shutterstock.com
StoryEditor

Na vlastnej koži: Prestať jesť mäso bolo jedno z mojich najlepších životných rozhodnutí

Marta Fandlová13.02.2022., 11:00h
Priemerný človek zje za život takmer 7500 zvierat. Celkom dosť, však?
Lajkuj Brainee.sk na

Všetci to vieme. Nejesť mäso je ekologickejšie, etickejšie a morálnejšie. Veľa ľudí sa však bojí celého procesu – bez šunky na raňajky či kuraťa v nedeľu si nevie predstaviť svoj život. Zároveň internetom či medzi ľuďmi kolujú rôzne fámy o tom, že bielkovinové náhrady mäsa či samotná vegetariánska strava je drahšia, ako mäsitá. Ja som sa rozhodla zopár mýtov vyvrátiť. Ako? Nie poučkami z internetu, či tvrdeniami „jedna baba povedala“. Mäso nejem už nejakú dobu a v nasledujúcejších vetách sa dozvieš, že to nie je žiadny strašiak.

Naši predkovia by krútili hlavami

Spotreba mäsa sa v našom jedálničku stále zvyšuje. Naši starí rodičia jedli mäso len raz do týždňa, bolo to väčšinou v nedeľu alebo ho jedli počas nejakej výnimočnej príležitosti či sviatkov. My mäso jeme skoro každý deň – na raňajky, obed, aj večeru.

Napríklad v roku 2018 bolo vo svete zabitých 69 miliárd sliepok, 1,5 miliardy prasiat, 574 miliónov oviec, 479 miliónov kôz len preto, že sme sa chceli dobre najesť.

Ja som mäso prestala jesť pred tromi rokmi. Nepamätám si úplne presne ako to začalo, len viem, že som sa často necítila vo svojej koži. Práve vtedy mi veľmi blízka kamarátka – vegánka často rozprávala o benefitoch vegánstva. Nebrala som ju veľmi vážne. Prišlo mi to všetko akési vzdialené, iné a niečo, čo sa ma netýka. V tom čase sa o ekológii a vegánstve celkovo nehovorilo v mainstreame. Ako som teda dospela k svojmu rozhodnutiu?

Začiatky v Portugalsku

V lete roku 2018 som odišla na dvojmesačnú stáž do Portugalska. Bolo to obdobie, kedy som mala už veľmi blízko ku vyhoreniu a cítila som, že naozaj niečo musím začať robiť inak. Cítila som sa bez energie, nič ma nebavilo a nedávalo mi zmysel. Rozhodla som sa, že sa že počas tejto dvojmesačnej stáže začnem zdravšie stravovať a obmedzím v strave mäso. Nebolo to až také jednoduché rozhodnutie. Nevedela som úplne presne ako začať. Na škole, kde som učila deti environmentálnu výchovu, sme mali k dispozícii aj obedy. Na obed som vždy dostala mäso a prílohu - zjedla som vždy len prílohu a šalát. Teraz už viem, že to neboli zdravé začiatky. Takto naozaj nezačínaj.

Postupne som si začala vyhľadávať rôzne informácie o tom, ako mäso škodí ľudskému zdraviu. Vedel si napríklad, že Svetová zdravotnícka organizácia označila spracované výrobky z mäsa ako saláma, šunka, klobásy alebo párky do karcinogénnej skupiny číslo jedna? Inými slovami – tušil si o tom, že tieto produkty môžu spôsobiť rakovinu?

Prešli prvé dva týždne mojej stáže a ja som stále nejedla mäso. Cítila som sa postupne akosi ľahšie a mala som na všetko viac energie. V Lisabone som dokonca objavila vegánsku reštauráciu, do ktorej som postupne začala chodiť na obedy. Následne som sa pokúšala tieto obedy napodobniť a začala som si variť aj na intráku, kde som bývala. Prikladala som stále väčšiu váhu tomu čo jem, ako jem a kedy jem. Začala som do stravy pridávať viac zeleniny, ovocia a už v Portugalsku som si kúpila vitamín B12, ktorý by vegetariáni ale aj vegáni mali zaradiť do jedálnička vo forme doplnku stravy. Objavila som aj zaujímavý profil Delicously Ella a vďaka tejto mladej influencerke som sa začala dozvedať potrebné informácie o vegánstve.

Po tejto dvojmesačnej stáži som sa cítila naozaj omnoho lepšie, ľahšie a dokonca sa mi zlepšia aj pleť. Kedysi som mávala celkom výrazné akné, no to po 2 mesiacoch Slnka, mora a nejedenia mäsa zmizlo. Po 2 mesiacoch som sa vrátila na Slovensko, rodičia usporiadali rodinný obed a tam som sa prvýkrát stretla s nepochopením. Odmietla som si dať na obed rezeň, celá rodina si z toho robila srandu, mysleli si, že ma to prejde a že to je len nejaký môj nový výmysel.

​Výmysel to nebol, mäso nejem už viac ako 3 roky a stojím si za svojim rozhodnutím. Občas sa stretnem s rôznymi narážkami, nepochopením okolia ale už všetci vedia, že to myslím vážne a že nejesť mäso je pre mňa tá najlepšia voľba. Najťažšie to býva na Vianoce, v období keď sa stretne celá rodina, dôležité je však stáť si za svojim rozhodnutím.

Najčastejšie mýty o vegetariánstve

Často sa o vegetariánskej strave hovorí ako o strave, ktorá je príliš drahá. To však nie je pravda. Neviem kde tento mýtus vznikol, keďže je vo všeobecnosti známe skôr to, že mäso je drahšie než ovocie, zelenina či nákup strukovín. Áno, často obedové menu vo vegánskej alebo vegetariánskej reštaurácii je drahšie ako v tej bežnej, ale ani ja sa nechodím každý deň stravovať do reštaurácie. Niekedy si dám na obed, či večeru len tofu so zeleninou a to teda drahé určite nie je. Vieš, čo je ešte super? Veľmi veľa z týchto potravín si vieš nakúpiť aj v bezobalovom obchode do vlastných nádob. Vďaka tomu vieš nakúpiť len to, čo skutočne potrebuješ a vďaka tomu vieš veľmi dobre ušetriť, prípadne aj zabrániš plytvaniu jedlom.

Ďalší častý mýtus, s ktorým som sa stretla je, že byť vegetariánom je náročné a nepraktické. Áno, možno kedysi to tak bolo ale teraz existuje naozaj veľa vegetariánskych a vegánskych alternatív, či náhrad. Rovnako tak príprava vegetariánskych jedál nie je časovo ani inak náročná. Napríklad také moje obľúbené tofu s kari si viem uvariť za 20 minút. Od ľudí tiež často počúvam, že my vegetariáni jeme len zeleninu, ryžu, či zemiaky - nie, to tiež nie je pravda, naša strava je bohatá, chutná a často veľmi rozmanitá. Medzi moje obľúbené náhrady mäsa patrí tofu, tempeh a robi plátky. Všetky tieto rastlinné náhrady mäsa vieš veľmi rýchlo nájsť aj v supermarkete. Raz za čas si doprajem aj vegánsky fast-food, zbožňujem vegánsky burger s hranolkami, či vegánsku pizzu - to je také moje obľúbené cheat jedlo.

Na raňajky väčšinou jem kaše s ovocím, málokedy sa mi stane, že si dám niečo iné. Tieto kaše kupujem v zero waste obchode. Môj obľúbený životabudič je káva, tú si však zalievam len sójovým mliekom. Momentálne pracujem v Starom meste, takže sa veľmi často stravujem v okolitých reštauráciách, ktoré sú buď čisto vegánske alebo vegetariánske alternatívy.

Obedy cez týždeň kvôli ušetreniu času riešim prevažne takto. Robím si však aj týždenný nákup a môžem povedať, že vegetariánske, či vegánske alternatívy sú naozaj cenovo dostupné. Napríklad známe veľkoobchody ponúkajú stále viac chutných vegánskych potravín za skutočne výhodné ceny. Vieš tam nájsť potraviny od výmyslu sveta. Ak si niečo rada navarím, tak je to napríklad rýchle jedlo ako tofu s kari a so zeleninou, či bulgur so zeleninou.

Moje jednoduché tipy ako začať

V prvom rade nebuď na seba priveľmi prísny, skús najprv obmedziť mäso v jedálničku, veď aj naši starí rodičia ho jedli maximálne dvakrát do týždňa. Ak sa ti podarí obmedziť toto mäso, začni postupne pridávať do stravy viac zeleniny a strukovín. Uvidíš, že po čase ti mäso prestane aj chýbať. Jedna dôležitá rada, ktorú však dávam každému je, že netreba zabudnúť do stravy pravidelne dopĺňať vitamín B12, ktorý sa z rastlinnej stravy nedá získať.

Tento vitamín je pre naše telo veľmi dôležitý, nájdeš ho v lekárni alebo v drogérii, určite si ho kúp. Ak chceš skúsiť život bez mäsa, rovnako tak ti odporúčam sledovať na sociálnych sieťach profily ako Surová dcérka, či iniciatívu Jem pre Zem. Myslím si, že každý z nás by sa mal aspoň trochu snažiť obmedziť spotrebu mäsa vo svojom jedálničku. V roku 1961 priemerný človek spotreboval 23 kg mäsa za rok, v roku 2014 to bolo neuveriteľných 43 kg mäsa za rok a táto spotreba stále narastá. Za posledných 50 rokov to rapídne stúpa. Rovnako to je aj na Slovensku. Bežný Slovák zje za rok 70 kg mäsa, čo je dvojnásobne viac ako je celosvetový priemer.

Najhoršie je hovädzie

Vedel si o tom, že na výrobu 1 kg hovädzieho mäsa sa spotrebuje cez 15 000 litrov vody? Svetová meteorologická organizácia dlhodobo varuje, že v roku 2050 budú miliardy ľudí čeliť nedostatku vody. Hrozivé je aj to, že neustále rastie aj plytvanie mäsom, ročne vyhodíme toľko mäsa, akoby sme zabili 750 000 kráv a nikdy ich nezjedli.

Živočíšna výroba naozaj plytvá zdrojmi ktoré budeme v skutočnosti fakt potrebovať. Každý z nás už hádam vie, že živočíšna výroba škodí životnému prostrediu, prispieva ku odlesňovaniu, porušuje práva zvierat, rovnako tak škodí aj ľudskému zdraviu. Myslím si, že každý z nás môže byť súčasťou zmeny a aspoň tú spotrebu mäsa v nejakej miere obmedziť. Na svete existuje toľko skvelých a chutných alternatív.

Ak ťa moje argumenty nepresvedčili o tom, prečo začať tak si skús pozrieť dokument Forks Over Knives, Dominion alebo Cowspiracy. Ak nevieš kde alebo ako začať, ako som už spomínala, iniciatíva Jem pre zem ponúka rôzne zaujímavé spôsoby ako začať s vegánskou alebo vegetariánskou stravou. Každý január sa môžeš zapojiť aj do výzvy s názvom Veganuary.

Moja obľúbená zahraničná influencerka je aj Deliciously Ella. Rovnako tak mám rada Surovú Dcérku, Soňu Makranskú, známu ako sova_huhu, či Barború Kyškovú známu ako Rebarboraveganblog. Naozaj to skús, tých alternatív ako prejsť na živočíšnu výrobu je veľmi veľa. Nemusíš sa hneď stať vegetariánom alebo vegánom. Stačí, ak obmedzíš tak veľkú spotrebu mäsa vo svojom jedálničku. Možností je veľa, od flexitariánstva až po vegánstvo. Skús to, nič nestratíš - naopak môžeš veľa získať. A ak ti mám dať jednu radu, nedaj sa odradiť okolím a ani žiadnymi narážkami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:38