Raz by sa chcela svojím koníčkom živiť.Archív Žofie Omelkovej/
StoryEditor

Parfumová recenzentka: Dávam si aj tri rôzne vône naraz. Ikonické zloženia známych kúskov sú prísne chránené

Vanessa Parašínová04.07.2024., 12:00h

Mainstreamové parfumy v bežných parfumériách ako Fann alebo Douglas sa cenami v súčasnosti vyšplhali na nehorázne sumy, prezradila pre Brainee zberateľka parfumov Žofia.

Lajkuj Brainee.sk na

Žofia Omelková, na TikToku známa aj ako perfume squirrel, je milovníčka parfumov, ktoré dlhé roky zbiera a recenzuje. Vo svojich videách rozpráva o ikonických i menej známych kúskoch, vzdeláva o parfumovom svete, hodnotí na základe vlastných skúseností a radí svojim sledovateľom, ako voňať čo najlepšie.

V našom rozhovore sa dozvieš, ako parfum správne používať, čo určuje jeho kvalitu, či si radšej vybrať originál alebo jeho lacnejšiu napodobeninu, alebo ktoré parfumy sú ideálne na blížiace sa horúce letné dni.

Kedy si v sebe objavila svoje nadšenie pre parfumy?

Parfumy a vône som milovala od malička, stránky v Avone som šúchala ako divá a dodnes mám v svoje detstvo spojené s vôňou lipy, ktorá voňala v babkinej záhrade, keď sme cez prázdniny chodili na chalupu na Kysuce. Seriózne som sa začala venovať parfumom zhruba pred pätnástimi rokmi.

Sú aj tvojou prácou?

Parfumy nie sú mojou prácou, no raz snáď budú. Zatiaľ sú aspoň krásnym koníčkom. V ideálnom svete by sa každý živil tým, čo ho baví, a tým pádom by to ani nebral ako prácu.

Zbierka tvojich parfumov sa blíži ku dvom stovkám. Nie je dilema vybrať si, ktorý dnes použiť?

Vždy mám nejaké selekcie na dané obdobie ako leto, zima a podobne, alebo svojich osobných favoritov. Všetky svoje parfumy reálne nepoužívam, z niektorých sa len teším, že ich mám v zbierke, lebo sú to napríklad rarity, ktoré sa už nevyrábajú alebo vintage kúsky, teda parfumy v pôvodných formuláciách aj flakónoch ako boli pôvodne vyrobené. Napríklad aj spred sto rokov, jednoducho niečo ako veteráni pri autách.

Ako vlastne vyzerá taký proces miešania/tvorby parfumu?

Proces miešania a tvorby parfumu je fascinujúci a komplexný. Na začiatku stojí vždy inšpirácia, ktorá môže pochádzať z rôznych zdrojov ako sú príroda, kultúra, spomienky či dokonca emócie. Na základe nej sa vytvorí základná predstava o vôni. Nasleduje výber ingrediencií a tvorba kompozície. Parfumy sú zvyčajne zložené z troch vrstiev – z hlavy, čo je prvá vôňa, ktorú cítime, zo srdca, teda strednej vrstvy a zo základu, ktorý pretrváva najdlhšie. Dôležitosť sa kladie na pomery ingrediencií, aby sa dosiahla dokonalá harmónia.

Nasleduje miešanie a testovanie, hotová zmes sa necháva zrieť niekoľko týždňov či mesiacov, aby sa všetky zložky dokonale spojili. Ďalej sa pridávajú stabilizátory a fixatíva, ktoré zabezpečia, že vôňa vydrží dlho. Hotový parfum sa plní do flakónov.

Posledným krokom je marketingová stratégia a uvedenie na trh. Proces tvorby parfumu je kombináciou umenia a vedy, kde sa kreatívna vízia snúbi s technickými zručnosťami na vytvorenie nádherných vôní.

image

Lucid o živote v Thajsku: Doslova som sem utiekla, líčeniu sa momentálne nevenujem. Všade vás príjmu, keď máte prachy

Strážia si firmy svoje postupy – tajomstvá? Existujú vône, ktorých zloženie pozná len zopár ľudí na svete?

Áno, existujú, okrem niektorých ultraniche značiek, v mojom ponímaní až artistických parfumov ako napríklad značky Toskovať, ktoré v zloženiach uvádzajú naozaj bizarnosti ako kreditné karty, krv a podobne. Nikto reálne nevie čo obsahujú aj známe parfumy ako Chanel N.5 alebo Guerlain Shalimar. Majú ikonicke zloženia, ktoré sú prísne chránené a len niekoľko ľudí ich plne pozná.

image

Vône milovala od svojho detstva.

Archív Žofie Omelkovej/

Čo je najčastejšie vyskytujúca sa zložka v parfumoch?

Nedá sa určiť jedna konkrétna zložka, v hlave parfumu bývajú často citrusové esenciálne oleje ako bergamot či citrón. Z kvetinových esencií je obľúbený najmä jazmín a ruža, v základe sa používajú často drevité tóny ako santalové drevo, vanilka, ambra. Taktiež pižmo, dnes už syntetické.

Aký je rozdiel medzi toaletnou vodou a parfumom?

Rozdiel je v percentuálnom zastúpení vonných zložiek – esenciálnych olejov. Najvyššie percento má parfumový extrakt tzv. čistý parfum.

150 eur za parfum. Za teba v pohode cena?

Mainstreamové parfumy v bežných parfumériách ako Fann alebo Douglas sa cenami v súčasnosti vyšplhali do nehoráznych výšin. Za 150 eur si už človek dokáže kúpiť parfum pre neho veľmi špecifický, s charakterom, vyrobený v malej sérii a bude sa cítiť výnimočne.

Na druhej strane existujú parfumy, ktorých ceny len začínajú pri niekoľkých stovkách eur, čiže cena je relatívny pojem. Niekto je ochotný si priplatiť za drahé oblečenie, niekto si fičí na iných veciach.

Koľko by si bola ochotná najviac investovať do parfumu?

V súčasnosti mám limit tak do 400 eur. Ešteže existujú vzorky, odstreky a podobne (smiech).

Ako si nájsť ten „svoj”? Predsa len sa hovorí, že jeden parfum môže voňať na každom inak..

Na to je jednoduchá odpoveď, stačí len skúšať, zistiť, ktoré zložky sa mi páčia a v akých kombináciách. Vyjasniť si na aké príležitosti parfum hľadám, či je to bežný deň, špeciálne udalosti, rande a podobne. Veľa čítať fóra a sledovať videá parfumových content creatorov, akým som aj ja.

Mýtusom asi je, že budem voňať, len ak na seba vylejem polovicu flakónu. Ako by sa mal parfum správne aplikovať?

Ideálne na hydratovanú, teda nanakrémovanú pokožku a hlavne na pulzné body na tele ako sú zápästia, krk, v lete aj do kolennej jamky alebo na členok.

Niektoré parfumy lepšie držia na oblečení, takže pokojne pár strekov aj naň. Pokiaľ však viem, že tekutina parfumu je tmavšej koňakovej farby a mám na sebe bielu blúzku, radšej sa tomu vyhnem.

Čo si pri ich zložení všímaš ty?

Čo sa týka chemického zloženia, poviem pravdu, že ho veľmi nekontrolujem, to za nás robí IFRA (medzinárodná parfumová asociácia), ktorá naozaj veľmi prísne stráži, ktoré látky sú alergénne, obmedzuje výrobcov v ich používaní a veľa ďalšieho.

Čo sa týka takého toho bežného zloženia parfumu, sledujem či obsahuje nejaké moje obľúbené kombinácie a za tie roky som sa už naozaj vytrénovala, že s celkom dobrou úspešnosťou viem posúdiť, či to je parfum, ktorý pre mňa stoji za skúšku alebo nie. Existujú však aj výnimky a niekedy prekvapím aj samú seba čo sa mi páči.

Čo je znakom kvalitného parfumu?

Kvalitné ingrediencie a syntetické molekuly, viacvrstvová kompozícia, súlad medzi hlavou, srdcom a základom. Výdrž je individuálna, nie každý potrebuje nosiť parfumy dlhotrvácne a radšej si ho reaplikuje viackrát za deň.

Primeraná projekcia, teda schopnosť parfumu byť cítiť na určitú vzdialenosť od nositeľa bez toho aby bol príliš agresívny, unikátnosť a originálne kombinácie ingrediencii sú znakmi jedinečnosti, balenie a prezentácia je už len krásnou bodkou.

Podľa čoho by sme si mali vyberať vôňu?

Samozrejme podľa toho, čo sa nám páči a ešte podľa toho, čo vo svojej kolekcii zatiaľ nemáme. Super by možno bolo vyskladať si takú parfumovú poličku, aby sme mali na každú príležitosť a ročné obdobie parfum podľa svojich preferencií.

Niektoré štúdie hovoria o tom, že si partnera vyberáme aj čuchom. O parfumoch máš veľa načítaného, myslíš si, že niekoho vôňa môže byť až takto rozhodujúca?

Určite áno, naša chémia – vôňa tela je podľa mňa veľmi dôležitá, ani mi nejde do hlavy, ako by som mohla vôbec byť s niekým, kto mi nevonia. A teraz sa nebavíme o tom, že sa musíme sprchovať trikrát denne a oblievať sa parfumami.

Je vhodné používať parfum a telový sprej naraz, alebo osobitne?

Každému jak je libo, stále hovorím, že parfumový svet nemá žiadne obmedzenia. Ja osobne si rada parfumy vrstvím, dám si aj dva alebo tri rôzne naraz! Keď je nejaký priveľmi drsný, niečím ho zjemním, napríklad aj jednoduchou vanilkou.

image

Raz by sa chcela svojím koníčkom živiť.

Archív Žofie Omelkovej/

Ako všetci vieme, takmer ku každému parfumu existuje i jeho lacnejšia napodobenina. Myslíš si, že môže niekedy stáť viac za to, alebo je originál nenahraditeľný a oplatí sa zainvestovať?

Niekedy aj motyka vystrelí a je vyrobený dupe, ktorý má vlastne lepšiu výdrž alebo projekciu ako originál, otázkou však je, či je správne podporovať firmy, ktoré vyrábajú parfumy inšpirované tými známymi. Ja hovorím, že všetko s mierou. Sama si kúpim aj arabské parfumy, ktoré sú veľmi často až nápadne podobné tým známym, ale je tam napríklad jemný orientálny twist a sú za zlomok ceny.

Na druhej strane mám v poslednej dobe pocit, že sa rozmohlo kopírovanie aj medzi niche značkami a nejaké obľúbené dna vôní ako napríklad Baccarat, Aventus, Erba Pura alebo Delina sa snažia nejakým spôsobom použiť vo svojich parfumoch tiež. Kvalita je kvalita a originál je len jeden, to časom pochopí každý milovník vôní. Keby nie som zberateľka a recenzentka parfumov, určite by som nepotrebovala vlastniť také množstvo.

image

Emma o živote v Holandsku: Rozrátavajú účet s presnosťou na centy, majú na to dokonca appku. O peniazoch sa bavia otvorene

Je nejaký známy parfum, ktorý je podľa teba absolútne „overrated”?

Nechcem byť zaujatá, ale ja osobne fakt nemám rada parfum Lancome La Vie Est Belle. To je pre mňa niečo strašné, vôbec to však neznamená, že si ho niekto iný nemôže užívať. To je aj dôvodom, prečo sa snažím na vône nepoužívať také pejoratívne a znevažujúce názvy ako grc, fuj a podobne. Keď sa mi niečo nepáči, jednoducho o tom vo svojich videách nehovorím… to je moje heslo (smiech).

Ak zrovna netestuješ nové vône, čomu sa vo svojom živote venuješ?

Momentálne som na materskej dovolenke s mladšou osem mesačnou dcérkou, takže moje dni sa točia okolo detí a starostlivosti o ne, okolo prechádzok, rodiny, sestier a našich psíkov. Od malička rada varím a pečiem, asi preto mám takú lásku ku gurmánskym vôňam tzv. koláčikovým.

Taktiež veľmi rada spím, takže keď mám možnosť dať si poobedného šlofíka s malou, neváham … poďme normalizovať spánok matiek cez deň, keďže noci sú pri malých deťoch aké sú (smiech). Najmä mám rada srandu, čo je asi očividné z môjho prejavu na sociálnych sieťach – serióznosť nie je moja silná stránka, nudní ľudia ma vážne štvú, život si treba užívať a hlavne pri tom krásne a zaujímavo voňať!

Aké tri parfumy by si odporučila na toto leto?

Nebudem sa hrať na fancy niche fanatičku, takže venujem tri tipy v troch rôznych cenových aj štýlových kategóriách. Prvým je Room 1015 Wavechild s hravou letnou vôňou, niečo ako melónové cukríky a morský vzduch. Druhým tipom je Akro Bake, ktorý vonia ako krásny citrónový koláč. Mojím tretím odporúčaným parfumom je Guerlain Terracota s nádychom slnečných kvetov, jazmínu, no proste dovolenkový vibe v elegantnejšom prevedení.

A jeden tip na unisex parfum, ktorý ocenia najmä páni, kde sa dá dostať za relatívne málo peňazí veľa muziky je Bois Imperial od Essentials parfums – toľko komplimentov ešte nezažili, to vám garantujem, projekcia u tohto parfumu je abnormálne nenormálna v tom najlepšom slova zmysle.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. október 2024 20:14