HN/Jana Šimíčková
StoryEditor

Protestujúci sú pred Úradom vlády. Zablokovali dopravu, na mieste sú aj ťažkoodenci

TASR17.11.2021., 16:40h
Bratislavskí policajti zatiaľ pri stredajších protestoch nezaznamenali prípady narušenia verejného poriadku alebo inej protiprávnej činnosti.
Lajkuj Brainee.sk na

„V súvislosti s dnešnými verejnými zhromaždeniami, ktoré sa konajú na viacerých miestach v Bratislave, prijala polícia adekvátne opatrenia. Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejný poriadok,” uviedli policajti na sociálnej sieti.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo avizoval, že v Bratislave je v stredu ohlásených desať protestov a zhromaždení. Nočný primátor Bratislavy a bezpečnostný manažér Martin Královič ľuďom odporučil, aby sa v stredu vyhli najmä okoliu Národnej rady SR či Úradu vlády SR. Účastníkov protestov zároveň vyzval, aby boli ohľaduplní k mestu a jeho obyvateľom.

Protestujúci v Bratislave TASR/Dano Veselský

Na Ficov protest prišli len stovky ľudí

Vedenie Smeru-SD položilo vence k pamätníku Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady. Na protestné zhromaždenie prišli v stredu stovky ľudí, zaplnili celé námestie pred parlamentom. S príhovormi vystúpili predstavitelia Smeru-SD.

Líder Smeru-SD Robert Fico zas poznamenal, že na mieste sú ozbrojení policajti. Podľa vlastných slov im nechce vyčítať, že si robia svoju prácu, odkázal však dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), že na proteste sú slušní ľudia.

Dav pred parlamentom vyjadruje kritiku voči vláde a protipandemickým opatreniam HN/Nina Janešíková

​Kritizoval vládu aj pre neriešenie zdražovania a prezidentku SR Zuzanu Čaputovú za zmarenie referenda. Nevylúčil opätovný zber podpisov pod referendum za predčasné voľby. „Nech žije Dubček! Nech žije Slovensko! Za predčasné parlamentné voľby!” ukončil prejav.

Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj „rúška dole”, po Ficovom prejave zas „Nech žije Smer”. Časť protestujúcich ostala na mieste aj po odchode vedenia strany. Na mieste sú naďalej pripravení aj príslušníci Policajného zboru. Priamo k budove parlamentu verejnosť počas akcie nepúšťali.

Jednu osobu polícia zadržala

Krátko pred 14.30 h bol z priestoru pred budovou Národnej rady SR predvedený 59-ročný muž. Dôvodom jeho predvedenia bolo porušenie ustanovení priestupku proti verejnému poriadku zákona č. 372/1990 Zb. Muž bol eskortovaný na príslušné policajné oddelenie. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Dav ľudí naďalej protestuje aj na ohlásenom občianskom generálnom štrajku na bratislavskom Župnom námestí. Na pódiu sa vystriedali viacerí rečníci, kritizovali najmä pandemické opatrenia a kroky vlády, či prezidentky SR Zuzany Čaputovej.
Na Šafárikovom námestí zas vystúpili okrem rôznych osobností aj poslanci NR SR pôsobiaci v hnutí Republika.

Ľudí vyzývali, aby si nenechali vziať svoje práva a slobody súčasnou vládnou garnitúrou. Kritizovali predstaviteľov koalície a pripisovali im zodpovednosť za zlý stav na Slovensku. Dav tvorili rovnako stovky ľudí, skandovali heslá proti vláde i opatreniam.

Protestujúci blokujú dopravu

Protestujúci sa z bratislavského Šafárikovho námestia v stredu podvečer začali presúvať pred Úrad vlády (ÚV) SR. Dav tvorený viacerými stovkami občanov pritom zablokoval dopravu v okolí Kamenného námestia a priľahlých uliciach. Dopravný podnik Bratislava (DPB) musel odkloniť niektoré linky hromadnej dopravy.

„Hliadky bratislavských policajtov momentálne dohliadajú na bezpečnosť účastníkov verejného zhromaždenia, ktorí sa krátko po 16.30 h začali presúvať zo Šafárikovho námestia na Námestie slobody,” ozrejmil bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Situáciu podľa jeho slov polícia naďalej monitoruje. Ak by došlo k narušeniu verejného poriadku, či páchaniu inej protiprávnej činnosti polícia je podľa jeho slov pripravená v zmysle zákona zakročiť. Z dôvodu presunu protestujúcich je v hlavnom meste prerušená premávka liniek MHD 3, 4 a 9. Tie sú mimoriadne ukončené pred vstupom do centra mesta.

Protesty v Bratislave TASR/Dano Veselský

​Keďže sú všetky obchádzkové trasy uzavreté, nemajú možnosť pokračovať do Karlovej Vsi, Dúbravky, Ružinova, Rače a Petržalky, informuje DPB na sociálnej sieti. „Premáva iba električka 1 po mimoriadnej trase Hlavná stanica - Blumentál - Stanica Vinohrady,” priblížil.

„Medzi zastávkami Blumentál a Farského premáva náhradná autobusová linka X3. Linka neobsahuje zastávky Sad Janka Kráľa, Šafárikovo námestie, Centrum, Mariánska a Americké námestie,” dodal DPB. Deklaruje, že situáciu rieši a bude informovať o ďalšom pokračovaní.

​K presunu protestujúcich vyzval na akcii jeden z poslancov NR SR pôsobiaci v mimoparlamentnom hnutí Republika Milan Mazurek. Na pódiu hovoril o prechádzke celou Bratislavou a vyslaní silného politického signálu i signálu boja, odvahy a túžby po slobode.

„A keď táto vláda nebude počúvať, pôjdeme a urobíme všetko preto, aby táto vláda skončila zo dňa na deň,” vyhlásil s tým, že už nie je čas na referendum a vyzval vládu k okamžitej demisii.

Polícia sa dôkladne pripravila

S ľuďmi, ktorí sa rozhodnú ísť na protesty, budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. „Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,” poznamenali policajti.

Protestujúci v Bratislave TASR/Dano Veselský

​Dopravní policajti budú priebežne monitorovať dopravno-bezpečnostnú situáciu v Bratislave a v prípade komplikácií ju budú usmerňovať. Polícia preto vyzýva vodičov, aby rešpektovali jej pokyny. „O prípadných aktuálnych zmenách v doprave budeme verejnosť priebežne informovať,” podotkli policajti.

Zároveň vyzvali ľudí, aby počas konania demonštrácií zvážili presun autami. Pokiaľ je to možné, mali by sa vyhnúť centru Bratislavy a zvoliť alternatívnu trasu.

Protestujúci v Bratislave TASR/Dano Veselský

​Bratislavskí policajti apelujú na osoby, ktoré sa na týchto zhromaždeniach plánujú zúčastniť, aby so sebou nebrali pyrotechnické výrobky, chladné alebo strelné zbrane, prípadne iné predmety, ktoré by bolo možné využiť na útok.

„Policajti budú situáciu operatívne monitorovať, priebežne vyhodnocovať a postupovať v zmysle zákona o policajnom zbore,” deklarujú. V prípade, ak dôjde na protestoch k narušeniu verejného poriadku, prípadne k páchaniu protiprávnej činnosti, policajti využijú oprávnenia dané zákonom za účelom obnovenia verejného poriadku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:44