Unsplash/Eiliv-Sonas Aceron, Instagram/borisnutrition
StoryEditor

Ministerstvo predstavilo 13 potravín, ktorých marža sa nezmení. Všetky sú nezdravé, odkazuje odborník

TASRMiroslav Kamody20.03.2022., 13:00h
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan v piatok podpísal s predstaviteľmi slovenských obchodníkov deklaráciu o udržaní cenovej stability základných potravín. Ich výber sa však nepozdáva fyziológovi a dietológovi Borisovi Bajerovi.
Lajkuj Brainee.sk na

V praxi bude deklarácia vyzerať tak, že pri vybraných položkách by tak reťazce nemali zvyšovať svoju historicky uplatňovanú maržu. Podpísali ju minister, prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová a predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Všetci signatári sa zhodli na tom, že ide o samoreguláciu trhu so základnými potravinami, pričom reťazce sa takto zaviazali umelo nezvyšovať svoje marže pri 13 základných potravinách. Neznamená to, že k ich zdražovaniu už nebude dochádzať, ale to, že sa takto reťazce vzdajú dodatočného zisku.

Zoznam vybraných potravín

  • bravčová dusená šunka
  • pitvané kurča
  • bravčové párky
  • biely rožok
  • ovocný jogurt
  • chlieb
  • čerstvé maslo
  • kuracie prsia
  • syr
  • slepačie vajcia veľkosti M
  • bravčové karé
  • trvanlivé polotučné mlieko
  • pšeničná múka

Pôvodne zoznam obsahoval 15 položiek, vypadli trvanlivá saláma a smotana na šľahanie.

Kritika z každej strany

Vlčan vyzdvihol, že deklarácia ostane v platnosti, kým bude Slovensko čeliť mimoriadnej situácii a kým bude jeho rezort považovať za potrebné sledovať vývoj cien týchto základných potravín.

AP/TASR

„Deklarácia je dôkazom relatívne vysokej vyspelosti nás Slovákov ako spoločenstva, ktoré dokáže aj v takýchto kritických situáciách pochopiť, čo je dôležité,” dodal minister s tým, že aj obchodníci tak vyslali signál, že sa na nejaké obdobie dokážu vzdať dodatočného zisku v prospech ostatných.

Aj keď ide o dobrú správu pre ľudí, fyziológovi a dietológovi Borisovi Bajerovi sa zoznam nepozdáva. „Na milosť sa dostalo červené mäso (spojitosť s rakovinou hrubého čreva), párky a šunka (s rakovinotvornými nitrátmi a nitritmi), ovocný jogurt (načo biely, veď treba osladiť spracovanou gebuzínkou), tučný syr (prečo Eidam 30%, ak môže byť 45ka!), biely rožok a múka (s množstvom vlákniny!),” napísal v príspevku na Instagrame.

Bajer kritizuje, že na zoznam sa nedostalo žiadne ovocie či zelenina, ktoré podľa neho budú dostupné už len pre finančnú elitu. „Je to zrkadlo našej štátnej kultúry v podpore zdravej výživy a zdravia našich spoluobčanov.”

„Určite to prekonzultovali s konzíliom nutričných špecialistov, dietológov a nutričných terapeutov, aby boli zachované už teraz extrémne nízke hladiny LDL cholesterolu, triglyceridov a cukru v krvi našej populácie. Nech naďalej máme najnižšie čísla v rakovinách hrubého čreva, cukrovke, vysokom krvnom tlaku, mŕtvici a infarktoch,” napísal dietológ ironicky. 

​Deklaráciu skritizoval aj opozičný Smer-SD. Podľa Richarda Takáča Vlčan iba potvrdil, že s cenami potravín nedokáže urobiť nič.

„Deklaráciu, ktorú podpísal minister Vlčan so zástupcami obchodníkov, môže cestou do kancelárie rovno hodiť do koša. Podpísaná deklarácia v praxi neznamená nič,” skritizoval Takáč s tým, že dohoda neznamená stabilizáciu cien ani kontrolu ministerstva pôdohospodárstva nad cenami potravín. „Znamená to len neschopnosť ministra Vlčana reálne diskutovať s obchodníkmi,” komentoval Takáč.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:38