influencerYoutube/MAREK ŠOUN
StoryEditor

Točí pochybné diskreditačné videá, štátu dlží státisíce eur. Kto je influencer Šoun?

Lukáš Kovalčík29.01.2022., 11:00h
Influencermi nie sú len ľudia ako Rytmus, Plačková či Gogo. Týmto termínom môžeme označiť aj ľudí, ktorí vytvárajú videá s diametrálne odlišným obsahom.
Lajkuj Brainee.sk na

V posledných rokoch si na Slovensku, bohužiaľ, upevnila svoje miesto dezinformačná scéna. Medzi jej „hviezdy“ patrí napríklad hnutie Občiansky tribunál, internetový agresor Danny Kollár či napríklad lekár s pochybnou povesťou Peter Lipták a mnoho ďalších.

V konšpiračných vodách internetu je známou postavou aj Marek Šoun. Viacero jeho videí bolo virálnych a zasiahlo obrovský počet ľudí.

Muž, ktorý sám seba označuje za aktivistu, vo svojich videách často útočí na prezidentku Zuzanu Čaputovú či brojí proti pandemickým opatreniam, ktoré nazýva aparteidom. V minulosti tiež organizoval protest antivaxerov pred domom lekára Petra Sabaku, či sa dokonca pokúsil natočiť „diskreditačné video“, v ktorom anonymný muž v kapucni rozpráva historky o ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi.

Diskreditačné video

„V rokoch 2011 až 2014 sme na vlastné oči videli pána Sulíka brať tvrdé drogy, a holdovať rôznym sexuálnym nerestiam,“ hovorí muž v kapucni vo videu. Zakrytý muž vystupuje ako zamestnanec ministerstva hospodárstva.

Video vôbec nepôsobí vierohodne, a pripomína skôr chabý herecký výkon. Údajný zamestnanec ministerstva sa vo videu odvoláva aj na minuloročný výrok šéfa strany Smer-SD Roberta Fica o tom, že viacero ľudí v parlamente užíva drogy. 

Protest

Šoun nedávno vystúpil aj na bratislavskom proteste proti obrannej dohode s USA. Počas svojho rozprávania si samozrejme zakonšpiroval o predmete tejto zmluvy, a nezabudol ministra obrany Naďa označiť za „vlastizradcu“.

„Jeden z top vlastizradcov Slovenskej republiky je Jaroslav Naď, ktorý bol predurčený dlhými rokmi štúdia v NATO, aby sa stal ministrom obrany a dotiahol túto zmluvu k úspechu,“ prihováral sa protestujúcim Šoun.  Potom poďakoval všetkým opozičným stranám, ktoré sa postavili proti tejto zmluve. Medzi najväčších kritikov obrannej dohody s USA patrí práve strana Smer či hnutie Republika.

Zadržaní záchranári

V decembri minulého roka došlo k známemu incidentu, pri ktorom polícia zadržala protestujúcich zdravotníkov. Zadržaných záchranárov vtedy v policajnej cele navštívil Robert Fico a ponúkal im pomoc. Viac sme o tom písali v tomto článku. Zdravotníci však túto pomoc odmietli. Na policajnej stanici sa vtedy nachádzal aj dezinformátor Šoun, ktorý tam natáčal video.

„Sme na mieste, dokonca aj pán Robert Fico je vnútri, prišiel sa zastať, prišiel zistiť, čo sa deje," hovorí influencer.

Zlé vzťahy a dlhy

O Šounovi sa vie, že s viacerými „kolegami" z dezinfoscény má zlé vzťahy. S hoaxerom Dannym Kollárom sú úplne na nože, na meno nevie prísť ani Martinovi Daňovi. Všetci traja menovaní si adresovali viacero nelichotivých odkazov prostredníctvom videí.

Vyzerá to tak, že nie najlepšie vzťahy má Šoun aj so svojou vlastnou dcérou, ktorá sa k jeho osobe vyjadrila vo videu už pred časom. Šounova dcéra tvrdí, že influencer dlží jej a jej matke na alimentoch 3500 eur.

Naopak, dobré vzťahy má s poslancom a podpredsedom strany Smer-SD Ľubošom Blahom, ktorého statusy zvykne často zdieľať na sociálnych sieťach.

Dlhy Screenshot Finstat

Podľa verejne dostupných informácií z ORSR Marek Šoun figuruje vo firme FORTIX a.s., ktorá štátu dlží viac ako 500-tisíc eur, ako člen predstavenstva.​

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. apríl 2024 06:34