Lord of The DanceLord Of The Dance/
StoryEditor

Tanečníci trénujú aj dvanásť hodín, dodržiavajú prísne rutiny, prezradil pre Brainee kreatívny riaditeľ Lord of the Dance

Nikola Michalkova26.05.2024., 12:00h

Fenomén v tanečnom svete Lord of The Dance prichádza na Slovensko už 3. a 4. júna. Vystúpia v Bratislave a Košiciach. My ti prinášame rozhovor s kreatívnym riaditeľom a bývalou hviezdou Jamesom Keeganom.

Lajkuj Brainee.sk na

Lord of The Dance je írska skupina, ktorú založil Michael Flatley s cieľom spopularizovať írske tradície v celom svete. Podarilo sa mu vytvoriť veľkolepú show, ktorú navštívi obrovské množstvo divákov.

Prinášame ti rozhovor s Jamesom Keeganom, ktorý pôsobil ako tanečník a momentálne zastáva funkciu kreatívneho riaditeľa. Už o niekoľko dní ich vystúpenie môžeš zažiť aj ty v Bratislave a Košiciach. O tom, ako príbeh vznikol, ako vyzerajú tréningy či o čom je vlastne step sa dočítaš v rozhovore.

image

V Bratislave učí tanec, ktorý vznikol v New Yorku v LGBT komunite. Vďaka nemu zvládam svoje ego, hovorí Monika

Ako začal príbeh populárnej írskej tanečnej skupiny Lord of The Dance?

Pred prvou polovicou 90. rokov nebol írsky tanec vo svete veľmi známy a jeho veľké produkcie neexistovali. Michael Flatley ako mladý írsky Američan vyrastajúci v Chicagu sníval o tom, že jedného dňa sa írske tanečné vystúpenia dostanú do všetkých kútov sveta a predstavia írsku tradíciu a kultúru spôsobom, aký tu ešte nebol. V roku 1996 sa jeho sen stal skutočnosťou. Vytvoril predstavenie Lord of The Dance, ktoré prekonalo všetky rekordy v návštevnosti a ktoré si pozrelo viac ako 60 miliónov ľudí po celom svete.

Vrátim sa trochu do minulosti. Ako ste sa dostali k stepovaniu? Ako vyzerali vaše začiatky?

Narodil som sa v Manchestri. Mal som vtedy desať rokov, keď Lord of The Dance zavítal do môjho rodného mesta. Ako mladý tanečník som sa v tom čase snažil skrývať, že tancujem, aby som sa vyhol posmechu a šikane v škole. Lord of The Dance odohral v Manchestri päť vypredaných predstavení, ktoré navštívila aj moja rodina a kamaráti zo školy. Počas nasledujúcich týždňov a mesiacov ma ľudia v škole oslovovali, pýtali sa ma na írske tance a obdivovali, že tancujem. Už to nebolo zahanbujúce, že som mužský tanečník, pretože Lord of The Dance bol mužný, elektrický, sexy, fascinujúci, nezabudnuteľný a taký, aký nikto nikdy predtým nevidel.

Lord of The Dance má veľa skvelých tanečníkov. Ako vyzerá ich nábor? Podľa akých kritérií sú prijímaní?

Do skupiny sa vždy prijímali najlepší írski tanečníci na svete, ale nemusia to byť šampióni. Hľadáme tanečníkov, ktorí môžu mať ďalší rozmer svojho výkonu, pričom dôležitú úlohu zohráva charizma a osobnosť. Každý mesiac dostávame stovky prihlášok z celého sveta.

Musia mať tanečníci nejakú špeciálnu diétu?

Náš tím tanečníkov a hudobníkov sú vysoko vyladení športovci, ktorí dodržiavajú prísne denné rutiny, aby sa udržali na vrchole. Výživa je pre írskeho tanečníka dôležitým faktorom, ale telo každého z nás je iné. Väčšina tanečníkov presne vie, ako dodávať svojmu telu palivo pre náročný život na turné.

Vykonávajú tanečníci aj nejaké iné športy?

Väčšina členov sa venuje nejakej forme silového tréningu s množstvom silových a kondičných cvičení. Majú tiež širokú škálu záujmov, napríklad jógu, futbal, pilates či plávanie. Írsky tanec ale nevyhnutne pohltí väčšinu ich času kvôli vysokým nárokom na technickú prácu nôh a atletiku.

Koľko členov má skupina celkovo?

V súčasnosti máme na turné necelých 40 členov.

Je nejaké vystúpenie, ktoré bolo vaše najväčšie a ste naň najviac hrdý?

Ľudia sa nás stále pýtajú, kde je naše najobľúbenejšie miesto na svete, alebo aké bolo naše najobľúbenejšie predstavenie. Pravdou je, že keď večer čo večer vystupujete pred niekoľko tisíc ľuďmi, každý večer je rovnako výnimočný ako ten predchádzajúci.

Po dvadsiatich rokoch môjho účinkovania v Lord of The Dance sa na svoju tanečnú kariéru nepozerám so smútkom, že sa skončila, ale s vďačnosťou a uznaním, že som mal počas svojej kariéry možnosť vystupovať na najväčších svetových pódiách pre milióny ľudí. Miloval som každé mesto, každú krajinu a každé jedno predstavenie.

Skupina má nového tanečného lídra. Ako prebiehal výber nástupcu? Čo musel spĺňať?

Program nášho turné je veľmi náročný, čo znamená, že máme viacero tanečníkov vyškolených na tieto hlavné roly. Hlavní tanečníci prechádzajú dlhoročným tréningom s pravidelným hodnotením od Michaela Flatleyho.

Vystúpenia vždy vyzerajú úžasne, ale tiež aj náročne. Ako dlho trvajú tréningy?

Kým sme na turné, čas na tréningy je obmedzený kvôli nabitému cestovnému programu. Priemerný čas skúšania na turné sú tri hodiny denne. V prípade, že na turné nie sme, čas sa môže navýšiť až na dvanásť hodín.

Ako tréningy vyzerajú?

Naše tréningové metódy sú založené na opakovaní, pretože tanečníci sa musia sústrediť na technickú prácu nôh a zároveň udržiavať formácie a línie počas tanečných scén.

O čom je step? Ako sa odlišuje od iných štýlov tanca?

Írsky tanec sa podobá stepu, baletu a modernému tancu, ale tam, kde sa tieto tri tance zameriavajú na konkrétne kritériá, írsky tanec je kombináciou všetkých týchto tancov. Od írskych tanečníkov sa vyžaduje, aby sa pohybovali rovnako rýchlo ako krasokorčuliari, pričom musia ťuknúť až 30-krát za sekundu a občas, v rámci svojej zostavy, vykonávať vysoké kopy nad hlavou. Práve vďaka tomu je štýl írskeho tanca Michaela Flatleyho taký zábavný a fanúšikovia ho sledujú už takmer 30 rokov.

Vystupovanie pred publikom určite sprevádza aj tréma. Majú tanečníci nejaký recept, ktorý im pomáha?

Všetci členovia vystupovali väčšinu svojho života, ale je prirodzené, že ľudia majú pred vystúpením istú formu nervozity. Mnohí dodržiavajú rovnakú rutinu, aby sa upokojili a vyhli sa akýmkoľvek nežiaducim myšlienkam. Tieto rutiny alebo zvyky môžu zahŕňať čokoľvek, vrátane „high five“ s členmi, rozcvičovania sa každý večer na tom istom mieste, dotýkania sa javiska pravou a ľavou topánkou pred vstupom na javisko, modlenia sa špecifických modlitieb, jedenia určitých jedál. Zoznam je skutočne dlhý.

Keďže ste väčšinou na turné, čo vám do života dáva? Aké prínosy?

Lord of The Dance je na turné väčšinu roka, čo je pre všetkých členov mimoriadne náročné. Je to ale jedna z najprínosnejších prác na svete vďaka zážitkom a priateľstvám, ktoré sa počas nej vytvorili. Nikto sa nesťažuje.

Máte nejaké motto v živote, ktorým sa riadite?

Michael Flatley raz povedal: „Ak máte sen a ste ochotní pracovať na ňom, môžete mať čokoľvek na svete. Nič nie je nemožné.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 06:43