Muž sa po viac ako 30 rokoch priznal k vražde svojej manželky. Roky trval na svojej nevinefacebook.com/Sabaneteros047
StoryEditor

Muž sa po tridsiatich rokoch priznal k vražde manželky. Prečo tak dlho trval na svojej nevine?

ros24.10.2021., 11:00h
Bývalého plastického chirurga Roberta Bierenbauma z vraždy manželky obvinili ešte v roku 2000. Dlhé roky však trval na svojej nevine.
Lajkuj Brainee.sk na

Ako uvádza portál ABC News, Robert Bierenbaum sa priznal k vražde počas vypočutia výboru pre podmienečné prepustenie v decembri minulého roka. To je presne 36 rokov po tom, čo jeho manželka Gail Katz zmizla. Po viac ako 30 rokoch, čo tvrdil, že je nevinný, tak verejnosť prišla na to, že bývalý plastický chirurg zabil svoju manželku a vyhodil jej telo z lietadla.

Telo jeho manželky sa nikdy nenašlo. „Chcel som, aby na mňa prestala kričať, a zaútočil som na ňu,“ uvádza sa v prepise nahrávky počas vypočúvania, ktorý získala stanica ABC News. Svoju ženu uškrtil, jej telo dostal do lietadla, kde s ním vyletel nad oceán a zhodil ho dole. Podľa prepisu tiež uviedol, že zabil svoju manželku, pretože bol „nevyzretý“ a „nerozumel, ako sa vysporiadať s hnevom“. Týmto priznaním všetkých šokoval.

Rodinná idylka

Keď sa Gail Katz začiatkom 80. rokov stretla s Bierenbaumom, zdal sa byť dokonalým chlapom. V tom čase študovala na vysokej škole a pracovala na Manhattane. Bol to pekný chirurg, ktorý hovoril viacerými jazykmi a mal vášeň pre varenie, lyžovanie a pilotovanie malých lietadiel. Ženy brával na krátke lety počas romantického rande.

Vďaka tejto vášni voči lietadlám ho prokurátori usvedčili a presvedčili sudcu, že Bierenbaum zavraždil svoju ženu. Odsúdili ho na pätnásť rokov. „Spočiatku ich vzťah vyzeral magicky,“ myslí si Katzovej sestra Alayne. Vraj spolu išli na veľmi zvláštne dvojité rande v sushi reštaurácii, kde Bierenbaum strčil jedlo do úst jej sestry a potom to skúsil aj na Alayne. Jedného dňa jej sestra volala a hystericky plakala, pretože sa Bierenbaum pokúsil utopiť mačku záchode. Napriek tomu sa za neho vydala. Gail vraj sestre tvrdila, že ich vzťah bude fungovať aj naďalej.

S odstupom času si však príbuzní všimli, že ich manželstvo je čoraz toxickejšie. Bierenbaum sa ale vedel ovládať. Raz v noci ho Alayne prichytila, ako dusí svoju manželku. Polícia s tým však nič neurobila. Nakoniec Bierenbaum opustil svoju ženu, keďže sa obával, že by ju mohol zabiť. Následne, 7. júla 1985 Gail Katz zmizla.

Doteraz ju nenašli. Bierenbaum mal mnoho ďalších žien. Vyšetrovatelia nakoniec prišli na to, že si rád požičiaval lietadlá a inak tomu nebolo ani v osudný deň. Lekár mal zabiť svoju manželku a zhodiť jej telo z lietadla do oceánu. V tom čase však voči nemu nemali dostatok dôkazov.

Muž najprv úradom povedal, že jeho manželka vybehla z ich bytu po tom, čo sa 7. júla 1985 dostali do ostrej hádky. Povedal, že verí, že Katz sa išla na chvíľu schladiť do Central Parku, ale domov sa už nevrátila. Krátko na to nahlásil jej nezvestnosť. Policajtom údajne povedal, že keď jeho manželka zmizla, celý deň bol vo svojom dome. Vraj išla navštíviť svojich priateľov a rodinu.

Vrah sa po rokoch priznal Vrah sa po rokoch priznal youtube.com

Nič voči nemu nemali

O niekoľko mesiacov neskôr sa úrady dozvedeli, že Bierenbaum si prenajal a pilotoval lietadlo niekoľko hodín po Katzovej zmiznutí. Keďže však nemali dosť dôkazov, prípad uzavreli. V roku 1997 ho opäť otvorili. Jedna jeho bývalá priateľka poznamenala, že s ním bola raz v noci, keď mu zavolali policajti z New Yorku. Vraj si mysleli, že našli jeho ženu. Podľa vyšetrovateľov im povedal, že im zavolá neskôr. „Pochybujem, že je to Gail,“ vyjadril sa Bierenbaum pred svojou priateľkou, vďaka čomu vyšetrovatelia v prípade postúpili. 

V roku 2000 ho obvinili z vraždy druhého stupňa. Pätnásť rokov po jej zmiznutí sa konečne dostal pred súd za smrť svojej manželky. „Vedeli sme, že to bude najťažšia skúška, akú sme kedy mali. Žiadna kriminalistika, žiadni očití svedkovia,“ tvrdia vyšetrovatelia. 

Jednou z najväčších prekážok v procese pre prokurátorov bolo presvedčiť porotu, že Bierenbaum dokáže letieť s malým lietadlom, a zároveň z neho vytlačiť telo. Túto scénu sa rozhodli aj názorne natočiť. Chceli tým ukázať, že je niečo také možné.

Bierenbaumova obhajoba sa snažila vykresliť Gail Katzovú ako nestabilnú ženu s problémami duševného zdravia a problémami s drogami, ale jej sestra povedala, že nič z toho nie je pravda. Predvolali svedka, textilného výrobcu na dôchodku, ktorý tvrdil, že videl Gail v obchode s bagetami niekoľko dní po jej zmiznutí. Prokurátori však ľahko uviedli, že žena, ktorú opísal, nezodpovedala popisu obeti. Bierenbauma odsúdili na 20 rokov až doživotie, vždy však trval na svojej nevine. Po viac ako 30 rokoch v base sa k ohavnému činu konečne priznal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:54