Bezdomovec na Račianskom mýte (ilustračné foto)Unsplash/Jonathan Rados
StoryEditor

V parku na Račianskom mýte dochádza k násiliu na ľuďoch bez domova

TASR29.11.2021., 10:57h
V parku na Račianskom mýte, ale aj v areáli Kuchajdy v bratislavskom Novom Meste má SBS, ktorá dohliada na verejný poriadok, fyzicky napádať ľudí bez domova.
Lajkuj Brainee.sk na

Tvrdí to riaditeľka občianskeho združenia (OZ) Vagus Alexandra Kárová, odvolávajúc sa na podnety niektorých klientov i občanov. Jej počínanie označila za brutálne a neakceptovateľné. Mestská časť obvinenia odmieta.

Násilie na bezdomovcoch

Samospráva zároveň pripomína, že otázka riešenia bezdomovectva jej nie je ľahostajná, o čom má svedčiť aj dlhoročná spolupráca s viacerými združeniami a organizáciami.

„Podľa výpovedí rôznych našich klientov dochádza na mieste k slovným, no najmä fyzickým útokom. Ľudia bez domova sú vyháňaní z parku kopancami do chrbtov, bývajú sotení na zem. Niektorí mali byť napadnutí zozadu, bez predošlého vyzvania, aby opustili priestor," konštatuje Kárová. Niektorých mali podľa nej napadnúť a vyhodiť z parku, aj keď tam len nečinne sedeli, či tadiaľ len prechádzali, prípadne v rámci pracovnej terapie upratovali.

Riaditeľka združenia si uvedomuje, že verejné priestranstvo na Račianskom mýte využívajú niektoré skupiny ľudí na užívanie alkoholu a svojím správaním obťažujú okolie. Prípadné problémy treba podľa nej riešiť políciou, najatie SBS označila za kontroverzné a pravdepodobne i nezákonné.

​V otvorenom liste združenie požaduje vypovedanie zmluvy s SBS a poslanecký zbor spolu so starostom Rudolfom Kusým vyzýva na riešenie situácie. Samosprávy považuje za kľúčových partnerov v otázke riešenie bezdomovectva. Dlhodobo však bojuje s nezáujmom väčšiny mestských častí riešiť problémy spoločne a systematicky.

V parku na Račianskom mýte dochádza k útokom na ľudí bez domova Račianske mýto Facebook/Pavol Troiak

​Najatie SBS odôvodňuje mestská časť desiatkami podnetov od miestnych obyvateľov, ktorí upozorňovali na kritickú situáciu na Račianskom mýte, ktorú nedokázala uspokojivo vyriešiť mestská ani štátna polícia. Takéto riešenie zachytila aj v iných samosprávach.

Problémová lokalita

„Nemáme vedomosť o tom, že by pracovníci SBS postupovali inak, ako v súlade so zákonom. Overovali sme situáciu aj na polícii a tá neeviduje žiadne oznámenie, ktoré by korešpondovalo so spomínanými obvineniami,“ povedal pre TASR Kusý s tým, že pre príchod zimného obdobia činnosť SBS končí, bez ohľadu na list.

Polícia hodnotí lokalitu ako problémovú z pohľadu množstva priestupkov a trestných činov zo strany ľudí bez domova. Situácia sa zhoršila najmä v posledných mesiacoch. Počet podnetov zvýšil aj fakt, že vedľa parku je denné centrum pre ľudí bez domova a park sa tak stal miestom ich stretávania.

„Polícia v tejto komunite opakovane našla ľudí, ktorí sa vyhýbali nástupu na výkon trestu, prípadne tu musela opakovane zasahovať, pretože títo ľudia boli nebezpeční voči seniorom a matkám s deťmi. Opakovane sme v parku našli použité injekčné striekačky," priblížil Kusý.

Starosta vyjadril isté sklamanie, že si združenie vybralo cestu otvorených listov, miesto toho, aby si svoje podozrenia najskôr prešli s nimi. „O to viac, že združenie nereagovalo na naše výzvy na spoluprácu v tejto oblasti," podotkol Kusý.

Pripomenul, že mestská časť dlhodobo spolupracuje s viacerými organizáciami a združeniami, ktoré významnou mierou pomáhajú aj pri riešení situácie ľudí bez domova.

Ako jedna z mála mestských častí je na úrade zriadená aj pozícia pracovníčky, ktorá sa venuje ľuďom bez domova priamo v teréne. Po zhruba 20 rokoch sa napríklad stala minulosťou jedna z najväčších komunít v Bratislave, z ktorej sa podarilo väčšinu začleniť opäť do „normálneho života".

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:32