StoryEditor

Pomoc Ukrajine: Prečo je lepšie darovať peniaze, aj keď máme pocit, že je to menej osobné?

som07.03.2022., 09:00h
Humanitárna kríza na Ukrajine vyvolala vlnu súcitu a solidarity, ľudia sa snažia zmierniť jej dopady nie len finančnými príspevkami, ale aj posielaním základných životných potrieb a rôznych materiálnych darov. Ľudia z mimovládiek sa zhodujú, že teraz je najefektívnejšie poslať peniaze.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa Rady OSN pre ľudské práva prišlo do susedných krajín od začiatku invázie viac ako 1,5 milióna utečencov. S cieľom pomôcť ľuďom utekajúcim pred vojnou sa začali zbierky materiálnej pomoci na mnohých úrovniach. Deky, oblečenie, jedlo a iné potreby zbierajú mimovládne organizácie, školy, obce, mestá či kluby.

Ale tieto dobre mienené snahy môžu spôsobiť problémy s logistikou – kam všetky materiálnu pomoc umiestniť? Preto je „manrtou“ humanitárnych pracovníkom už dlhodobo „hotovosť je najlepšia“. Píše portál The Conversation.

Over si organizáciu

Hotovosť sa môžu zdať neosobná. Oveľa viac napĺňa darovať plyšákov a predstaviť si úsmevy, ktoré sa vyčaria na tvárach traumatizovaných detí. Mnohí sa obávajú, že peňažné dary sa k utečencom z Ukrajiny nikdy nedostanú.

​Tento strach sa dá zmierniť overením si organizácie. Mnohé krajiny ponúkajú online registre charitatívnych organizácií a hodnotitelia charitatívnych organizácií. Transparentnosť humanitárnej pomoci sa stále zlepšuje. Mnohé etablované organizácie zverejňujú na svojich webových stránkach podrobné informácie o svojej práci a financiách.

Wojciech Piotrowicz, venujúci sa výskumu humanitárnej logistiky upozorňuje, že materiálnu pomoc musia ľudia na hraniciach triediť a reckylovať. „Nie je ani dosť ľudí, ktorí by to všetko triedili,“ hovorí  Piotrowicz, ktorý momentálne radí štátnym orgánom v Poľsku v reakcii na prílev utečencov.

Pred odoslaním položiek namiesto darovania peňazí stojí za to zvážiť niekoľko faktov.

Čo je potrebné?

Napríklad s obrovskou solidaritou v Poľsku, ale aj na Slovensku, ponuka darovaných predmetov na hraniciach výrazne prevyšuje dopyt. Je tam toľko darov, že ich je potrebné presunúť preč, aby neblokovali cesty. Ak niečo chýba, dá sa to kúpiť na mieste bez pripočítania nákladov za medzinárodnú dopravu.

Materiálna pomoc chýba Ukrajine, v určitých oblastiach hlásia nedostatok potravín. Samozrejme, doručiť pomoc do vojnovej zóny je oveľa ťažšie. Európska komisia začala do Kyjeva prepravovať naliehavo potrebné zdravotnícke predmety a predmety civilnej ochrany. OSN spolupracuje so svojimi humanitárnymi partnermi na podpore miestnych úradov pri zriaďovaní prijímacích centier pre utečencov na Ukrajine a plánuje zriadiť distribučné centrum v Poľsku.

Znehodnotené predmety

Darovaný tovar sa musí dostať na miesto určenia bez väčšieho tlaku na prepravné siete. Pri hraniciach sa míňajú skladové priestory skôr, než príde väčšina medzinárodných darov. Rastúci dopyt po skladových priestoroch by mohol zvýšiť náklady a prispieť k nedostatku skladníkov.

Nedostatočné alebo nevhodné skladovacie priestory môžu viesť k strate ale znehodnoteniu tovaru. Mnohé fotografie, ktoré v súčasnosti kolujú internetom, zobrazujú obrovské množstvo oblečenia rozloženého na zemi alebo v kartónových škatuliach na prijímacích miestach. Zrážky rýchlo premenia tieto dary na hromady odpadu.

Veľkú starosť miestnym orgánom, ktoré koordinujú pomoc, robí spôsob triedenia prichádzajúcich položiek. Kvalita darov sa líši. Je bežné, že potraviny alebo lieky prídu po dátume spotreby alebo sa poškodia teplom, chladom či vlhkosťou. Iné dary sú jednoducho nevhodné. Po zemetrasení na Haiti v roku 2010 medzi nevyžiadané dary patrilo desať kontajnerov chladničiek, ktoré používali iné napätie ako na Haiti, ako aj svadobné šaty a potreby na oslavy.

Čo sa stane s nepoužitými vecami?

Potreby v rámci humanitárnej reakcie sa neustále menia. Položky, ktoré boli pred dňami zúfalo potrebné, už ďalší deň nemusia byť. Dôležitá je flexibilita. Kým peňažné dary možno použiť flexibilne, darovaný tovar je fixný. Nie všetka materiálna pomoc sa využije.

Mnoho darovaných vecí končí na skládkach. Je lacnejšie a ekologickejšie využiť veci, ktoré sú dostupné lokálne, než ich distribuovať z celého sveta. Je tiež pravdepodobnejšie, že budú spĺňať skutočné a aktuálne potreby.

Na Ukrajine je momentálne nedostatok určitých zdravotníckych predmetov, ktoré však nie sú vo vlastníctve verejnosti a musia sa objednávať od špecializovaných dodávateľov.

Peňažné dary zostávajú najefektívnejším spôsobom pomoci. Každý, kto veci radšej daruje, by mohol zvážiť, či viac úžitku neprinesie finančný dar. Aj na úkor toho, že nám bude pripadať menej osobný.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 06:02