Pollák mladšíTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Rasistický vtip v známom denníku pobúril ľudí. Poslanec podáva podnet na Tlačovú radu

TASRLukáš Kovalčík11.01.2022., 08:18h
Redakcia denníka Plus 1 deň zverejnila na svojej spravodajskej stránke rasistický vtip.
Lajkuj Brainee.sk na

Bulvárny portál Pluska.sk uverejňuje na svojej stránke pravidelne takzvaný vtip dňa. V pondelok však redakcia siahla po takom, ktorý u mnohých ľudí vyvolal nevôľu.

Potom, ako sa na nich verejnosť obrátila s kritikou, rozhodli sa ho stiahnuť a za svoj čin sa ospravedlnili. Vtip vraj majú z externého zdroja a poverený pracovník jeho obsah vopred neskontroloval.

Rasistický vtip

„Aké pole je treba na to, aby vás Cigáni neokradli – zemiakové, repkové alebo iné? Najlepšie mínové,“ napísali.

Na internete sa okamžite strhla lavína pobúrenia a vyjadrili sa k nemu aj viaceré známe osobnosti. „Niekto tento vtip napísať musel a niekto jeho obsah skontrolovať mal. Žiaľ, nestalo sa. Denník Plus 1 deň je teraz zodpovedný za to, koľko ľudí ľudí tento „vtip“ bude používať," upozornil poslanec OĽaNO a podpredseda výboru pre ľudské práva a menšiny Peter Pollák mladší.

Pollák mladší podal podnet na Tlačovú radu

Podľa Polláka je táto situácia veľmi podobná konaniu poslanca Milana Mazureka. Ten niekoľkokrát napísal na sociálne siete extrémistický status a neskôr ho vymazal. Ale až potom, ako si ho všimli tisícky ľudí a začali ho zdieľať.

„Niečo také sa diať nesmie. A je jedno, či je to zámer, alebo nie. Preto som sa rozhodol podať podnet na Tlačovú radu, ktorej úlohou je práve ochrana novinárskej etiky. Očakávam, že redakcia urobí v súvislosti so zlyhaním človeka razantné kroky a vyvodí zodpovednosť. V slušnej spoločnosti podobné vtipy nemajú miesto," dodal Pollák.

Pohoršil aj Šortyho

Rasistický vtip na sociálnej sieti okomentoval aj známy moderátor a raper Šorty. „Ten kto ma pozná vie, že nie som ten typ romáka, čo sa urazí za každú narážku na Cigánov v rámci srandy. Z úst ľudí v mojom kruhu pohoda, veď sa snáď z toho nepo* eriem. Ale capnúť vtip o Cigánoch v rubrike “Vtip dňa” v čítanom bulvárnom denníku je pekné * ovno ,“ napísal rozhorčený moderátor v poste na svojej facebookovej stránke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:05