TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Vraždy, drogy, podvody či zločinecká skupina. Starosta malej slovenskej dediny sa nezastavil pred ničím

TASR13.12.2021., 11:08h
Starosta Dolného Chotára František Dora je vinný z objednávok viacerých vrážd, činnosti v prospech zločineckej skupiny sátorovcov i ekonomickej trestnej činnosti. V pondelok o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.
Lajkuj Brainee.sk na

Starosta Dolného Chotára František Dora dostal 25-ročný trest odňatia slobody, trest prepadnutia majetku i trojročný ochranný dohľad. Súhrnný 25-ročný trest dostal tiež jeho syn František Dora ml. a na úhrnný 25-ročný trest odsúdili aj Ladislava A. Senát v prípade Rolanda Sz. upustil od uloženia trestu. Už skôr bol odsúdený na 18 rokov. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

​„Minimálne od roku 2000 do 1. decembra 2010 poskytoval skupine prostriedky, služby a vytváral podmienky na zachovanie skupiny sátorovcov,” vyhlásila predsedníčka senátu Pamela Záleská. Súhrnný 25-ročný trest dostal tiež jeho syn František Dora ml. Syn starostu Dolného Chotára je vinný z objednávky dvoch vrážd a ekonomickej trestnej činnosti.

Senát odsúdil z vykonania dvoch vrážd a za drogový prečin Ladislava A. na 25-ročný úhrnný trest. V prípade Rolanda Sz., ktorý sa mal podieľať na vykonaní jednej z objednaných vrážd, súd upustil od uloženia trestu. Roland Sz. bol už skôr odsúdený na 18 rokov. Všetci si majú odpykať svoje tresty v ústave s najprísnejším stupňom stráženia.

František Dora TASR/Jakub Kotian

​František Dora st. a Roland Sz. majú tiež povinnosť nahradiť poškodeným nemajetkovú ujmu 10-tisíc eur a sociálnej poisťovni takmer 100-tisíc eur. Nemajetkovú ujmu 10-tisíc eur majú poškodeným nahradiť aj František Dora ml. a Ladislav A. Nahradiť majú i vzniknutú škodu v hodnote takmer 10-tisíc eur.

V prípade priznaní Františka Doru ml. a Ladislava A. absentovala podľa Záleskej úprimná ľútosť. ​„Ani u jedného súd nezohľadnil poľahčujúcu okolnosť spočívajúcu v priznaní,” vyhlásila s tým, že išlo o vypočítavosť, keďže k ich priznaniam prišlo až po roku a pol trvania konania.

František Dora, jeho syn František Dora mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelili obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Účelom vrážd malo byť umlčanie tzv. bielych koní. Niektoré svoje obete mali zastaviť pod zámienkou policajnej kontroly, v policajnom prestrojení ich mali presunúť do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny.

Obeti mali dať na ruky putá, niekoľko hodín ju strážiť a potom presunúť na miesto s vykopaným hrobom. Tam ju mali zaškrtiť. Za skutok mali vykonávatelia dostať vtedajšie tri milióny korún. Skupina sátorovcov mala mať na svedomí podľa neoficiálnych informácií približne 100 ľudských životov.

​Starosta Dolného Chotára, ktorému prokurátor navrhoval doživotie, pritom len pred pár dňami opätovne poprel svoju vinu. Uviedol to počas svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Spolu s ďalšou trojicou mužov bol obžalovaný z objednávok či vykonania viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov.

„Vo všetkých bodoch obžaloby som nevinný. Za celý život som sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti, naopak, ľuďom som vždy pomáhal,” uviedol František Dora. Súd požiadal v záverečnej reči o oslobodenie spod obžaloby vo všetkých bodoch. Jeho obhajca Ľudovít Štanglovič tvrdí, že trestné konanie sprevádzali viaceré procesné pochybenia.

„Máme vážne pochybnosti o zákonnosti jednotlivých úkonov,” povedal. Tiež spochybnil vierohodnosť niektorých svedeckých výpovedí. Podotkol, že jeho klientovi nebolo umožnené preukázať svoju nevinu nevykonaním navrhovaných dôkazov.

František Dora mladší TASR/Jakub Kotian

​Advokát Marek Para, ktorý zastupuje Františka Doru mladšieho, tvrdil, že jeho klient počas procesu relevantne vysvetlil, že nie je objednávateľom predmetných skutkov. „Súhlasím s prednesom prokurátora, ktorý navrhol zmenu právneho posúdenia jeho účastníctva na skutkoch a zároveň aj mimoriadne zníženie trestu,” zdôraznil.

Obhajoba Ladislava A. vzhľadom na jeho priznanie navrhol uznať klienta za vinného pri uložení trestu na dolnej hranici trestnej sadzby. Ladislav A. vyjadril nad svojimi skutkami ľútosť. „Vykonané dokazovanie jednoznačne preukázalo, že voči obvinenému neexistuje dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu vraždy,” vyhlásil obhajca štvrtého obžalovaného Rolanda Sz. Matej Krajči.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:55