadajú o niektorú z foriem pobytu, alebo požiadate o dočasné útočisko, prípadne o azyl.

Dočasné útočisko sa poskytuje na ochranu cudzincov pred vojnovým konfliktom, následkami humanitárnej katastrofy alebo sústavným, alebo hromadným porušovaním ľudských práv v krajine pôvodu. Ide o najrýchlejšie poskytnutú formu ochrany, ktorá cudzincom zabezpečí prístup k ubytovaniu, strave, zdravotnej starostlivosti a umožní zdržiavať sa a pracovať v SR.

Dočasné útočisko je lepšie ako azyl

O udelenie dočasného útočiska môžu požiadať osobne buď priamo na hraniciach, alebo na oddelení cudzineckej polície. Každá dospelá osoba žiada o dočasné útočisko osobne. Ak ľudia vedia preukázať svoju totožnosť (pas, ID karta), dočasné útočisko im bude poskytnuté okamžite po registrácií. Online žiadosť o dočasné útočisko nájdeš na tomto odkaze.

Ľvov, Ukrajina HN/Adam Záhorský

​Ak nemajú žiadne doklady, o žiadosti bude rozhodnuté v krátkom čase približne do 30 dní. V aktuálnej situácii je pre ľudí z Ukrajiny vhodnejšie žiadať o status dočasného útočiska ako o azyl. Ak požiadajú o udelenie azylu, zamestnať sa budú môcť až po vydaní rozhodnutia o udelení azylu alebo poskytnutí doplnkovej ochrany, resp. ak o ich žiadosti nebude rozhodnuté do 9 mesiacov od začiatku konania.

Pomoc s hľadaním práce 

Obyvatelia Ukrajiny, ktorí získali dočasné útočisko, majú rovnaký prístup k pracovnému trhu ako občania Slovenska (okrem štátnozamestnaneckých miest). Môžu sa zamestnať na pracovnú zmluvu alebo formou dohody. Ponuka voľných pracovných miest v ukrajinskom jazyku je dostupná priamo na stránke služby zamestnanosti.

Pomoc v hmotnej núdzi slúži, ako finančná pomoc pre tých, ktorí nie sú schopní zabezpečiť si základné životné podmienky a nedokážu si príjem zvýšiť vlastným pričinením. Za tieto osoby možno v súčasnosti považovať aj osoby, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Výška pomoci závislostí od počtu členov domácnosti a ich situácie.

​Pomoc v hmotnej núdzi možno poskytovať aj cudzincom, ktorí sa preukážu dokladom o pobyte na území SR s označením „ODÍDENEC" alebo preukazom cudzinca žiadajúceho o poskytnutie dočasného útočiska. O pomoc v hmotnej núdzi možno požiadať na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, kde bude cudzincovi poskytnuté potrebné poradenstvo.

Podpora je extrémne dôležitá

„Náš výskum objasnil, že život v stave limba (kde nie je známy dátum návratu domov) je pre utečencov jedným z najťažších problémov,” hovorí Alkhaled. Hostitelia a dobrovoľníci môžu posilniť pocit spolupatričnosti utečencov tým, že sa budú pýtať na ich domovinu, spoznajú ich históriu, tradície a jedlo a zároveň ich učia o miestnej kultúre.

Táto forma kultúrnej výmeny podporuje boj s identitou utečencov počas násilného vysídľovania. Ďalším spôsobom, ako môžu hostitelia podporiť utečencov v tomto období, je umenie a remeselné práce.

Umenie môže byť hlbokým spôsobom spájania sa s ostatnými a s vlastnými skúsenosťami, umožňujúc ľuďom vyjadriť to, čo sa nedá vyjadriť slovami, a spájať sa v tomto procese navzájom.

HN/Filip Duffala

Deti v škole

Aj ukrajinské deti môžu navštevovať slovenské školy. Na Slovensku je povinná školská dochádza pre deti do 16 rokov, preto im bude umožnené štúdium na školách v mieste ich pobytu alebo na inom určenom mieste. Pre umiestnenie vášho dieťaťa do školy je potrebné:

  • požiadať pre dieťa dočasné útočisko alebo azyl,
  • navštíviť materskú, základnú alebo strednú školu,
  • predložiť riaditeľovi doklad preukazujúci, že začalo konanie o poskytnutie dočasného útočiska alebo azylu,
  • následne bude podľa úrovne vzdelania a úrovne ovládania slovenského jazyka dieťa zaradené do príslušného ročníka.

Nie je to jednostranné

Hosting je investíciou a obohatením pre vlastný život hostiteľa. Hostitelia v našich štúdiách ukazujú, že ako plynú mesiace, cítia skvelý pocit spojenia a spoločnosti, pričom mnohí tvrdia, že našli „priateľov na celý život“.

Tí, ktorí mali v domácnosti svojich potomkov, zistili, že oči ich detí sa otvorili úplne novému svetu, naučili sa nový jazyk a kultúru a stali sa tolerantnejšími k tým, ktorí sa od nich líšia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:38