Facebook/Jojo Hronkovič, Čo Vy na to , občania ?
StoryEditor

VIDEO Nájazdy antirúškarov majú dohru. Odporcovia opatrení hovoria o totalite, zastal si ich Fico aj Kotleba

TASR05.11.2021., 15:30h
Skupiny odporcov opatrení na sociálnych sieťach zdieľajú osobné údaje policajtov zapojených do útoku a supermarket Lidl označujú za fašistický. Na ich stranu sa postavili aj niektoré vládne strany.
Lajkuj Brainee.sk na

Zásah policajtov v piešťanskom supermarkete má dohru na internete. Ľudia sa rozdelili na dva tábory - zatiaľ čo odporcovia opatrení hovoria o novej totalite, ostatní si zastávajú policajtov. Podobné skupiny sa vytvorili aj v parlamente. 

Antirúškari sa presunuli od útokov na vakcinačné tímy na supermarkety. Slovenská aliancia moderného obchodu, združujúca najväčších predajcov potravín na Slovensku, pritom už minulý týždeň upozorňovala na stupňujúce sa problémy v obchodných prevádzkach vyvolávané správaním sa skupín ľudí bez náležitého nosenia rúšok.

Nájazd v Piešťanoch nebol prvý

Ani to však odporcov opatrení neodradilo od toho, aby, podobne ako naposledy v Prievidzi, zobrali útokom supermarket Lidl. Nájazdom tentokrát zobrali piešťanskú prevádzku, v ktorej rozhadzovali tovar a odmietali miesto opustiť. Dokazujú to videá na sociálnej sieti Facebook, pričom v priebehu dňa sa objavili ďalšie. 

Celá udalosť nabrala úplne nový spád práve na sociálnych sieťach. Ľudia v antivaxerských skupinách hovoria o novej totalite a nechýbajú ani vyhrážky smrťou policajtom. „Chce to bojkotovať fašistický obchod. Ja osobne tam naložím košík a odídem, u fašistov nekupujem,” napísal jeden z nich.

Keď vchádzajú, rúško majú

„Obchodníci nedokážu takýmto situáciám efektívne zabrániť vlastnými silami. Jednak preto, lebo v čase, keď vchádzajú do predajne okolo zamestnanca SBS, majú rúško nasadené a zložia si ho až následne v predajni. Tiež však preto, lebo sú v početnej presile. Jedinou našou možnosťou je apelovať na týchto ľudí, aby si rúška nasadili, a po neuposlúchnutí zavolať políciu, čo aj robíme,“ priblížil predseda aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Polícia zásah obhajuje

„V situácii, kedy Slovensko čelí rekordnému nárastu infikovaných osôb a prudko stúpa počet hospitalizácií sa skupina ľudí, ktorých "nikto nebude obmedzovať" rozhodla obsadiť priestor za pokladňami a aj napriek výzvam polície a personálu si odmietla nasadiť prekrytie horných dýchacích ciest,“ napísala polícia na sociálnej sieti.

Ako pokračuje, „na videu je jasne viditeľné, že policajti sa protestujúcim najprv snažili slušne dohovoriť. Keď však nepomohli ani zákony a došlo aj k potýčke, polícia musela zakročiť. Smutným faktom je to, že na záberoch sa objavilo aj niekoľko detí, ktoré pravdepodobne patrili k protestujúcim.“

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie

Na mieste si celý prípad prevzal vyšetrovateľ a v súvislosti s udalosťou začal trestné stíhanie pre prečiny útoku na verejného činiteľa a výtržníctva. „Policajné hliadky obmedzili na osobnej slobode 3 mužov z Nitrianskeho kraja, ktorí sú v súčasnosti umiestnení v CPZ. Nadriadený vyhodnotil, že služobný zákrok bol vykonaný v súlade so zákonom.“

„Policajti stotožňujú všetky osoby, ktoré odmietali uposlúchnuť výzvy polície. Následne budú oznámené na príslušný RÚVZ na ďalšie konanie. Pravdepodobne ide o tie isté osoby, ktoré podobným spôsobom konajú aj v iných okresoch a krajoch. Dve osoby podali po útoku trestné oznámenie pre zneužitie právomoci verejného činiteľa, ktorými sa bude zaoberať Úrad inšpekčnej služby,“ dodáva polícia.

Fico a Kotleba na strane výtržníkov

Zásah policajtov v priebehu komentovali viaceré politické strany. Koaličná strana SaS sa postavila za policajtov a ostro odsúdila provokácie organizovanej skupiny antirúškarov. Za absolútne legitímny ho považuje aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Budem trvať na postihovaní takýchto ľudí,“ zdôraznil. Odsúdil, že sa rozširujú osobné údaje policajtov, poskytnúť im chce ochranu. Prijímať sa majú aj ďalšie opatrenia. Práve na sociálnych sieťach v skupinách odporcov očkovania majú údaje o polocajtoch kolovať. 

Naopak, na stranu výtržníkov sa postavila strana SMER-SD a ĽSNS. Exminister Kaliňák podotkol, že za 12 rokov vlád Smeru-SD ani pri protivládnych protestoch nezasahovali policajné zložky takýmto spôsobom. „Zvykol som stávať na strane policajtov, ale teraz som sa na to nemohol pozerať, pretože sa bili práve občania SR,“ povedal.

Fico dodal, že vzhľadom na aktuálnu situáciu sa obáva toho, ako to bude na Slovensku vyzerať počas 17. novembra. Strana na vtedy plánuje zhromaždenie, dopoludnia by mala mať podľa Ficových slov aj snem. Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba chce zase tému zásahu otvoriť na budúcotýždňovom brannobezpečnostnom výbore Národnej rady SR.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:46